9 вересня в Шацьку: молодий місяць, на який не можна дивитися

09 Вересня 2018, 09:35
2633

Цитата дня: «Наука – це організовані знання, мудрість – це організоване життя», Іммануїл Кант.

Цей день в історії:

Вересень 1941 року - створено шацький партизанський загін на чолі з С.О. Шковородою.

Вересень 2012 — біосферний резерват «Шацький» ввійшов до складу міжнародного біосферного резервату «Західне Полісся», який був створений на підставі міждержавної угоди між Україною, Польшею та Білоруссю.

День фізкультури та спорту

День українського кіно.

Всесвітній день надання першої медичної допомоги (ініціатором його проведення виступають національні організації — члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

1913 — Київський військовий льотчик Петро Нестеров уперше у світі зробив на літаку «мертву петлю» — одну з фігур вищого пілотажу («петля Нестерова»).

1920 — Створено Київський авіаційний завод.

1944 — Підписано договір між СРСР і Польщею про примусове виселення українців з їх етнічних земель, що увійшли до складу Польської республіки.

Народилися:

1769 — Іван Котляревський, основоположник нової української літератури.

Померли:

2007 — Василь Кук, останній командир УПА (*1913).

Іменинники: Олександр, Анфіса, Володимир, Дмитро, Іван, Михайло, Степан.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:  

Одинокі відпочивальники, холод і спокій - Світязь сумує за літом

Закінчилося літо. Осінь - і на календарі, і надворі, і в серці тих, хто не встиг насолодитися літнім теплом і сонцем. Світязь затих, потемнів і наповнився агресивними хвилями. Поодинокі відпочивальники не купаються і не засмагають, вони втекли від галасливого світу і насолоджуються своєю одинокістю і завмерлим часом.

1

Погода 9 вересня

У Шацьку сонце в цей день буде рідко з'являтися з-за хмар. Без опадів. Температура +15...+18.

Народний прогноз погоди: 9 вересня вшановується пам'ять преподобного Пимена Великого. Цього дня наші пращури погоду осені і зими визначали за горобиною: якщо вона добре вродила - до дощової осені, морозної зими. Як відомо, горобина є цінною харчовою і лікарською рослиною, тому з давніх часів її активно використовували для лікування простудних захворювань.

Згідно з місячним календарем, 9 вересня - новий місяць.

Вважається, що новий місяць - це найкращий час, щоб почати нову справу. Розпочата в цей момент, вона обов'язково увінчається успіхом.

Поганою прикметою вважаються будь-які непорозуміння та сварки в період молодика. Згідно з повір'ям, навіть невелика суперечка, що сталася в цей час, може перерости в серйозний конфлікт.

Ще одна давня прикмета свідчить, що люди, які мають проблеми зі здоров'ям, не повинні дивитися на новий місяць. Інакше це може призвести до того, що вони можуть серйозно і надовго захворіти.

Також наші предки, дивлячись в нічне небо в момент молодика, визначали погоду на найближчий час. Так, зірка поруч з молодим місяцем обіцяє вітер.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром