Суд відмовив нардепу Ігорю Васюнику у відшкодуванні коштів, вкладених у пансіонат "Шацькі озера"

15 Червня 2016, 09:00
3811 Джерело: visnyk.lutsk.ua

Господарський суд Волинської області 16 травня 2016 року  відмовив у позові ТОВ «Вояві» до Фонду держмайна України про відшкодування підприємству 5,95 млн грн, що були вкладені в капітальний ремонт трьох корпусів санаторію «Шацькі озера», що в селі Світязь. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Підприємство належить народному депутату Ігорю Васюнику (75%) та його дружині Оксані Васюник(25%).

Як повідомляє інтернет-видання ZAXID.NET, Волинський суд відмовив ТОВ «Вояві» у стягненні коштів з Фонду держмайна, оскільки не підтримав заяву юристів товариства про те, що держава є правонаступником ПАТ «Волиньтурист», з яким підприємство укладало угоду про оренду санаторію, але яке вже не є власником санаторію. В судовому порядку ФДМ повернуло санаторій у власність держави у 2015 році. У випадку, якби суд підтримав позов народного депутата, то відшкодовані кошти були б з державного бюджету.    

Згідно з матеріалами справи, ТОВ «Вояві» у липні 2009 року, взяло в оренду значну частину санаторію «Шацькі озера», а саме № 4, 5,6,7, шість тимчасових літніх споруд (№1,2,3,4,31,32), будинок №2 та відкритий літній майданчик. Крім того отримав право користування земельною ділянкою під корпусами загальною площею 19,60 га, а також земельною ділянкою, яка прилягає до об’єкта оренди  площею 4,1194 га. Згідно з матеріалами великої кількості судових справах, орендар добросовісно виконував умови оренди та вчасно платив орендну плату.

За оренду корпусів, згідно з договором оренди, Ігор Васюник платив 89 тис. грн за рік. Він також провів реконструкцію та капітальний ремонт трьох орендованих корпусів за 5,95 млн грн.

При цьому, договір оренди «Вояві» та «Волиньтурист» підписали на 10 років. За його умовами орендар мав право проводити покращення майна, попередньо погодивши кошторис з орендодавцем і вартість покращення, за згодою сторін, могла бути зарахована у вартість оренди. 

Цікаво, що вже у вересні 2011 року, тобто через два роки після підписання угоди про оренду, ТОВ «Вояві» вперше звернулося до Волинського господарського суду з позовом про стягнення з ЗАТ «Волиньтурист» всієї суми за капітальний ремонт. Підприємство також вимагало забезпечити позов шляхом накладення арешту на об’єкти нерухомого майна, де було зроблено ремонт.

Тоді суд відмовив у задоволенні позову мотивуючи своє рішення тим, що всі стосунки між сторонами відбувались у межах підписаної ними угоди про оренду.

«Сторони чітко обумовили договором оренди, що Орендар зобов’язаний провести капітальний ремонт об’єкту оренди та робити поліпшення за погодженням кошторисів, іншої технічної документації з Орендодавцем. Договором оренди сторони обумовили, що витрати Орендаря за проведений капітальний ремонт та здійснені поліпшення об’єкту оренди відшкодовуються Орендодавцем шляхом зарахування їх вартості в рахунок орендної плати на підставі погоджених Орендодавцем кошторисів та актів виконаних робіт», - йдеться у рішенні суду.

Але у січні 2012 року Рівненський апеляційний господарський суд скасував рішення Волинського господарського суду та постановив виплатити всю суму, що була витрачена на ремонт. Таке рішення суд мотивував тим, що витрати є значно більшими за розмір орендної плати і навіть за умови зарахування оренди за весь час, тобто за 10 років дії договору, не покриють всієї суми.

Волинські журналісти припускали, що в такий спосіб тоді екс-народний депутат, хоче приватизувати майно санаторію. Щобільш, вивилось, що поруч з корпусами, Ігор Васюник побудував собі приватний будинок. Сам він, в інтерв’ю «Деловой столице» у 2013 році називав це «невеликою дачею 100 квадратних метрів». Проте за даними реєстру нерухомого майна, Ігор Васюнику в урочищі Гушове, поруч із санаторієм належить два будинки площею 95 та 143 кв. метрів. В реєстрі вони названі «будинок відпочинку». Офіційним власником цих об’єктів нерухомості він став у грудні 2015 року. А за рік перед цим Васюник став власником ділянки площею 0,16 га під даними будинками.

В результаті тривалого процесу, у лютому 2013 року ТОВ «Вояві» уклало мирову угоду з «Волиньтурист». Згідно з угодою, акціонерне товариство повинно було відшкодувати фірмі нардепа повну суму вкладену ремонт не пізніше 31 січня 2014 року. Кошти відшкодовані не були, тому тепер підприємство вимагає, їх виплати від Фонду державного майна України.

Чи буде подавати апеляцію народний депутат наразі невідомо, відповідні ухвали в реєстрі відсутні.

 До речі головою правління ЗАТ «Волиньтурист» є Федір Заяць. Його дружина Руслана Заяць, є бізнес-партнером дружини Ігоря Васюника. Разом з Оксаною Васюник Руслана Заяць є власницею ТОВ «Хеппі ейпл», що зареєстровано у Шацьку. 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39