1 вересня в Шацьку: привіт, школо!

01 Вересня 2018, 09:35
4003

Цитата дня: «Школа - це майстерня, де формується думка підростаючого покоління, треба міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє». А. Барбюс

Цей день в історії: 

У вересні 2012 року біосферний резерват «Шацький» ввійшов до складу міжнародного біосферного резервату «Західне Полісся», який був створений на підставі міждержавної угоди між Україною, Польшею та Білоруссю.

1819 - уперше на сцені Полтавського театру поставлено п'єсу Івана Котляревського «Наталка Полтавка»

1887 - американський винахідник Еміль Берлінер отримав патент на грамофонну платівку

1923 - майже дві третини міста Токіо зруйновано землетрусом, близько 140 тисяч осіб загинули

1939 - збройні сили Німеччини вторглися в Польщу. У бойових діях на стороні Німеччини взяли участь також війська Словаччини. Офіційна дата початку ІІ Світової війни.

1973 - невідомий підірвав саморобний вибуховий пристрій всередині Мавзолею Леніна в Москві. Терорист і одна подружня пара загинули, кілька людей, в тому числі діти, були поранені. Тіло Володимира Леніна не постраждало, оскільки до того моменту саркофаг уже був закритий куленепробивним склом

1983 - радянські винищувачі збили над Сахаліном південнокорейський пасажирський «Боїнг-747» авіакомпанії «Korean Airlines» із 269 людьми на борту. 
Літак виконував рейс із Нью-Йорка в Сеул із дозаправкою в Анкориджі на Алясці й помилково відхилився від курсу, порушивши радянський повітряний простір

2004 - захоплення чеченськими бойовиками школи № 1 міста Беслан, Північна Осетія. Упродовж трьох днів терористи утримували в приміщенні школи 1 128 осіб - дітей, їхніх батьків, що прийшли на свято першого дзвоника, та працівників навчального закладу. У результаті невдалої штурмової операції 3 вересня загинуло понад 350 заручників і 31 терорист. 

Народились: 

1875 - Едгар Берроуз, американський письменник, автор романів про Тарзана.

1925 - Ігор Юхновський, український політичний і громадський діяч. Народний депутат України І-IV скликань; був членом НРУ, «Нашої України». 

Іменини: Андрій, Тимофій

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Світязь - це не озеро, а море, - враження російського блогера

Погода

У Шацьку протягом усього дня погода буде похмурою. Без опадів. Температура +15 +24.

Народний прогноз погоди

Першого дня осені вшановується пам'ять святого Андрія Стратилата. З цього часу можливі заморозки на ґрунті. Дерева поступово набувають осіннього забарвлення: жовтіє листя берези, починається листопад у ліщини. Наші пращури підмітили: якщо 1 вересня дме вітер з півночі – до холодною осені, а з півдня – до теплої.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024