Не можна зупинити ідею, час якої настав

05 Серпня 2018, 12:00
Автокефалія УПЦ 1840 Джерело: Прямий
Автокефалія УПЦ

Саме так сказав Президент  України Петро Порошенко, маючи на увазі ідею надання Українській церкві автокефалії  Вселенським патріархатом.

Зокрема, глава держави наголосив, що з перших днів свого президентства поставив за мету добитися від Константинопольскої Матері-Церкви надання автокефалії Українській помісній православній єдиній церкві і невидима для стороннього ока напружена робота триває вже протягом кількох років:«Зустрічі та листування із Вселенським Патріархом, обговорення теми з лідерами православних країн та предстоятелями церков цих країн, адже коли є незалежна держава, то природним наслідком її виникнення є створення своєї православної церкви незалежної від держави, як це і передбачено Конституцією».  

Те, що велика ідея втілюється в життя і ніщо її не може зупинити, підтвердив приїзд тисячі українців із різних куточків країни (близько 65-ти тисяч вірян) 28 липня 2018 року до столиці, аби відзначити 1030-річчя хрещення Київської України-Русі, долучитися до хресної ходи та спільної молитви за створення автокефальної церкви в Україні.

Делегації з усіх районів Волині налічували близько 1500 чоловік, не враховуючи 300 священнослужителів і капеланів. Серед парафіян були учасники АТО, представники влади та різних громадських організацій. Про свою участь у заходахволиняни на чолі з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом сповістили виконанням пісні «Волинь моя» та Державним Гімном України.

Делегація з Шацького району також взяла участь у відзначенні важливої в історії українського народу події. Шачани як і десятки тисяч інших українців мали можливість спостерігати за урочистостями, що відбулися у той день, зокрема, хресною ходою священнослужителів до пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру Великому, у якій взяв участь Президент України Петро Порошенко з дружиною та члени Уряду.

Отже, мільйони українців прагнуть і очікують якнайшвидшого визнання незалежної Православної Церкви в Україні. Але напруга навколо питання надання Українській церкві автокефалії з Вселенського патріархату й надалі зростає. «Ситуація непроста. Протидія – масштабна і системна. Нема жодних підстав вважати, ніби Томос у нас в кишені. Москва та її п’ята колона чинять шалений спротив всередині України. І навіть деякі політики, яких прийнято вважати проукраїнськими, дозволяють собі передавати сигнали на зовні, що, мовляв, не варто поспішати з наданням автокефалії. Та нам з вами залишається дві речі для того, щоб його отримати – молитися, і вірити та боротися», - сказав Президент.

Нещодавно Петро Порошенко повідомив, що його звернення підтримала Верховна Рада України, обласні  та районні ради, ієрархи всіх церков.

Що ж стосується депутатів Волинської обласної ради, то вони звернення не підтримали, але направили своє аналогічне звернення до Вселенського Патріарха.

На жаль, «відзначились» щодо підтримки  звернення Президента до Патріарха Варфоломія депутати Шацької районної ради, які, мабуть, у всьому вбачають політику.

Озвучивши дане питання на черговій сесії 18 липня депутат Володимир Голядинець одразу зауважив, що всі районні ради Волині вже підтримали аналогічне звернення.

Врешті решт після тривалих дискусій рішення не пройшло: відмовилися брати участь у голосуванні або утрималися дев’ятеро депутатів («укропівців» та «бютівців») на чолі з головою районної ради Сергієм Карпуком. За – 11 депутатів.

На запитання деяких депутатів, «Що ми вирішуємо цією підтримкою?» хочеться запитати: «Якщо нічого не вирішуєте, то чому б вам просто було не підтримати прагнення мільйонів українців. Це ж нічого не вирішує?»

І аналогічно на запитання «Чи маємо ми право влізати в справи духовні, коли в Конституції України чітко прописано, що держава відокремлена від релігії?» хочеться запитати у відповідь: «Чи може наш президент та всі ми, українці, бути осторонь втілення в життя великої ідеї, коли на сході України йде війна і стоїть питання бути чи не бути українській державі взагалі?»

І наостанок дякуємотим депутатам Шацької районної ради, які переконані, що«незалежна українська церква має бути, народ має право мати свою церкву!».

Живімо зі словами Любомира Гузара: «Коли молимося, не припиняймо працювати. Бо без нашої праці нічого не буде, нічого само по собі не станеться».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром