В яких озерах Шацького району найчистіша вода

18 Червня 2018, 15:10
6101

Спеціалісти промоніторили якість грунтових вод у водоймах області. 

Про це йдеться на сайті Волинського обласного управління водних ресурсів.

Згідно із Програмою державного моніторингу довкілля щодо здійснення контролю якості поверхневих вод, затвердженої наказом Держводагентства України № 6 від 11.01.2018 р. і Програмою гідрогеолого-меліоративних робіт на 2018 рік Волинської гідрогеолого-меліоративної партії, лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Волинської  ГГМП у травні 2018 року зробили аналізи якості поверхневих вод Волинської області.

В басейні Вісли в рамках державного моніторингу відібрали щоквартальні проби води р. Західний Буг в пункті відбору «Забужжя», а також воду із оз. Світязь в пункті відбору в с. Світязь та проби води з річки Ягодинка (правий доплив Бугу). В межах обласного моніторингу відібрали проби води з водойм Шацького поозерʼя (озера Кримне, Пісочне, Люцимир, Чорне, Луки-Перемути). Виконано 232 аналізи.

Всього проведено 348 аналізів.

За результатами проведених інструментально-лабораторних вимірювань гідрохімічних показників  поверхневих вод Волинської області спеціалісти встановили такі показники якості води.

Озеро Світязь. Якість води у озері в пункті відбору «Світязь» в цілому залишилась задовільною.  Суттєвих змін у її складі в другому кварталі 2018 року не відбулось. Перевищень нормативів для господарсько-побутових потреб не виявлено.

Озеро Пісочне. Перевищень норм для господарсько-побутових потреб в водах озера не виявлено.

Озеро Люцимир. Гідрохімічні показники вод озера не зазнали суттєвих змін і в цілому відповідають критеріям загальногосподарського призначення. Перевищень норм для господарсько-побутових потреб в водах озера не виявлено.

Озеро Кримне. Якість води у озері в цілому залишилась задовільною. Зафіксовані перевищення норм для господарсько-побутових потреб по залізу 0,55мг/дм3(в першому кварталі поточного року –0,45мг/дм3).

Перевищень нормативів для господарсько-побутових потреб по іншим компонентам не виявлено.

Озеро Велике Чорне. Перевищень нормативів для господарсько-побутових потреб не виявлено.

Озеро Луки-Перемути. Зафіксовані перевищення норм для господарсько-побутових потреб по залізу 0,54мг/дм3, (в першому кварталі поточного року – 0,50мг/дм3).

Перевищень нормативів для господарсько-побутових потреб по іншим компонентам не виявлено.

Порівняльний аналіз стану водних об`єктів за їхніми гідрохімічними показниками за роки спостережень показує, що для більшості водойм фіксуються підвищені значення показника ХСК. Вірогідною причиною зниження притоку свіжих вод через низьку кількість опадів протягом квітня-травня поточного року, зниження можливості перемішування вод та встановлення їхньої температурної стратифікації через мало вітряну погоду. Це призводить до цвітіння водойм і до накопичення забруднюючих речовин в поверхневих та прибережних частинах водойм. Антропогенний фактор при цьому має підпорядковане значення

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром