В ТМО Любомльського і Шацького районів проводять ультразвукову діагностику серця

28 Липня 2018, 19:00
1487

Пройти обстеження можна при направленні лікаря-кардіолога, сімейного лікаря, лікаря-терапевта на базі ТМО Любомльського і Шацького районів у поліклінічному відділенні Любомля.

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) є основною причиною смертності та інвалідності населення у більшості країн світу. Очікується, що до 2030 року понад 23 мільйона осіб помре від цих недуг і вони утримають першість серед причин смерті населення планети. Однак якщо у розвинених країнах світу кількість смертей від ССЗ знижується, то в інших — стрімко зростає. Україна — серед останніх. За оцінками спеціалістів, у 90% випадків серцево-судинним захворюванням можна запобігти, вчасно діагностувавши і розпочавши профілактику та лікування.

Трансторакальна ехокардіографія (УЗД серця) – сучасний високоінформативний метод діагностики патології серця, магістральних судин, є високоспецифічною методикою виключення кардіальних захворювань.

Завдяки можливостям точної неінвазивної оцінки міокардіальної функції, внутрішньосерцевої гемодинаміки, відсутності шкідливого впливу на пацієнта ехокардіографія (Ехо КГ) в останні десятиліття стала рутинним і швидким методом встановлення чи виключення кардіальної патології. Отримана під час дослідження інформація дає змогу миттєво визначити прогноз, необхідний обсяг медикаментозної терапії чи показання до хірургічного втручання.

ЕХОКАРДІОГРАФІЯ ПОТРІБНА ПРИ:

- задишці, частій нестачі повітря;

- періодичному або постійному болю в районі грудної клітки;

- непритомності, постійному головному болю;

- довготривалій підвищеній температурі;

- важких фізичних навантаженнях;

- наявності шумів у роботі серця;

- набутих або вроджених вадах серця;

- зміні серцевої діяльності, що були виявлені на ЕКГ;

- підозрі або перенесенні інфаркту міокарда;

- патології міокарду (серцевого м’яза) і серцевої сумки (зовнішньої оболонки серця);

- серцевій недостатності (проводять для встановлення її причин і типу);

- підозрі на пухлину серця, аневризмі висхідного відділу аорти;

- системних захворюваннях (наприклад, ревматизм);

- захворюванні легенів (пневмонія, бронхіт, бронхіальна астма);

- підтвердженні чи спростуванні підозри на наявність внутрішньосерцевих тромбів.

Також ехокардіограма необхідна людям, котрі страждають артеріальною гіпертензією та спортсменам в якості профілактичного заходу (особливо таким, що займаються екстремальним спортом, важкоатлетам, дайверам та марафонцям), адже необхідно переконатись у здатності серця витримувати великі навантаження.

Метод не несе жодних негативних наслідків для здоров'я людини, тому може бути повторений багаторазово. Чоловікам після 40 років і жінкам після 45 рекомендується робити ехокардіографію один раз на п’ять років, якщо проблеми зі здоров’ям не спостерігаються. У випадку ж їх наявності, повторювати процедуру бажано хоча б раз в рік.

ПІДГОТОВКА ДО ПРОЦЕДУРИ ТА ЇЇ ПРОВЕДЕННЯ:

Особливої підготовки перед проходженням УЗД серця не потрібно. Досить бути в гарному настрої, оскільки надмірне хвилювання та стреси можуть спровокувати кардіологічні зміни і негативно відобразяться на результатах обстеження.

Пройти обстеження можна при направленні лікаря-кардіолога, сімейного лікаря, лікаря-терапевта.

Ангеліна ДЖЕЙ, лікар-терапевт ТМО Любомльського і Шацького районів

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024