25 червня в Шацьку: престольне свято в храмі святого преподобного Онуфрія Великого

25 Червня 2018, 10:00
У Свято-Онуфріївському храмі селища цього дня звершується святкове Богослужіння. 3834
У Свято-Онуфріївському храмі селища цього дня звершується святкове Богослужіння.

Цитата дня: «Ми знаємо, хто ми є, але не знаємо, ким ми можемо бути». – Вільям Шекспір.

Цей день в історії:

1941 рік – нацисти окупували селище Шацьк (Друга світова війна).

1994 рік – відбулося перше соборне богослужіння в храмі Різдва Пресвятої Богородиці смт Шацьк, яке провів благочинний Любомльської округи протоієрей Іван Лисенко.

Сьогодні, в день святого преподобного Онуфрія Великого, престольне свято в Шацьку.

У Свято-Онуфріївському храмі селища (настоятель Володимир Гичка) звершується святкове Богослужіння.

Про життя преподобного Онуфрія свідчить розповідь монаха Пафнутія, який відвідав святого, коли той уже прожив самітником 60 років у пустелі. Волосся та борода святого були білими, як сніг, і звисали до самої землі, постать – наче оповита сяйвом. У те, що Онуфрій розказав монаху, було важко повірити. Борода преподобного виросла до колін за один день, щоб покрити його наготу, коли зотліли залишки одягу. Харчувався він спочатку овочами, потім Ангел Божий почав йому носити хліб. До того ж завдяки Божому провидінню біля келії святого виросла пальма, на якій завжди було багато фініків, а поруч стало бити джерело.

1
Ікона святого преподобного Онуфрія Великого в храмі смт Шацьк
Ікона святого преподобного Онуфрія Великого в храмі смт Шацьк

 

Щосуботи Ангел приносив Онуфрію причастя. На наступний день після того, як Пафнутію стали відомі подробиці життя святого, останній віддав Богові дух. У той момент небесне сяйво покрило тіло старця і почувся спів ангельського хору. Похоронивши тіло Онуфрія, Пафнутій повернувся у свій монастир і розказав іншим про чудесне життя великого старця.

Святий Онуфрій допомагає подорожнім та молодим бездітним парам, які через заступництво святого вимолюють у Бога народження дітей.

Іменинники: Андрій, Ганна, Арсеній, Іван, Марія, Петро, Степан, Тимофій, Федір, Онуфрій.

Сьогодні день народження в Пеха Віктора Івановича, депутата Шацької селищної ради. Район.Шацьк вітає іменинника і зичить добра, щастя та плідної праці в ім'я громади!

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Чим дивували шацьку публіку київські циркачі

В Шацьку з гастролями побував київський державний цирк-шапіто «Орбіта».

Погода 25 червня

Хмарна погода буде триматися у Шацьку до самого вечора. Дощ із грозою, який розпочнеться у другій половині дня, до вечора зміниться на дощ. Температура повітря +12...+17.

Народний прогноз погоди: У минулі часи було прийнято сіяти в цей день до обіду якесь біле зерно, а після обіду - чорне (гречку). Виконання цього правила гарантувало успіх. У цей день випадають великі роси. Наші пращури примітили, якщо дощ йде маленькими краплями - буде йти довго.

 

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром