На мисливське свято в Шацьку собак з Італії везли в спеціальному будиночку

16 Вересня 2018, 14:00
Учасники з Італії 2748
Учасники з Італії

Вже традиційно у вересні у Шацьку відбувся Міжнародний чемпіонат норових мисливських собак Inter Bau 2 CACIT+ 2 САСТ FCI та Всеукраїнські змагання ZP-1 2 САСТ КСУ – «Кубок Полісся-2018».

Організатором чемпіонату став Волинський обласний підрозділ Кінологічної Спілки України «Маршал».

Змагання проходили на базі комплексу норових собак неподалік озера Велике Чорне. «Кубок Полісся» стає все популярнішим. Принаймні, минулих вихідних, аби позмагатися за цей престижний трофей, до Шацька з’їхались мисливці зі всієї України, Італії, Сербії, Польші, Росії. На борсуків і лисиць «полювали» ягдтер’єри, такси, гладкошерсті і жорсткошерсті такси, вельштер'єри і навіть був один бордертер’єр.

Експерти міжнародної категорії Сергій Капітонов і Анатолій Дементій назвали їх успішними. Високо оцінили їх організацію та привітність господарів іноземці – серби Йовіца Відовіч (Бєлград), Златомір Томіч (Ярковац), поляки Збишек і Марта Островські, Кшиштоф Сторчулевскі та Мацей Реверс (Гданськ), Павел Музика (Слупськ), Матеуш Цельох, Павел та Войтек Лісняки (Познань), Домінік, Конрад і Анна Жаки (Кельце), італійці Гвідо Ляпі (Піза), Андеа Макайоне (Фіренза), Константіно Мартінеллі (Модена), Пауло Капріоло (Рим), росіяни Дмитро Сімонов та Ірина Алєксандрова. Збишек і Марта Островські відсвяткували тут 15-річчя шлюбу, а сім’я Пилипчуків – 25-ліття з часу створення сім’ї. Ще й був іменинник. Тож, уявляєте, якою була атмосфера цього «Кубка» поза змагальним майданчиком! Італійці, щоб потрапити на це мисливське свято, навіть замовили спеціальний будиночок на колесах для комфортної подорожі чотирилапих до Шацька (1200 км в один бік).

У тому, що чемпіонат вдався, велика заслуга головного організатора голови обласних осередків ВГО КСУ «Маршал» та Федерації мисливського собаківництва Ігоря Жмурка, який подбав про належні умови проживання, харчування та відпочинок. Окрім іноземців, до Шацька приїхали такі відомі в Україні особистості, як президент українського клубу ягдтер’єрів Анатолій Дем’яненко (Кропивницький), Олег Резлер-Зубрицький (Київ), Володимир Пустоваров із сином Володимиром, сім’я Пилипчуків. Про кожного із них можна писати книги й оповідати легенди.

Не менш знані у Європі й чотирилапі полювальники, що виборювали «Кубок Полісся». Скажімо, гранд-інтер-чемпіон Харлі Йовіца Відовіча – володар 79 титулів, завойованих у 9 країнах. Еліті Європи першого ж дня організатори неабияк полоскотали нерви, адже чотирилапим довелося зіткнутися у П-подібній норі з норовими звірами. Цього дня було проведено тільки 52 пуски, хоч собак було значно більше. Не всі одважилися заявити на ці небезпечні перегони своїх вихованців. За підсумками цього дня експерти першу роботу присудили ягдтер’єру Панцер Кляйн Аберфейн львів’янина Романа Пелеха, друга робота – у собаки Доктор Пепер моденця Константіно Мартінеллі.

Другого дня охочих брати участь у змаганнях побільшало. Цього дня було 104 пуски. Норові звірі й цього дня достойно екзаменували знаних європейських інтерчемпіонів. На трибуні було багато емоцій. Та цей день приніс найбільшу радість засновнику Міжнародного розплідника «Чорне узлісся»: «Кубок Полісся» виборола представниця німецьких мисливських тер'єрів GAMA GOSPODINASKA (власник Ігор Жмурко).

– Хочеться подякувати усім учасникам за участь своїх вихованців та побажати подальших успіхів у підготовці до полювання, – каже Ігор Жмурко. – Приємно, що на цей раз «Кубок Полісся-2018» залишився на Волині!!!

Велику вдячність учасники висловили усім, хто долучився допомагати організаторам. Серед них Софія Юрчук (секретар змагань), студенти Шацького лісоколеджу Надія Чижевська, Яна Філь, Дмитро Редько, Анатолій Голядинець, Ілона Нестерук, працівники коледжу Ігор Прасюк, Андрій Рибчинський, Володимир Золотов, Віра Регещук, Світлана Стаднік, Світлана Федонюк, Анатолій Дутік, Анатолій Головенко, Сергій Лукашук. Нормейстерами працювали досвідчені Євген Харчук (Тернопіль) та Микола Пилипчук (Рожище).

Сергій ЦЮРИЦЬ.

Фото автора.

 

 

Коментарі
16 Вересня 2018, 20:38
Жмурку до студентів діла нема там собаки в голові
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39