Реформа медицини по-шацьки: чи знайдуть компроміс районна рада та керівництво ТМО

12 Серпня 2018, 13:05
Шацька районна лікарня 5107
Шацька районна лікарня

Створюючи єдиний медичний простір Любомльського і Шацького районів, ніхто не думав, що корабель передового досвіду нарветься на підводні рифи непродуманої реформи галузі та містечкові інтереси окремих чиновників, - пише Волинська газета.

Спочатку в смт Шацьк планували збудувати звичайну селищну амбулаторію. Бо стара розвалюха медустанови вже дихала на ладан, нову споруду почали будувати ще в 1996 р., а в 2005-ому взагалі заморозили: через брак коштів.

Але з ініціативи тогочасного очільника облдержадміністрації Бориса Клімчука та за підтримки на той момент голови облради Володимира Войтовича восени 2010-го довгобуд перетворився на цілодобовий майданчик, де невтомно працювали фахівці ТзОВ «Житлобуд-2».  На рівні уряду вдалося «вициганити» 11 млн грн, ще 4 додала казна області. І вже на весну 2011-го здали першу чергу об’єкта в експлуатацію!

Мало того: вирішили почати реформу медицини на Волині не формально, а реально. Тож створили перше в області ТМО Любомльського і Шацького районів на чолі з Володимиром Дибелем, і під його егідою в селищі взялися не лише за поліклінічне обслуговування місцевих жителів, але й подумали на перспективу.

Тож на урочистостях із нагоди відкриття нової поліклініки в березні 2011-го усі щасливо перерізали червону стрічку і навіть замурували в фундамент новобудови стаціонару капсулу з посланням майбутнім поколінням, в якому було наголошено, що «створення єдиного медичного простору у Шацькому та Любомльському районах є експериментальним для всієї України і має непогані результати».

Але про цю капсулу, як і про початки створення ТМО та його результати, коли в райцентрі було збудовано та забезпечено всім необхідним ще й невеличке стаціонарне відділення лікарні (25 ліжок для дорослих у терапії і 15 у дитячому), в Шацькому районі тепер забули…

Причиною для винаходу «нового медичного ровера» стала, як не дивно, чергова реформа нової влади. Основна ідея медичної – створити первинну ланку надання послуг на базі сімейних лікарів і терапевтів, тоді як вторинна зберігається на рівні районних та міських лікарень. А ті, в свою чергу, повинні увійти до складу кількох госпітальних округів. 

1

На жаль, аргументів місцевої медичної громадськості про необхідність створення на базі ТМО госпітального округу не почули в кабінеті голови облдержадміністрації, який торік займав Володимир Гунчик. Проігнорували в профільному міністерстві на чолі з одіозною Уляною Супрун й неодноразові звернення депутатів облради. Тому госпітального округу в м. Любомлі немає і не буде, він – у Ковелі.

А раз так, то на місцях почалися різновекторні рухи. Й первинна та вторинна ланки змішалися до купи, помножившись на підкилимні інтереси різних сил…

Швидше за всіх і далі пішли в Шацькому р-ні. Темпи – стахановські!

Буквально 27 липня ц. р. відбулася сесія райради, де присутні під головуванням Сергія Карпука проголосували за рішення № 29/3 «Про організаційні заходи щодо початку функціонування новоствореного комунального некомерційного підприємства «Шацька районна лікарня Шацької районної ради» (за – 16 депутатів, проти – 0, не голосував – 1, відсутні – 9).

Депутати постановили:

Генеральному директорові ТМО Любомльського і Шацького районів (Дибель В. Ю.) підготувати та передати станом на 31 липня 2018 р. залишки коштів та матеріальних ресурсів по Шацькій районній лікарні, кадрову документацію щодо працівників, до КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради».

Головному лікареві КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради» (Крецу С. М.) – підготувати подання до ТМО Любомльського і Шацького районів та ЦПМСД Любомльського району про звільнення працівників у зв’язку з переведенням до КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради». 

Завітавши в шацьку лікарню через кілька днів після цього «доленосного» рішення, насамперед, спробували зайти в кабінет керівника установи Світлани Крецу. Світлана Миколаївна якраз енергійно розмовляла по мобільному телефону. Дізнавшись про мету візиту, одразу зауважила: нічого з приводу долі  цього лікувального закладу коментувати не буде. Мовляв, ні від неї, ні від колективу закладу в цьому питанні взагалі нічого не залежить. Раз районна рада, як власник установи, так вирішила, їхня справа – виконувати волю депутатів. Ще сказала, що журналісти можуть самі прогулятися територією лікарні та поліклініки і пересвідчитися: нічого після зміни статусу не змінилося, все працює, як і раніше… Не захотіла Світлана Крецу й фотографуватися…

Дивно. За сумісництвом Світлана Крецу ще й депутат райради, і 27 липня ц. р. також голосувала за містечкову автономію Шацької лікарні. То чому утрималася від коментаря? Що її особисто не влаштовувало в попередньому статусі, врешті-решт?

Зовні й справді – все як у всіх медзакладах. Тільки якщо в обллакарні коридорами через велику кількість пацієнтів навіть важко пройти, то тут – порожньо. Що ж, символічна порожнеча…

До речі, про рівень забезпечення кваліфікованими кадрами Шацької лікарні та поліклініки. За штатним розписом тут трудиться 110 працівників, із яких 22 мають бути лікарями. Проте наразі в кабінетах можна знайти лише 14, решта – порожні вакансії. Враховуючи поголовну міграцію «білих халатів» у сусідню Польщу, до якої буквально кілька десятків кілометрів, важко уявити, як у Шацькому р-ні збираються вирішувати проблему дефіциту лікарських кадрів, котра найближчим часом тільки посилиться…

– Який смисл цих усіх реформацій? – задає риторичне запитання гендиректор ТМО Любомльського і Шацького районів Володимир Дибель, із яким зустрілися згодом. – Що райрада своїм рішенням зробила людям свого району кращого? І як вона збирається забезпечити шачанам надання якісних медпослуг у перспективі? 

Дійсно, проблема навіть не в тому, що в Шацькому р-ні депутати райради вирішили взяти під свою опіку первинну ланку медицини, яку треба створювати на базі сімейних лікарів і педіатрів, а їх, по суті, тут ліцензованих узагалі немає. Бо з райбюджету доведеться витрачати величезні кошти на другорядні напрямки, котрі одразу з’являються після курсу на автономне плавання. Грошей, з огляду на створення ОТГ та акумулювання більшої частини надходжень на їхніх рахунках, у райради Шацького району і так небагато, а буде ще менше. І звідки тоді фінансувати те, на що буквально до 27 липня жодної копійки тратити не доводилося?

Насамперед, треба створити робочі місця та профінансувати ставки великої кількості адміністративного персоналу. Наприклад, посади заступника головного лікаря, головної медсестри, бухгалтерії і т. Д. По-друге, доведеться платити любомльським колегам чи фахівцям із інших районів за надання послуг спеціалістів у переважній більшості напрямків медицини: від гінекології до хірургії. І так далі, і тому подібне…

Але якщо тільки за 7 місяців треба для досі існуючого  ТМО із центром у м. Любомлі перерахувати як компенсацію за лікування пацієнтів зі свого району 311 тис. грн, то які суми доведеться передбачати і в так небагатій казні Шацького р-ну на місяці року, що залишилися, і в подальші періоди? Хто про це думає? А про якісну допомогу десяткам тисяч туристів, які влітку перебувають на Шацьких озерах, хто думає?!

Тим часом більшість нинішнього складу депутатів Шацької райради на чолі з її головою Сергієм Карпуком продовжує рухатися новою генеральною лінією. Зокрема, 6 серпня ц. р. на черговому засіданні вони нарешті проголосували за призначення Світлани Крецу головним лікарем КНП «Шацька районна лікарня» (цього разу Світлана Миколаївна як депутат мудро не голосувала через конфлікт інтересів щодо самої себе) на контрактній основі терміном на 3 роки. Що це рішення, як і попередні, далеко не однозначне, свідчить статистика: проголосували за нього лише 16 із 26-ти діючих обранців громади…

В депутатському рішенні гроші в сумі понад 215 тис. грн, «зекономлені» на субвенції для ТМО Любомльського і Шацького районів, виділяються не безпосередньо на надання меддопомоги хворим, а – на інші, навколомедичні витрати, які до всієї громади району не мають відношення, бо стосуються лише його невеличкої частинки!

Судіть самі: з «зекономлених» 215 тис. грн скерують 141 тис. 630 грн  на виготовлення проектно-­кошто­рисної документації на нове будівництво Піщанської амбулаторії (?!), 8 тис. грн – на ремонт автомобіля у цій самій амбулаторії, ще 10 тис. 374 грн на утримання центру первинної медико-санітарної допомоги в с. Піща, 30000 грн – на технічні умови приєднання до електричних мереж Піщанської амбулаторії…

До речі, на розбудову амбулаторії в с. Піща скеровуються й інші гроші: на підставі розпорядження голови облдержадміністрації Олександра Савченка туди надійде 1 аналізатор сечі, 1 біохімічний аналізатор крові, тест-смужки для них, ростомір підлоговий, кушетка медична, шафа для ліків із сейфом, маніпуляційний і пеленальний столики, гінекологічне крісло та ще й холодильник. Але навіть це все фінансується на підставі спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» для розвитку 139 центрів по всій області. 

