Сосновий ліс біля озера Велике Чорне залишиться улюбленим місцем відпочинку шачан - керівництво ДП «Шацьке УДЛГ»

10 Серпня 2018, 16:20
3931

Керівництво ДП «Шацьке УДЛГ» просить у Шацької селищної ради дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки на місцевості (в натурі). Мова йде про надання в постійне користування ДП «Шацьке УДЛГ» земельної ділянки для ведення лісового господарства і пов’язаних з ним послуг загальною площею 9,0 га в межах населеного пункту смт Шацьк, зокрема зелених насаджень між стадіоном та прибережною смугою оз. Велике Чорне в смт Шацьк.

Читайте також: Шацькі лісівники хочуть взяти в постійне користування соснову посадку біля озера Велике Чорне

Зважаючи на те, що в жителів Шацька виникає чимало запитань до місцевих лісівників, а саме, чи не заберуть у громади сосновий лісок, який для багатьох став улюбленим місцем відпочинку, журналіст видання Район.Шацьк звернувся до керівництва ДП «Шацьке УДЛГ», аби отримати на них відповіді.

На підприємстві пояснили, що жодних змін не відбудеться, і побоювання представників громади є марними. Люди, як і раніше, зможуть відпочивати у ліску, збирати гриби, гуляти сім’ями. На цій земельній ділянці завжди господарювали лісівники, тобто здійснювали заходи з охорони, захисту і раціонального використання тощо,  проте на часі постало питання виготовлення необхідної документації на цю територію. Надання в постійне користування ділянки– це юридична процедура, іншими словами – формальність.

Земельна ділянка, а саме соснова посадка в Шацьку біля озера Велике Чорне, перебуває у державній власності та є складовою Державного лісового фонду України, відповідно до матеріалів лісовпорядкування віднесена до кварталу 24 Шацького лісництва.

 Слід зазначити, що згідно з Довідкою з державної статистичної звітності за ДП «Шацьке УДЛГ» в межах населених пунктів Шацької селищної ради рахується 10,5 га лісових земель. У ч. 1 ст. 17 Лісового кодексу встановлено, що у постійне користування ліси на землях державної власності для ведення лісового господарства без встановлення строку надаються спеціалізованим державним лісогосподарським підприємствам, іншим державним підприємствам, установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані лісогосподарські підрозділи.

Основною рисою земель лісогосподарського призначення є призначення цих земель саме для ведення лісового господарства, що, за змістом ст.63 ЛК, полягає в здійсненні комплексу заходів з охорони, захисту, раціонального використання та розширеного відтворення лісів.

Діяльність лісогосподарських підприємств, зокрема і ДП «Шацьке УДЛГ», здійснюється на підставі діючих Проектів організації та розвитку лісового господарства (матеріалів лісовпорядкування), які передбачають екологічно обґрунтоване ведення лісового господарства і розроблені відповідно до нормативно-правових актів, що регулюють організацію лісовпорядкування, які розробляються на основі матеріалів лісовпорядкування.

За ст.48 ЛК, у матеріалах лісовпорядкування дається якісна й кількісна характеристика кожної лісової ділянки, комплексна оцінка ведення лісового господарства. Згідно з п.5 «Прикінцевих положень» Лісового кодексу України до одержання в установленому порядку державними лісогосподарськими підприємствами державних актів на право постійного користування земельними лісовими ділянками, документами, що підтверджують це право на раніше надані землі, є планово-картографічні матеріали лісовпорядкування. Слід зауважити, що вищевказані норми п. 5 «Прикінцевих положень» ЛК набрали чинності згідно з Законом України «Про внесення змін до Лісового кодексу України» від 8 лютого 2006 року. Отже, вказані положення поширюються на землі, які були надані для підприємства в користування до прийняття вказаного закону до 2006 року.

У розпорядженні підприємства наявні матеріали лісовпорядкування 90-тих років, 2000 року і т. д., в яких включена вказана земельна ділянка, що розмішена в межах населеного пункту. Саме щодо неї ДП «Шацьке УДЛГ» і направило звернення про надання дозволу на розробку землевпорядної документації, для передачі вказаної ділянки в постійне користування для ведення лісового господарства та пов’язаних з ним послуг.

Отже, ДП «Шацьке УДЛГ» діє в межах закону, виготовляючи документи на ділянку, яка є державною власністю.

А громада може не хвилюватися – лісок залишиться її улюбленим місцем відпочинку.

