На Шацьких озерах цвіте біле латаття

05 Серпня 2018, 15:25
5144

Влітку на Шацьких озерах часто можна спостерігати дивовижне цвітіння квітів білого латаття- багаторічної водяної рослини родини лататтєвих.

Біле латаття – це не що інше, як знаменита казкова одолень-трава, якій приписували чарівні властивості, – інформують у прес-службі Шацького національного природного парку. 

За багаторічними спостереженнями було відмічено, що ця рослина – природний синоптик, який має величезну кількість прийомів поведінки залежно від погоди. Якщо квітки розкриваються рано-вранці, то впродовж дня буде ясна погода, при цьому, якщо вони з'являються тільки до 9 ранку – чекайте дощу. Зовсім не з'являються - скоро буде сильна і тривала злива.

Прийшовши рано до озера, можна поспостерігати прекрасне явище, коли з глибини озера починає підніматися і з’являється на поверхню великий бутон. За лічені хвилини він розкривається у чудову білу квітку. 

Біле латаття (Nymphaea alba) - багаторічна трав'яниста водяна рослина з повзучим кореневищем, до якого прикріплені великі плаваючі листки та довгі квітконіжки, дуже міцні й еластичні з білими поодинокими квітками, цвітіння яких відбувається у червні-липні. Квітки з великою кількістю білих пелюсток плавають на воді та виділяють легкий аромат. Чашечки їх - чотирилисті, зелені. Плоди - кулясті, зелені, дозрівають завжди під водою. Хоча окремі екземпляри водяної лілії й живуть до 22 років, все ж вона потребує охорони, адже занесена до Зеленої книги України.

Біле латаття – символ Шацького національного парку, чистих плес та незайманих водойм!

2

2

2

2

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024