Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter

Як відома шацька пончистка вчила волинських журналістів пончики ліпити

13:50 10.07.2018
3005

Чи не найбільшим сюрпризом для журналістів Волині в рамках прес-туру «Шацька селищна ОТГ: переваги децентралізації та самостійного господарювання, здобутки і плани» став перший в історії громади майстер-клас із випікання пончиків – своєрідного смакового бренду Шацьких озер.

Провела його Шацькому міському будинку культури відома в селищі та на пляжах пончистка, учасниця колективу «Молодички» Тетяна Гаврось, яка й поділилася своїм маленьким секретом рецепту пончиків. Супроводжували цей смачний процес українські пісні у виконанні учасниць колективу «Молодички» Шацького МБК (керівник Ніна Вирович).

Літні дні для пані Теняни розпочинаються майже однаково: о шостій ранку вона встає та ставить електрочайник, аби закип’ятити воду для тіста. Поки вода холоне, готує начинку для пончиків: вишні, чорниці, згущене молоко, мак, шоколадну пасту…

Промовляє «Отче наш» та замішує тісто за своїм, особливим рецептом. Виявляється, для тіста не треба особливих продуктів, лише вода, дрібка солі, ваніль, дріжджі, цукор та перекип’ячена олія. В усе це додає 30-40 грам самогонки для того, аби при смаженні тісто не вбирало багато олії. І смак пончиків від цього видається особливим, а пампухи на водяній основі – пухкі. Перед тим, як смажити, треба дати пампухам «вистоятися» 10 хвилин. Смажити в олії треба 4-5 хвилин на маленькому вогні (кожну сторону – по 2 хвилини), аби здоба не була сирою всередині та добре просмажилася.

Тетяна Гаврось розповідає, що кожна господиня винайшла свій рецепт пончиків: хтось замішує тісто на молоці, хтось – на картопляному узварі, додаючи маргарин чи яйця. Але в пані Тетяни – свій рецепт, за яким вона пече і продає пончики от уже майже 15 років. За цей час має своїх постійних клієнтів, які не лише купують шацькі смаколики для того, аби поласувати на березі озера, а й у чималих ящиках завезти додому.

За роки жінка добре вивчила смаки чоловіків та жінок: сильна половина відпочивальників надає перевагу пончикам з маком, а от жінки більше полюбляють з вишнею та чорницями. Дітки ж вимагають пончиків зі згущеним молоком чи шоколадом.

Шацька господиня настільки зацікавила процесом приготування шацького смаколика, що до ліплення пончиків руки потягнулися навіть у волинських журналістів, які довели, що не тільки вміють вправно тримати в руках ручки-диктофони-фотокамери і зі швидкістю світла «кляпотіти» по клавіатурі, а й готувати.

З особливим старанням працювала над кулінарним шедевром відома волинська господиня, консультант з комунікацій РВ АМУ Тамара Зубенко.

Не втрималися від спокуси зліпити пампуха Богдан Самойленко, виконавчий директор Волинського РВ АМУ, та Андрій Сичук, проектний менеджер Шацької ОТГ. Таким чином, відзначив пан Богдан, він долучитися до створення «доданої вартості ОТГ». І, звичайно, ліпила вправно пончики й виконуюча обов’язки голови Шацької ОТГ, секретар Людмила Цевух.

Віта Шепеля

;
Загрузка...
Коментарі
19 вересня
Сьогодні
Вчора
17.09.2018
16.09.2018
15.09.2018
14.09.2018
13.09.2018
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин