Весілля у Голобах: як шачани виряджали наречених до батьків молодого

04 Червня 2018, 17:20
5240

У селищі Голоби Ковельського району зібралися десятки ряджених наречених, свах та молодиць.

Тут у суботу, 2 червня, уперше розгулявся фестиваль «Весільні обряди», який зібрав людей з усієї Волині.

Місцевий стадіон у Голобах наче перетворився на старовинне українське село. Хто пішки, хто на велосипеді, а хто й автобусом поспішав на фестиваль, аби долучитися до яскравого свята. У фестивалі брали участь близько 12 громад, зокрема і Шацька селищна рада, яка представила обряд «Виряджання наречених до батьків молодого».

Гостем фестивалю став голова Волинської ОДА Олександр Савченко, який привітав учасників дійства та тих, хто прийшов насолодитися видовищем, і побажав гарних розваг.

Савченко пригадав, що традиції завжди оберігали українців. 

«На сьогодні, на жаль, гострота та глибина весільних традицій відійшла на другий план… Сьогодні головний тамада, а хороший обід називають весіллям - воно не нагадує те, справжнє весілля, яке завжди було в Україні. Тут якраз є ознаки відродження української сім’ї. Адже вона починається саме з весілля. Те, що сьогодні прибуло багато делегацій від громад і районів, свідчить про те, що вони хочуть перейняти гарний досвід. Звичайно, ми будемо це розвивати. Такі фестивалі мають бути щонайменше в кожному районі, бо він має свої особливості у традиціях. Але скрізь це душевно, епохально та сакрально», - зазначив очільник Волині. 

Шацьку ОТГ на святі представляли народний ансамбль «Молодички» Шацького МБК (керівник Ніна Вирович), працівники Шацької селищної ради Надія Пех та Анатолій Павлей на чолі з в.о.Шацького селищного голови Людмилою Цевух, завідувач клубу с. Мельники Федір Гірич, а також Богдан Шалімов. Молодятами, яких виряджали до батьків молодого, стали Андрій Мацюк і Марина Забродоцька.

Обряд «Виряджання наречених до батьків молодого», продемонстрований шачанами на сцені в Голобах, – це фрагмент весілля, наповнений колоритом старовини: піснями та обрядодійствами. За гарний виступ шачанам, як і решті учасників, організатори оголосили подяку та вручили коровай.

Команда Шацького району розгорнула на святі намет, у якому свої творчі роботи представила жителька Шацька Оксана Пех.

7

5

3

3

3

3

4

5

6

5

 

Коментарі
06 Червня 2018, 19:27
Дуже гарно . Дякую. Де працівники РБК?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром