Рецепт: світязький пончик — нематеріальна спадщина Волині
У 2024 році світязький пончик потрапив до переліку елементів нематеріальної спадщини Волинської області. А разом із ним — традиція приготування хліба з чорнушкою.
Долучаймося до творення цього смачного кулінарного дива, – закликають журналісти кулінарної платформи Shuba.
Світязь — одне з мальовничих Шацьких озер на Волині, відомий літній курорт із пляжами, санаторіями й, звичайно, фірмовими місцевими стравами! Уже рано-ранесенько на берег озера волинянки привозять велосипедами ще теплу смакоту — пончики (пампухи) з ягодами або згущиком.
Читайте також: В національну культурну спадщину Волині внесли три елементи з Шацького краю
Існує кілька рецептів світязького пончика, проте справжній, автентичний — це таємниця! Та ми поділимося з вами одним із варіантів, у результаті якого матимете чудовий волинський десерт. Цей рецепт розробив Дмитро Жуковець.
Важливо: всі інгредієнти для тіста мають бути холодними. Для начинки можна використовувати чорницю, лохину або ожину. Саме для світязького пончика важливе ягідне наповнення, але якщо маєте власні ідеї того, що всередині, сміливо використовуйте будь-яку начинку.
Читайте також: Рецепт голубців від шачанки увійшли до нематеріальної культурної спадщини України
Інгредієнти (на 6 порцій)
Для тіста:
- Вода – 110 мл
- Молоко – 3,2%110 мл
- Борошно – 500 г
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цукор – 70 г
- Дріжджі пресовані – 20 г
- Ром – 10 мл
- Сіль – 8 г
- Масло вершкове 73% – 80 г
Читайте також: У Шацьку розповіли про важливість збереження нематеріальної культурної спадщини
- Чорниця – 25 г
- Цукор – 5 г
Спосіб приготування пончиків
- Усі інгредієнти (крім солі та масла) змішайте на стільниці. Відтак додайте сіль і замісіть еластичне тісто.
- Наріжте кубиками масло та загорніть їх у тісто. Вимісіть ще раз. Покладіть у миску та накрийте рушником. Лишіть на 1,5 години, щоб тісто підійшло.
- Поділіть тісто на шматочки масою 50 г кожен. На 1 пончик використовуємо 20 г ягід та ½ чайної ложки цукру. Сформуйте кружечки, покладіть у них ягоди, посипте цукром і заліпіть. Можна використовувати для зручності склянку або форму-кільце — вставляти в них тісто, заліплювати, виймати та доформовувати кульку. Залишіть пончики настоюватися ще 45 хвилин.
- Розігрійте на пательні олію до 175°C. Обсмажуйте пончики по 3 хвилини з кожного боку. Виймаючи, обсушуйте на паперовому рушнику чи серветці та посипайте цукровою пудрою.
Читайте також: Український борщ внесли до Списку культурної спадщини ЮНЕСКО