Що потрібно знати, аби виїхати з дитиною за кордон

29 Липня 2018, 13:30
2283 Джерело: фото ілюстративне

У період літніх канікул є актуальним питання виїзду дітей за кордон. Мета відвідати з дитиною іншу країну у всіх батьків різна - здійснення туристичної подорожі, поїздка до родичів, надання можливості дитині в легкий спосіб допомогти вивчити іноземну мову та витратити час відпочинку на здобуття нових знань.

Про те, що треба знати батькам, аби поїхати з дитиною за кордон, прозповідає Роксолана Цвид, начальник Шацького бюро правової допомоги.

- Законодавством України передбачено, що дитина, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків дозволяється за наявністю нотаріально посвідченої згоди.

- Які відомості повинні відображатися в нотаріальній згоді батьків?

Перш за все, це зазначення держави  прямування  та  відповідного  часового проміжку перебування у цій  державі.

- Коли така згода іншого з батьків не потрібна?

- У випадках, якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску. Також якщо у паспорті громадянина України для виїзду за  кордон, з яким  перетинає  державний кордон дитина, що не досягла 16-річного віку, або її проїзному документі є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на  постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном. У разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій: 

- свідоцтва про смерть другого з батьків;

- рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

- рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

- рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; 

- рішення суду про надання  дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

- довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);

- довідки  про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, виданої  органом  державної  виконавчої  служби.   

- Як отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон, коли стосунки батьків «напружені»?

- В такому випадку варто звернутися в письмовому порядку до іншої сторони з пропозицією за добровільної згоди з’явитися до нотаріуса. В листі необхідно зазначити дату та місце вчинення майбутньої нотаріальної дії, описати мету перетину дитиною кордону, період поїздки. Рекомендовано залишити копію пропозиції та квитанцію про поштове відправлення на випадок, коли інший з батьків уникатиме чи не бажатиме надавати таку згоду, які в майбутньому стануть доказами по суті позову.

- Як отримати дозвіл суду на виїзд дитини без згоди батька?

- В першу чергу, потрібно проконсультуватися з юристом, який допоможе здійснити аналіз справи, зібрати додаткові докази по справі та сформує позов. В позові зазначається проміжок часу, на який потрібен дозвіл, країна у яку планується поїздка, підстава необхідності виїзду дитини за кордон (наприклад: запрошення від родичів, туристична путівка і т.д.). При зверненні до суду позивачем сплачується судовий збір, який згодом може бути відшкодований.

Контактна інформація:

Володимир-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19, тел. (03342) 3-80-11, viber +380731264143.  е-mail: [email protected]

Шацьке бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Шацьк, вул. 50 років Перемоги, 1б, тел. (3355) 2-08-47.  E-mail  [email protected]

Коментарі
02 Серпня 2018, 01:25
Чи може донька перетнути кордон... Якщо її виповниться 18 за кілька днів по тому?
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024