«Слова про платний пляж - це нісенітниця» - підприємці облаштовують берег Світязя і чекають на відпочивальників

28 Травня 2018, 16:20
6387 Джерело: www.volyn24.com

Сезон відпочинку на Світязі ще не стартував. Поки пляжі порожні, торгові місця зачинені, а дороги – вільні від потоку туристів. Світязяни дивуються, чому більшість туристів їде на Шацькі озера в кінці червня та в липні. Кажуть, що й у ці дні там прекрасна погода. А головне – чиста вода.

«Їдьте вже. А то потім вода буде, як сеча. Бо наплив туристів такий, що той Світязь не витримує», - радять селяни. Їхні заробітки безпосередньо залежать від того, наскільки вдалим буде туристичний сезон і чи прихильною до Шацького краю буде погода. 

Тим часом центральний пляж у селі Світязь готують до навали відпочивальників – інформує Волинь24.

2

2

 

«ОН КІЛОЧОК. БАЧИТЕ?»

Гуде грейдер, працюють мотокоси... Місцеві підприємці показують деревяні кілочки, якими кожному з них вділили свою частину берега. Цьогоріч обіцяють зовсім інший пляж у Світязі. 

«Он кілочок, бачите? То вже все поділено. У нас Шацький національний парк поділив пляж між підприємцями. Тепер кожен буде облаштовувати певну територію і доглядати за нею. Тут до літа пляж завжди заростає різухою. Якщо не косити, то тут зарослі. Туди люди в туалет ходять, а потім сморід стоїть», - розказує один із підприємців, який саме наводить лад на відведеній ділянці, Сергій Дударчук.

За кожним із підприємцем закріпили частину пляжу. Представники бізнесу взяли на себе зобов'язання облаштувати пляж для відпочинку всім необхідним (лавки, лежаки, тощо), висипати свою територію пляжу піском, покосити траву та порівняти територію. Кожен із підприємців, яким дозволили облаштувати пляж, може встановити тут свої атракціони. Розраховують на цьому і заробляти. Переконують, що ніхто не збирається боронити комусь купатися чи брати кошти за можливість побути на пляжі, бо це нонсенс. 

Але те, що берег над Світязем, який у літній період є найбільш популярною зоною відпочинку для туристів з усієї України, треба облагородити, почистити і облаштувати всім необхідним для відпочинку – факт. 

2
Часто туристам доводиться шукати місце, щоб позасмагати, практично серед болота
Часто туристам доводиться шукати місце, щоб позасмагати, практично серед болота

Поки на Світязі не дуже людно...
Поки на Світязі не дуже людно...

 

«ЩОБ ЛЮДИНА ВІДПОЧИВАЛА, А НЕ В БОЛОТІ СИДІЛА»

Не секрет, що стан світязького пляжу не один рік поспіль обурював багатьох відпочивальників.

«Та подивіться, що пишуть про відпочинок на Світязі: гадюшник пишуть! Хаотично стоять кіоски. Літом великий рух, дороги не можна перейти», - додає ще один підприємець, якого застали на пляжі, Анатолій Полінкевич.

Зауважують: їм треба, щоб людина «не просто прийшла на пляж, а лягла».

«А хоч нова директорка Шацького національного парку і молода (Марія Христецька – авт.), але ми підтримуємо її, бо взялася навести порядок. Сказала поробити трапи, поставити смітники. Дійсно, щоб людина сюди приїхала і відпочивала, а не в болоті сиділа», - каже Сергій Дударчук.

Раніше берег прибирали працівники Шацького національного парку та місцеві люди. Нещодавно керівництво парку уклало угоду із шацьким комунгоспом на прибирання цієї території.

Пляж у Світязі планують обгородити низеньким парканчиком, до 60-ти сантиметрів висотою, аби автомобілі не заїжджали на траву. 
На те, щоби змінити пляж у Світязі, підприємці мають менше місяця часу. Кажуть, що стартували пізніше через непорозуміння з окремими селянами.

Наслідки бунтівних настроїв у селі. Люди не дали проводити роботи
Наслідки бунтівних настроїв у селі. Люди не дали проводити роботи

Сергій Дударчук, Анатолій Полінкевич та Руслан Ніколаєць - місцеві підприємці, які планують облаштувати пляж
Сергій Дударчук, Анатолій Полінкевич та Руслан Ніколаєць - місцеві підприємці, які планують облаштувати пляж

 

«А ДАЛІ БУДУТЬ ГРОШІ БРАТИ?»

Натомість дещо інша позиція у місцевих селян. Мешканці Світязя недавно збунтували і не дозволили підприємцеві поставити торгову точку на пляжі. Люди відверто говорять, що не вірять у те, що берег нікому не віддадуть в оренду. 

«Це зараз просто так, а потім оренда, а далі куплять і будуть ще з нас гроші брати за те, щоб купатися», - нарікають. 

«Якщо місцеві не дозволяють торгівлю, то й пончиками, виходить, торгувати не можна. Я прав чи ні? А нагодувати людей на пляжі чимось треба», - зазначає Анатолій Полінкевич.

Не приховують у селі й того, що бунтують щодо пляжу якраз ті, хто має катамарани і човни, ставить їх на березі, але нічого не платить за це. Коли людям сказали платити за територію, яку займає катамаран, вони обурилися. 

Світязький сільський голова Микола Цвид нічого крамольного у рішенні Шацького національного парку домовитися із підприємцями про облаштування пляжу не бачить. Каже, вже мають досвід минулих років, який довів, що так краще. Бо щоб заманити туристів до себе, справді треба покращувати умови на пляжі.

Підприємці стверджують, що слова про те, що пляж може з часом стати платним – нісенітниці. Мовляв, вони перші цього не дозволять. Зауважують: «Приїдете в липні і побачите, як тут буде гарно». 
Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

2
Нині у селі майже порожньо
Нині у селі майже порожньо

1
Центральна набережна ще чекає туристів
Центральна набережна ще чекає туристів

2

2
Кажуть, на все менше місяця!
Кажуть, на все менше місяця!



 

Коментарі
29 Травня 2018, 11:47
Стаття замовна, громада проти здачі пляжу в оренду підприємцям, через те що дійсно з роками кожен підприємець скаже, я вклав 500 тисяч гривень в облаштування пляжу, крім того плачу національному парку 17 тисяч гривень, то чому я не маю брати грошей за вхід на пляж, за паркування човнів і катамаранів, і т.д. Хоча замість білого піску навезли землі невідомо звідки. Гірше всього те, що підприємці вже розробляють план детатьного проектування території пляжу для забудови підприємствами торгівлі, мафи, тощо, тобто частина пляжу буде використовуватись для торгівлі без каналізації і водопостачання - це катастрофа, Арматура яка тирчить з боку дороги ще з осені - це майбутнє розширення дороги , освітлення дороги і пляжу відсутнє, мабуть місцевій владі необхідно подбати про небезпеку своєї громади і відпочивальників, звернутись до підрядчика щоб закінчив ці роботи, або огородив парканом арматуру поки ще не сталась біда.
29 Травня 2018, 13:14
Громада Світязя обурена діями ВЛАДИ . які налаштовані відібрати і роздати "БІЗНЕСУ..." ---саме дорогоцінне - святиню -унікальне чудове боже творіння легендарний СВІТЯЗЬ !
29 Травня 2018, 14:18
Громада с. Світязь проти забудови пляжу тимчасовими об'єктами, з планом яких можна ознайомитися у Шацькому НПП. За планом вони вони будуть розміщені вздовж всієї берегової лінії. Аргументують це тим, що хочуть зробити озеро більш привабливим для туристів, однак у Європейських країнах ніколи б не дозволили перетворити Національний парк на ринок. Громада не проти окультурення і облагородження пляжної території, не проти того, щоб підприємці й самі селяни отримували дохід від більшого потоку туристів, однак потрібно правильно розставляти пріоритети: у селі нема каналізації, вузька центральна дорога, щороку трапляється все більше ДТП, у зв'язку з відсутністю лежачих поліцейських. А голові Світязької сільської ради місцеві радять прислухатися до думки громади, яка його обрала, а не воювати з нею!
29 Травня 2018, 14:20
Рівень бідності в Украіні не дасть можливості "ОЛ ІНКЛЮЗІВ " - ВІДПОЧИТИ --- простим украінцям . Невже заставити генделиками пляж --це по -цивілізованому ... Місцева громада шукае інший підхід зорового і цікавого відпочинку . Бо весь цей безлад --це результат бездарності керівництва і ненажерливості БІЗНЕСУ-буржуів . Будуймо УКРАІНУ разом. ПІДТРИМАЙМО СВІТЯЗЬКУ ГРОМАДУ !!!
29 Травня 2018, 14:27
fdgjkehgjrae
29 Травня 2018, 15:01
Пише одна людина а називається по різному... Ви конкретно напишіть, як зробити і що ви самі зробили... Скільки Світязька громада сплатила податку та туристичного збору? Що громада зробила для каналізування свого села і скільки каналізаційних стоків з села попадає в Світязь, скільки каналізаційних труб від садиб виведено в канави... Скільки коштів витрачено на вивіз сміття та біотуалети....і т.д.
29 Травня 2018, 17:10
Світязяни вже давно б все зробили, але не можна було. А прийшла одна особа і компанія якій можна все, і то вже і зараз, щоб громада не встигла. А на рахунок скільки сплатила громада це до податкової і до сільської ради. Що з року в рік ходить по будинках і збирає гроші- і всі дають. Якщо РИБАК не давав то не треба всіх під себе рівняти. РИБАКУ видно місце " половити" на пляжі перепало, от він і проти громади писульки строчить!!!
29 Травня 2018, 17:32
В громади є влада яку представляють "обранці" і які мають нести відповідь і за каналізування, і за сміття, і за податки. Але вони тільки думають як звинуватити громаду в безладі, що самі допустили, і нажитись на святому що дано нам природою. Влада належить ГРОМАДІ ви тільки інструмент. Не випробовуйте людей бо ви вже давно дістали. Знайте через таких " ділків-обранців" як ви і гинули хлопці на майдані, і досі на Сході гинуть, і ніхто вам цього не пробачить.
29 Травня 2018, 18:17
Ви не бачили скільки на сходах громади було присутніх ! Чому ж сиділи і боялись слова сквзати. Бо було соромно .І не одна людина висловлювалась і зараз вже накипіло . Ви даєте інтерв"ю пресі і злорадствуєте --що в громади нічого не вийде . Не кажіть ГОП .Пихаті зажерливі РИБАКИ.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром