Шачани побували у Києві на хресному ході з нагоди 1030-ї річниці хрещення Київської Русі-України

30 Липня 2018, 14:30
3165

У Києві 28 липня масштабними заходами та хресною ходою відзначили 1030-річчя з нагоди хрещення Київської Русі-України.

На торжество з’їхалося чимало священиків та вірян з усіх областей та районів України. За приблизними підрахунками, участь у хресній ході взяли майже 250 тисяч українців. Так, тільки від Волині до Києва поїхало більше 30 автобусів,  а це приблизно півтори тисячі людей. Участь у цих багатотисячних заходах взяли й шачани. Організувала поїздку до столиці Шацька РДА за сприяння голови адміністрації Василя Голядинця. Очолив шацьку делегацію заступник голови райдержадміністрації Володимир Бугайчук та керівник апарату райдержадміністрації Вікторія Кужель.

Розпочалося торжество в патріаршому соборі Рівноапостольного князя Володимира із божественної літургії, яку очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Серед єпископату з ним співслужив митрополит Луцький і Волинський Михаїл, а також участь у Богослужінні взяв настоятель парафії Святого Архістратига Михаїла смт Шацьк Роман Скірак.

Святійший патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет у молитві «За Україну та українську помісну православну церкву» наголосив, що цим хресним ходом українці святкують дві перемоги: створення єдиної в Україні православної церкви – правдивої, української, другу – перемогу над нашим зовнішнім ворогом», – зазначив він. На переконання Філарета, підтвердженням об’єднання українського православ’я є присутність на урочистостях у Києві делегації Вселенського патріарха Варфоломія, «який має твердий намір дати українській церкві Томос про автокефалію нашої церкви».

Потому розпочалося багатотисячне шестя від собору на Володимирську гірку. Участь у ході «Молитва за Україну і за єдину Помісну Українську Православну Церкву» взяв Президент України Петро Порошенко та його дружина Марина. Хресною ходою віряни попрямували від Володимирського собору по бульвару Шевченка, вулиці Володимирській, через Софійську та Михайлівська площі до Володимирської гірки.

Традиційно волинське духовенство передувало у цій багатолюдній процесії.

На заходах виступили Президент України Петро Порошенко, представник Вселенського Патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет, предстоятель Української автокефальної православної церкви Макарій, предстоятель Української православної церкви Онуфрій, предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав, голова Всеукраїнського союзу церков віри євангельської – п'ятидесятників Михайло Паночко.

Шачани, взявши участь у хресному ході, побували на майдані Незалежності, ушанувавши  пам’ять волинян – Героїв Небесної сотні, які загинули у лютому 2014 року під час Революції гідності.

3

1

2

1

1

2

1

1

1

2

1

1

1

1

1

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром