Громада села Пулемець не дає згоди на реорганізацію школи

12 Червня 2016, 16:00
Школа в селі Пулемець 4430
Школа в селі Пулемець

Батьки учнів загальноосвітньої школи І-ІІ ст. с. Пулемець стурбовані звісткою про те, що навчальний заклад підпадає під реорганізацію. Було вирішено, відповідно до норм оптимізації мережі навчальних закладів, що в населеному пункті лишиться тільки початкова школа, учні 5-9 класів будуть довозитися на навчання у загальноосвітню школу І-ІІІ ст. с. Ростань, яка розміщена за 12 км від Пулемця. Батьки не бачать причин для закриття навчального закладу і готові відстоювати свою позицію у чиновницьких кабінетах району та області.

Село наше перспективне, бо розміщене біля озера, тут зводяться нові будинки. Молодь із Пулемця не виїжджає, створює сім’ї, відповідно покращується демографічна ситуація – наступного року школа мала б 60 учнів. Навчальному закладу понад 100 років, він пережив дві війни і впродовж всього існування ніколи не переставав сіяти добре і вічне. Школа має централізоване опалення, приміщення відремонтоване власними силами. Ми будемо боротися за свою школу, бо вважаємо, що економити на дітях – аморально і безглуздо, -- розповідають батьки.

Як відзначив Сергій СИДОРУК, перший заступник голови Шацької РДА, держава хоче не тільки дати дітям гідну освіту, а й створити нормальні умови для навчання. Це і хороша школа з усім необхідним інвентарем у кабінетах, і спортивний зал, і їдальня, і внутрішні туалети. Передбачено в процесі оптимізації і забезпечення шкільним автобусом. Владою були прораховані витрати на одного учня не лише в середньому по району, а й по кожній школі окремо. Наприклад, Пулемецька школа витрачає 14 тис. 978 грн. в рік на одного учня, Ростанська – 22 тис. грн.  Остання – нова, побудована за сучасними вимогами. Збільшення суми коштів на її фінансування, зокрема на поповнення методичної бази, придбання необхідного інвентаря однозначно зробить набагато вищою якість освіти. Зрештою, практика показує, що реформа  укрупнення шкіл хоч і є непопулярною, проте має позитивні результати.

Анатолій ПЕХ, начальник відділу освіти та молоді Шацької РДА:
-- Пулемецька школа не закривається, а реорганізовується в школу І ступеня. Вчителі без роботи не залишаться, учні 5-9 класів довозитимуться шкільним автобусом до Ростанської школи. Якщо громада все ж відмовиться реорганізовувати школу, то сільська рада має віднайти у своєму бюджеті 250 тис. грн. на фінансування навчального закладу.

Остаточне рішення про реорганізацію закладу освіти буде приймати Шацька районна рада на найближчому засіданні сесії.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024