 

Коментарі
10 Серпня 2018, 19:52
1. Треба знати, що там вони планують робити, конкретні заходи. 2. Можна ж дати не на постійне користування, а терміном наприклад, на 10 років, після чого побачити результат. Якщо не сподобається, то назад забрати. 3. Можна ж надати на певних визначених умовах (що ми хочемо там бачити, і т.д.).<br/>Треба бути обережним, розбазарювати майно Шацька не дамо нікому !!!
10 Серпня 2018, 20:33
ім потрібно тільки для одного роздерти.Нівякому разі віддавати не можна
11 Серпня 2018, 00:44
&quot;Надання в постійне користування ділянки– це юридична процедура, іншими словами – формальність&quot; - щось не подобається мені ця формальність.
11 Серпня 2018, 00:54
Переховано всі законодавчі підстави надати цей лісок держлісгоспу, але між рядками цієї статті не пишеться, що можна змінити призначення цієї землі чи ще щось придумати...Шановні депутати згадайте про те, що ви є представниками нороду і від вас залежить рішення... Подумайте добре
11 Серпня 2018, 01:11
Громада не будьмо байдужими! Чому починаючи з 2006 року ДП Шацьке УДЛГ не оформляли документи? Тільки у 2018 році з під столу Депутат ГРОМАДИ голова земельної комісії без погодження земельної комісії виніс дане питання? Лісгосп ще не виготовив до цього часу право власності на землю під канторою лісгоспу (згідно кадастрової карти) а вже припекло 9 га лісу біля озера оформити! Наші депутати повинні для початку спробувати відстояти даний лісовий масив, щоб він залишився у власності громади! Але ж їм слабо? Віра Дмитрівна де поділася Ваша принциповість??? Громада має право подати запити до всіх інстанцій про передачу даної ділянки у власність громади!!! Задумаймося чому так це все робиться, як з переляку! Селищна рада колегіальний орган! Ніхто не може заставити депутата голосувати проти думки громади: ні прокурор, ні суддя, ні директор длг!!! Вся влада належить народу! І не підтримавши дане рішення в діях депутатів немає ніякого порушення закону! Шановні депутати в понеділок відкриєте своє істинне лице! До зустрічі!
11 Серпня 2018, 15:04
Не вірте в цю ЛАПШУ що вам вішають ДЛГ та окремі дапутати . Дана територія згідно ПДП зарезервована під паркову зону. Нещодавно проходили громадські обговорення і жодних пропозицій по цій ділянці не надходило . А тепер саме цікаве. 1) Під час чергової сесії голова земельної комісії Мелюх ( партія свобода ) шляхом депутатського запиту вносить в порядок денний питання щодо дозволу на розробку технічної документації із землеустрою і тільки задяки ЗЕМЕЛЬНИКАМ шацької с/р та окремим ДЕПУТАТАМ (пишу великими літерами бо вони це заслужили) дане питання не було проголосоване. 2) Якщо так все законно і немає підстав громаді хвилюватись то для чого все так швидко робиться : зібрали спеціально засідання земельної комісії і на 13,08,2018 позачергову сесію по даному ну просто надважливому питанню для горомади . ПАХНЕ ДЕШЕВИМ ДЕРИБАНОМ . Знаю що на депутатів тиснуть проголосувати дане питання позитивно а тому прошу проявити свою громадську позицію адже під час виборів такі як сахарук карпук лисий самі впрашували вас піти в ту чи іншу партію то невже Ви стали їх рабами . ЗАКЛИКАЮ ВСІХ НЕБАЙДУЖИХ ГРОМАДЯН ПРИЙТИ НА ПОЗАЧЕРГОВУ СЕСІЮ О 14,00 В ПОНЕДІЛОК ТА НЕДОПУСТИ РОЗБАЗАРЮВАННЯ ЗЕМЛІ
11 Серпня 2018, 16:18
Дивно, що лісгосп не хоче зробити цю &quot;формальність&quot; на території десь в лісі, а не біля озера. Проходили ми вже ці формальності
15 Серпня 2018, 01:53
Прикладом такої схеми деребана є Жмуркові будівлі на місці лісгосповського гараж. І там був ліс.
15 Серпня 2018, 02:14
Я рахую , що все-таки треба надати земельну ділянку лісівникам . В нас є вже хороший приклад Жмурка, він по такій схемі мені здається вже спрацював. Ніби все гарно пол училось .
17 Серпня 2018, 03:54
Агов четверта влада! неЗалежні журналісти де стаття про відмову депутатів про надання дозволу на оформлення даної ділянки???<br/>Чи думайте пройде на наступній сесії?<br/>НЕ ПРОЙДЕ дане питання !<br/>Будьте незалежними!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром