Депутати Шацької районної ради не підтримали звернення Президента про автокефалію для УПЦ

24 Липня 2018, 20:00
4319 Джерело: фото ілюстративне

Про надання Томосу про автокефалію Православної церкви Україні говорилося не один рік і не при одному президентові України. Це питання порушував екс-президент Віктор Ющенко, але тоді воно чомусь так і залишилось … просто питанням. Та зважаючи на події останніх чотирьох років (війни на сході України) надання автономії українській церкві від Московської стало особливо гостро звучати в українському суспільстві. Перші дзвіночки раз по раз лунають і в звичайних українських селах, де вже стали виникати поодинокі «релігійні бунти».

Декілька тижнів тому Президент України Петро Порошенко направив звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія, Архієпископа Константинопольського – Нового Рима (Стамбул) з проханням надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні.

«Цей довгоочікуваний документ стане не лише торжеством Православ’я, але й актом глибокої історичної справедливості, бо саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри», - йдеться у зверненні.

Саме такий крок, як далі викладено у зверненні, подарує «українцям єдність, мир і згоду, яких ми так потребуємо і яких ми так довго були позбавлені, … довершить утвердження незалежності і самостійності України у духовному вимірі».

18 липня на сесії Шацької районної ради серед питань, які розглядали депутати, стало питання про підтримку звернення Президента до Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православній Церкві. Озвучував це питання депутат Володимир Голядинець, котрий відзначив, що усі районні ради Волині вже підтримали аналогічне звернення. Депутати ж обласної ради, як повідомила Ольга Сахарук, керуюча справами районної ради, звернення не підтримали, але направили своє аналогічне звернення до Вселенського Патріарха.

Натомість дехто з депутатів не зрозумів, чому саме їхня підтримка зможе зіграти якусь роль у вирішенні цього питання.

«Я є парафіянином УПЦ Московського патріархату, але це не зупинятиме мене в переконаннях мати в Україні незалежну церкву. Та я не можу зрозуміти, як наша підтримка вплине на прийняття рішення Вселенським Патріархом, адже до нього вже направили свої звернення Президент України, Верховна Рада, Всечесні отці Київського патріархату. Що ми вирішуємо цією підтримкою?» - дивувався депутат Сергій Сидорук.

Свою позицію висловив Анатолій Бубела. Депутат переконаний, що звернення хоч і мало б бути направлене ще 10 років тому, а Президентом Порошенком – не тепер, а ще на початку його президентства, його необхідно підтримати хоча б тим, аби встановити історичну справедливість: все-таки християнство першим прийшло на Київські землі, а вже звідти через сотні років - на московські.

«Тому незалежна українська церква має бути, народ має право мати свою церкву!», - переконаний депутат.

«В Конституції України чітко прописано, що держава відокремлена від релігії. Чи маємо ми право влізати в справи духовні?» - питала Ніна Хомич.

«Але ми не держава, ми – представники громади, нас обирали люди», - апелював їй Володимир Голядинець.

Після тривалих дискусій, де депутати висловлювали думку, що треба таки опитати жителів громади та вислухати їхню позицію з цього приводу, голова районної ради Сергій Карпук таки поставив питання на голосування.

У підсумку – рішення не пройшло: відмовилися брати участь у голосуванні або утрималися дев’ятеро депутатів на чолі з головою районної ради Сергієм Карпуком. За – 11 депутатів. Не голосували за підтримку звернення про автокефалію церкви УПЦ присутні депутати Галина Артимук (ВО «Батьківщина»), Зоя Демедюк та Ніна Хомич (радикальна партія Олега Ляшка), Ольга Дударчук та Ольга Сахарук (ВО «Батьківщина»), Сергій Сидорук (Партія «Солідарність»). Утримались від голосування «укропівці» Лідія Забродоцька, Сергій Карпук, Валентина Курагеу.

«Як є, так є», - підсумував голова райради.

Коментарі
24 Липня 2018, 23:46
давно треба розігнати цю коблу. рай рада орган без прав і повноважень тільки гроші траттять. на мусор карпука з продажними дипутатами
25 Липня 2018, 00:06
От вам і патріотизм Шацькі москалики.
25 Липня 2018, 01:02
невже "усі районні ради Волині вже підтримали аналогічне звернення" - питання до журналістів. Поясніть і пролийте правду на дане питання.
25 Липня 2018, 01:05
"Як є, так є" - гітлер недалеко
25 Липня 2018, 03:19
Вас обирали люди! Питання лише : ДЛЯ ЧОГО ? Таке важливе звернення -- і не підтримали! Ганьба дев'ятці!!!
25 Липня 2018, 04:22
Рабів до Раю не пускають
25 Липня 2018, 12:32
Хто був присутнім на сесії підтвердять, що стаття не об'єктивна. Це не підтримка питання про автокефалію церкви, а додатковий піар для президента перед виборами. Чомусь гарант не просив нашої підтримки коли впроваджував реформи чи грабив українців. Люди спочатку прочитайте текст звернення, а потім робіть висновки, а не ковтайте все що Вам пхають!
25 Липня 2018, 12:48
Але ж депутатам нічого не помішало підтримати аж два звернення бютовців, то є на сайті райради, то їхні можна підтримувати, а президентські нє, то їх можна піарити?
25 Липня 2018, 13:30
Питання дійсно НАДВАЖЛИВЕ !!! Навіть якщо це і піар президента ( з чим я повністю згідний ) навіть якщо від вашого рішення нічого не залежало ви показали своє справжнє лице . Це не просто сором , це позорище для нашого краю перед усією Україною перед всім світом . Бридко дивитись на вас коли ви один перед другим напеливши ВИШИВАНКИ розказуєте про свій " патріотизм " . За що загинув той юний хлопчина Сергій Мокренко та багато багато інших ??? ДО РЕДАКЦІЇ -- НАДРУКУЙТЕ СПИСОК ВСІХ ХТО ЯК ГОЛОСУВАВ НЕХАЙ ЛЮДИ ЗНАЮТЬ СВОЇХ ГЕРОВ
25 Липня 2018, 15:13
<p>а толку з того всього ви чи до....би чи просто дибіли,а не я вас просто називаю українцями,а точніше хохлами. ментів змінили на поліцію ну як ефект отличний вам як і мені що краще жити стало ну поміняли ті самі люди форму і все. дальш декомунізація дніпропетровськ на дніпро вам як краще жити стало я прям чустувою що коли кажу дніпро мене все в житі змінилось на краще ... і що буде коли стане одна українська церква ну почнуть по українські співати ну змінять назву і все храми як були так і залишаться отці теж залишаться все буде як і було то все імітація з якої толку як з козла молока. займіться краще дорогами яких не має чи ще якимись речами які принесуть користь суспільству ті речі від яких стане більш комфорто і краще жити і мені також як людині ось це було б правильно....</p>
25 Липня 2018, 15:26
Соромно але факт. Запитання до Вас вельмишановні де... де ваша совість людська, де ваша гідність, якщо ви Українці? За патріотизм взагалі мовчу. Перед тим , як ухвалювати рішення почитайте історію християнства. Шановна громадо ми бачимо своїх «героїв». Незабаром чергові вибори, робимо висновки...
25 Липня 2018, 15:27
Абсолютно згоден з думкою Ніни Хомич. &quot;Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави...&quot; - гарантує 35 стаття Конституції. Самоврядування, але чи хтось з цих обранців цікавився думкою народу???<br/><br/>А патріотизмом Вашим, шановні, просто спекулюють! Майдан і війна... Хай Президент закінчить війну спочатку, тоді й поговоримо про патріотизм....
25 Липня 2018, 18:44
Це жах. Не депутати а запроданці. Рівень національної свідомості &quot;зашкалює&quot;. БЮТ ???, Укроп ???<br/>Не здивуюсь якщо перед початком сесії вони піднімуться на виконання гімну раши.
25 Липня 2018, 20:53
Цікаво, а коли це БЮТ переймався інтересами України? Коли голосував за статус російської мови? Чи коли лікарню віддавали у Любомль? Ніколи!!
26 Липня 2018, 00:21
Ті,хто голосував проти - це недалекі,темні люди,які ніколи і нічого розумного не читали!Список в студію,хоча і так багатьох усі знають!
26 Липня 2018, 10:27