1

І добре це діло, тільки, знову-таки, не має ніякого відношення до Шацької райлікарні, якій райрада дала гроші, по суті, для утримання новоствореного адмінапарату, на що 6 серпня на сесії райради виділили 25 тис. грн («на утримання КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради»).

Щоб з’ясувати, як на обласному рівні ставляться до «реформ по-шацьки», редакція звернулася до досвідченого начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Ващенюка.

– Щодо відокремлення від існуючих структур первинної ланки надання медичної допомоги населенню Шацького р-ну, то має функціонувати окрема юридична особа, через яку й здійснюватиметься фінансування нової системи, коли гроші «ходять за пацієнтом». Це – раціональна ідея. Але і в цьому випадку КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради» до цього процесу не має ніякого відношення, бо це – інший напрямок, – зазначив Ігор Степанович.

Пояснив Ігор Ващенюк і ситуацію щодо вторинної ланки надання допомоги:

– По суті, в нинішньому своєму стані райлікарня в смт Шацьк самостійно і в повному обсязі надати її не в змозі. Хоча б тому, що не має достатньої бази та кваліфікованих спеціалістів. У цьому сенсі її відокремлення від ТМО Любомльського і Шацького районів логічним назвати важко. Проблеми можуть ще більше посилитися, коли на наступному етапі медреформи, з 2020 р., за послуги вторинної ланки будуть платити в розрахунку за кожного пацієнта. А якщо вузькопрофільних спеціалістів, обладнання та устаткування тут мало, то куди поїдуть лікуватися мешканці району? Звичайно, в інші медзаклади. То що тоді чекає це комунальне некомерційне підприємство?

…Навесні 2011-го, коли відкривали в Шацьку нову поліклініку і закладали капсулу під стаціонар, тодішній голова облдержадміністрації Борис Клімчук на урочистостях серед іншого сказав:

– Усе це робиться в першу чергу для людей, нехай не ображаються на мене лікарі.

Схоже, що в сучасних перетурбаціях у «заповідному районі» думають про все що завгодно, але тільки не про інтереси простих людей, у тому числі – і з-за меж Озерного краю… І проблеми з медобслуговуванням у них почнуться не в 2020-ому, а значно раніше. Бо ситуація на межі довго перебувати не може…

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото з архіву і Романа УСТИМЧУКА: нинішній вигляд шацької лікарні; такою була стара «больниця» у райцентрі; порожні коридори «некомерційної» установи.

Від редакціїЗважаючи на важливість порушеної теми, Волинська газета буде вдячна за відгуки всіх зацікавлених у поліпшенні системи охорони здоров’я Шацького району. Головне – щоб вона після всіх новацій стала кращою для людей, а не гіршою для всіх. 

Коментарі
12 Серпня 2018, 23:29
Деж він тепер рабів на свої фазенди візьме?
12 Серпня 2018, 23:31
Почався крецинізм
13 Серпня 2018, 00:27
Чому автор показав фото дитячого відділення? А не коридори поліклініки? Біля зубного люди завжди є!
13 Серпня 2018, 02:14
Дійсно стахановськими темпами ідемо не знати куди , цікаво де гроші брати будуть на утримання . Як доводить практика життя таких новостворених установ коротке , розвалиться і це ( не вміють наші люди думати і приймати адекватні рішення, що підтверджується приказкою : чого бідний бо дурний , а чого дурний бо бідний)
13 Серпня 2018, 03:39
Холуї Палиці воюють між собою. Цікаво, чим все закінчиться? Хто переможе? Успіхів вам,придурки з великої букви.
13 Серпня 2018, 11:43
Карпук не може Дибалю "Лісову пісню" простити.
13 Серпня 2018, 12:25
Карпук не може Дибалю Лісову пісню пробачити.Батько хороший вчитель іще той інтригант.
13 Серпня 2018, 13:35
Не той Дибаль чоловік щоб задорно щось робив..
13 Серпня 2018, 16:51
Це жах.
13 Серпня 2018, 20:01
Жах почнеться пізніше коли ШАЦЬКА лікарня починатиме свою роботу в12.00 а в 14.00 вже нікого там не буде.ПРАВДА гарно нам тоді жилося.
14 Серпня 2018, 00:23
завжди знайдуться люди,що ніколи нічого не створили,не збудували,але зазіхають на чуже,не думаючи як лікувати людей,а тільки бачать власний інтерес.Розвалять лікарню,що їм люди. Сумно це все.
14 Серпня 2018, 18:28
Нічого не розвалиться! Не давати красти! Ні аптекам Дибеля! І вигнати геть його шістьорок, бо вони невиліковні як СНІД!
14 Серпня 2018, 21:01
На Вас напала національна зелена невиліковна (навіть нашою Шацькою лікарнею) ЖАБА. А на рахунок красти, є прислів'я: голосніше всіх лови злодія кричить сам злодій.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024