Суд зобов'язав Піщанську сільську раду виготовити документи на ансамбль садиби Гутовського

20 Вересня 2018, 12:55
Занедбана пам'ятка архітектури в селі Піща 4819
Занедбана пам'ятка архітектури в селі Піща

Волинський окружний адміністративний суд своїм рішенням визнав протиправною бездіяльність Піщанської сільської ради щодо невиконання вимог чинного законодавства України про виготовлення облікової документації на об’єкт культурної спадщини.

Перший заступник керівника Ковельської місцевої прокуратури звернувся з позовом до Піщанської сільської ради про визнання протиправною бездіяльності щодо невиконання вимог чинного законодавства України про виготовлення облікової документації на об’єкт культурної спадщини, що знаходиться на території села Піща Шацького району, – йдеться на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Йдеться про ансамбль садиби Гутовського 19 століття, який включає в себе: будинок Гутовського, млин (мур.) 1890 року, каплицю (мур.) 19 століття, господарські будівлі (мур.) 1890 року.

Читайте також: Чому в Шацькому районі занедбали пам'ятки архітектури

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на території села Піща розташована пам’ятка архітектури, а на Піщанську сільську раду, як спеціально уповноважений орган охорони культурної спадщини, покладається обов’язок виготовлення облікової документації на неї та подання пропозицій до Департаменту архітектури та розвитку містобудування Волинської ОДА про занесення об’єкта до Державного реєстру нерухомих пам’яток культури.

Проте облікова документація на ансамбль садиби Гутовського 19 століття не була складена та на розгляд до органу охорони культурної спадщини вищого рівня не скеровувалась.

Волинський окружний адміністративний суд своїм рішенням від 12 вересня цього року визнав протиправною бездіяльність Піщанської сільської ради та зобов'язав орган місцевого самоврядування виконати вимоги «Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо виготовлення облікової документації на об’єкт та подати до управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА пропозиції про занесення такого об’єкта до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024