Чому світязяни відпочивальників «сратвою» охрестили

30 Липня 2018, 11:45
4724

Уродженець Шацька Ігор Верчук, відпочиваючи на Світязі, на своїй сторінці у Facebook написав цілий цикл «світязьких замальовок».

В одній з них Ігор Верчук розповідає про те, як і чому відпочивальників місцеві жителі охрестили «сратвою».

«У 80 – х роках минулого століття Світязь був лише озером з чистою водою, в якій водились у великій кількості вже тоді досить тверда валюта - вугрі. Вони годились для всього: і гостей пригостити, і юшку зварити, та найбільше для хабара. Людей, що відпочивають на березі озера, було мало. Приїздили, в основному, за профспілковими путівками інтелігенція та пролетаріат. Причому пролетаріат складався в більшій кількості із шахтарів Червонограда та Новововолинська. Частина з них була російськомовна.

Місцеві займались найбільше сільським господарством в колгоспах та підсобних присадибних господарствах. Влітку відпочивати не могли собі дозволити ніяк. А тих, хто приїздив гріти пузо на сонці, називали «отдихающі», або ще зневажливіше «сратвою». Ну, ви зрозуміли, типу нічого не роблять, вилежуються на сонці, їдять і с+руть, в той час коли нормальні люди важко працюють. Ті і інші навіть погоду сприймали по-різному.

Підслухана розмова. Два тижні нещадно смалило сонце, все живе намагалось заховатись в тінь, все, що не ховалось - сонце нещадно спалювало. Бабця на своїх шести латках городу сапкою била скам’янілу землю, просячи в Господа дощику. Поруч доріжкою йшли до озера «отдихающі» і один із них, блаженно потягуючись, промовив: «Вот би єшчьо так нєдєльку пожаріло». На що йому бабця «А бодай - би тобі в грудях так жарило»..

Особливо місцеві не любили руськоговорячих, бо ті взагалі не розуміли потреб сільських. Тоді ніхто не здогадувався, що інтереси обох таборів можуть співпадати. Одні можуть пропонувати свої послуги, інші - купувати ці послуги. 

Минув час. Багато чого змінилось, Світязьких вугрів майже не стало, щезли колгоспи з пролетаріатом, зневажених «отдихающіх» почали називати поважливо – відпочиваючі, а образливе слово «сратва» давно забуте. Тепер місцеві нетерпляче чекають тих, хто приїде на відпочинок. Разом просять, щоб сонечко ще трішки пожарило, ще хоча б недільку. Одні пропонують хороші послуги, інші купують запропоноване, і всім добре. Приїздіть і переконайтесь, що творить час».

Коментарі
30 Липня 2018, 23:04
Тому що вони і є СРАТВА
31 Липня 2018, 15:10
Бо та сратва тепер для шацьких ЖРАТВА
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром