17 вересня в Шацьку: день народження святкує шацька коровайниця Наталія Зуб

17 Вересня 2018, 09:40
Шацька коровайниця Наталія Зуб 2705
Шацька коровайниця Наталія Зуб

Цитата дня: «Всі неприємності, які ваш найлютіший ворог може висловити вам в обличчя , ніщо в порівнянні з тим, що ваші найкращі друзі говорять про вас за спиною.» Альфред де Мюссе

Цей день в історії: 

1809 - укладено Фрідріхсгамський мирний договір, який завершив російську-шведську війну і закріпив за Росією Фінляндію (на правах автономного князівств.

1908 - перша жертва в історії авіації. Двомісний біплан, сконструйований братами Райт на замовлення армії, упав з висоти 50 м під час першого випробувального польоту (в ньому зламався пропелер). Орвілл Райт, який керував апаратом, зазнав травм, а пасажир - лейтенант Томас Селфрідж - загинув

1917 - І Світова війна: німецькі війська зайняли Ригу

1918 - в Іспанії створено футбольний клуб «Валенсія»

1919 - відозва головного отамана армії УНР Симона Петлюри до населення соборної України з викладом головних підвалин програми уряду УНР: самостійність Української Народної Республіки, передача землі без викупу селянам, 8-годинний робочий день, загальне, рівне, таємне, безпосереднє і пропорційне обрання Великої державної ради - парламенту з установчими функціями.

1939 - ІІ Світова війна: радянські війська перейшли кордон із Польщею й практично без бою захопили її східні області (зокрема Галичину, Волинь, Західне Поділля), які відходили до СРСР згідно з пактом Молотова-Ріббентропа.

1976 - Аерокосмічне агентство США (НАСА) представило громадськості перший космічний корабель багаторазового використання «Enterprise»

1989 - у Львові люди зі свічками в руках створили живий ланцюг, вшановуючи пам'ять жертв сталінщини, що загинули 50 років тому під час прилучення західних земель Українидо СРСР

1989 - у Чернівцях відкрився перший фестиваль сучасної української пісні «Червона рута» (до 24 вересня) - поворотний захід у розвитку як української музики, так і національної свідомост

2006 - у Придністровській Молдавській Республіці відбувся референдум про незалежність.
Більше 97% виборців підтримали «курс на незалежність ПМР і подальше вільне приєднання Придністров'я до Російської Федерації»; майже 95% виступили проти входження ПМР до складу Республіки Молдова.

Народились: 

1857 - Костянтин Ціолковський, російський учений-самоук, основоположник космонавтики

1864 - Михайло Коцюбинський, український письменник, реформатор української літератури в напрямі модерністської європейської прози

Іменини: 

Митрофан, Мойсей, Олена, Олександр, Панас (Опанас, Афанасій), Семен, Федір (Феодор), Юліан, Юлій

17 вересня святкує день народження шацька коровайниця Наталія Зуб. Район.Шацьк вітає іменинницю і бажає творчого натхнення, любові та завзяття дарувати молодятам справжню весільну радість!

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Екзотична риба Шацьких озер святкує 80-річний ювілей

У шацькій групі озер вугор з’явився у 1937 році. 80 років тому він був завезений у формі скловидної личинки у кількості 110 тис. штук і випущений в озера Світязь, Луки, Пулемецьке, Острів’янське.

1

Погода

День у Шацьку буде малохмарним, як і ранок, а вечір обіцяє бути ясним. Без опадів. Температура +11 +21.

Народний прогноз погоди

17 вересня відзначається день пам'яті ікони Божої Матері «Неопалима купина». Цього дня наші пращури на світанку ходили слухати останні голоси птахів, які відлітали на південь. І слідкували за воронами: якщо ці птахи сідають головами у різні сторони - день буде безвітряним, а якщо в одну, і якнайближче до стовбура дерева – чекай вітру.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024