Шановні односельчаня!!! Хочу Вам дати зрозуміти одну вржливу річ: Церква Христова започаткована (створена Христом і врата ада її не здолають). І та Церква яка вже існує понад 1000 років, не перебігала жодного разу під знамена князів, генеральних секретарів чи президентів. Та церква яку зараз прийнято ввадати ворожою, московською, гуньдяєвською свідчить лише про одне що всі ми глотаємо ту інформацію цілком і повністю яку нам дають ЗМІ, навіть не знаючи своєї історії, тимбільше історії церкви.<br/>А усіма возлюблений &quot;Київський Патріархат&quot; - це секта створена Філаретом за підтримки Кравчука при будь-якій владі змінюють шапки, бо &quot; наші прийшли&quot; ( Свадьба на Малиновке). <br/>То ж жуйте і прожовуйте інформацію, а не ковтайте все і без розбору, будьте мудрі...
26 Липня 2018, 11:54
є таке прислівя Дурак думкою багатіє ... а ми Українці багатіємо тим що назви змінюємо одну на другу в надії що воно нам щось поможе ....
26 Липня 2018, 15:21
До відома тих, хто вперто наполягає на тому, що московська церква є єдино правильною та ранньою. Коли виникло православ'я, про Московію навіть мова не йшла, а Київська православна митрополія була утворена ще в часи Русі-України, тобто на кілька століть раніше, ніж виникла Московська держава взагалі і московська церква зокрема.
26 Липня 2018, 22:09
Таки Ви маєте рацію, сучасна УПЦ за тисячулітню історію в служінні нічого не поміняла, абсолютно. А з приходом до влади Кравчука і самовисуванням на пост &quot;патріарха-самозванця&quot; Філарета, останній і доречі почав ділити вірних Церкви Христової на своїх і ворогів, на патріотів і &quot; москалів&quot;.<br/>Не в силі Бог, а в правді. Господь не роз'єднує, а об'єднує.<br/><br/>Шановний знаток історії, знайдіть в лоні УПЦ хоча б одного архіпастиря, котрий би закликав до війни???? А в КП всі проповіді прл московські чоботи((<br/><br/><br/>УПЦ вже 25 років чекає на об'єднання і примирення. Тільки КП не ж не хочуть через покаяння прийти др Бога, а силою, впертістю із зплученням військових, поліції політиків і т.д., коротше кажучи: із застосуванням всії грязних методів(((
26 Липня 2018, 22:25
Про яке обєднання? Під крилом Москви??? Що б ми всі не говорили, а є незалежна Україна - має бути українська мова і українська церква. Інакше тут буде Путін і його войовничі пси. Це довгий процес і дуже складний, болючий. Але ми, українці, мусимо пройти цей шлях. Якщо хочемо, щоб була Україна.
26 Липня 2018, 22:27
То лише в нашому районі так наполегливо тримаються за кацапську церкву....
27 Липня 2018, 03:52
Скільки тут патріотів аж не віриться . Шановні я не думаю що як тільки церква стане КП так і враз всі побіжать туди (це тут тільки заядливі віряни вимагають самі не знаючи чого) . Ви ще більше церков набудуйте , скоро грекокатолики будуть а там і синагогу збудують і буде весело . І для занадто грамотних : в УПЦ не на російській мові правиться а на церковнослов'янській , і це вже ваша біда що ви не розумієте нічого коли йде Богослужіння .
28 Липня 2018, 11:00
Доброго дня! Народ, всі хто називає УПЦ моськовською, кацапською, і т.д. і т.п., підтвердіть свої слова документально будь ласка! Скиньте хоча б ссилку на сайт де є розміщені такі документи. А то тільки пустословите.<br/><br/>Я Вам скажу: - УПЦ з РПЦ та з цілим православним світом мають лише молитовне єднання, (євхаристичне). А жодного підпорядкування РПЦ -НЕМАЄ. В УПЦ є свій предстоятель Церкви, помісний Синод, церковний суд та всі інші інституції, які дають Їй ( УПЦ) повність незалежно від будь-якої іншої Церкви існувати та управляти на території України.
31 Липня 2018, 17:17
Якими гнидами треба бути. Проголосували за російську мову зійшло з рук. Не підтримали об’єднання церкви ? Все надієтеся москаликів хлібом сіллю зустріти . А де наші патріоти. Де атовці ??? Викініть їх, з того сучого гнізда.
01 Серпня 2018, 12:06
Напишіть список тих хто проголосував &quot;за&quot;
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром