У Шацькому національному парку відбудеться Ніч кажанів

28 Серпня 2018, 16:25
2126

У кінці серпня в світі проводиться загальноєвропейська природоохоронна акція - Міжнародна Ніч кажанів.

Ідея такого заходу зародилася в Європі (у країнах, що є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі; Україна приєдналася до цієї Угоди 19 травня 1999 р.), але з часом вона стала проводитися і в інших країнах. Проведення ночі кажанів в Україні є цікавою та значною подією, – інформують у прес-службі Шацького національного природного парку.

Останніми роками в нашій країні кажани викликають все більше зацікавлення. Всі види кажанів, що поширені на території нашої країни, занесені до національної Червоної книги та потребують охорони. І тому метою Ночі кажанів є привернення уваги громадськості до питань збереження рукокрилих. Цьому також сприятиме надання різноманітної інформації про кажанів, зокрема і розвінчування міфів про них.

Кажани відіграють важливу роль у функціонуванні екосистем. Ці дивовижні представники рідної фауни, яких за кількістю видів є найбільше серед ссавців ( у світі існує понад 1100 видів кажанів) є єдиними, серед собі подібних, здатними до активного польоту. Довгі пальці передніх кінцівок з'єднані шкіряною перетинкою і формують крило. Кігтиками на пальцях задніх кінцівок кажани чіпляються за гілки і виступи, повисаючи вниз головою. У кажанів розвинена унікальна здатність до ехолокації, розвинені нюх і слух, що допомагає їм полювати і орієнтуватися в просторі. Кажани, полюючи в сутінках і вночі, поїдають комах, малодоступних для денних птахів. Вони знищують не лише шкідників сільськогосподарських і лісових культур, а й тих, які завдають шкоди самій людині.

Доведено, що один кажан за ніч з’їдає від 500 до трьох тисяч комарів. Крім того, у світі існують види, що живляться пилком і при цьому запилюють рослини, наприклад, бананове дерево, манго та ін. Є і плодоїдні особини, які переносять плоди і тим самим розповсюджують насіння. На території України виявлено близько 28 видів кажанів, а на території  Шацького національного природного парку – 15. Більшість з них є досить рідкісними. Тому їх потрібно оберігати. Адже причини їх зникнення іноді досить банальні, зокрема елементарна неграмотність і забобони людей. Серед інших причин: вирубування дуплистих дерев (деякі види кажанів селиться в дуплах), застосування різних отрутохімікатів та відсутність придатних місць для проживання.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром