Кровопивці наступають: досьє на комара та як боротися з його укусами

03 Травня 2018, 10:20
5244

З приходом тепла і дощів активізувалися комарі. Крім дратівливого дзижчання і противної сверблячки, кровопивці можуть завдавати і серйозніші неприємності: переносити небезпечні хвороби, у тому числі малярію, або так звану лихоманку Західного Нілу. «Укус комара — дурниця», — скаже дехто і буде зовсім не правий. Банальний комар може стати причиною серйозних неприємностей і ускладнень. Розчухавши ранку після укусу, можна легко занести інфекцію або заробити алергію. Через слину комарів також можуть передаватися арбовірусні хвороби, які можуть через кілька днів після укусу викликати лихоманку або навіть запалення мозку (енцефаліт).

Тому з комарами потрібно боротися. А особливо з огляду на те, що надмірно волога погода, велика кількість підтоплених територій дуже посприяли розмноженню цих неприємних нам комах.

Про методи боротьби з кровопивцями розповідають натуропат Олена Світко та медичний експерт, біолог Володимир Гнатенко

ДОСЬЄ НА КОМАРА 

Інформація про те, що комар кусає тільки один раз, а потім помирає, — неправда. Найбільш ранні комарі проявляють активність уже в травні—на початку червня, причому за ніч одна комаха може вжалити до восьми разів. Кусаються тільки самки. Річ у тім, що в нашій крові містяться білки, необхідні їм для продовження роду — для розвитку яєць. Ці кровопивці дуже люблять дітей (через тонку шкіру) та дорослих, що сильно пітніють. Вороги цих комах — температура вище +28 ° С і сухе повітря, де комар швидко втрачає воду.

ШУКАЄМО ЗАХИСТУ У «ХІМІЇ» 

Якщо ви плануєте виїзд на природу або живете в місцевості, що кишить комарами, доведеться ставити антикомариний захист. Репеленти. Це засоби, які служать для відлякування комах. Деякі з них рідкі — лосьйони, креми, аерозолі тощо. Такі репеленти наносяться на шкіру, одяг, тканину наметів. За хімічним складом більшість сучасних репелентів виготовляються на основі діетілтолуаміду або етилового ефіру толуолової кислоти. Ці речовини порушують сприйняття запаху у комах. Чим вище концентрація хімікату, тим довше і ефективніше захищає репелент. Максимальна його концентрація — не більше 40 %, це зазначено на упаковці (якщо буде менше 20 %, препарат буде малоефективним, понад 40 % — стане небезпечним для здоров’я людини). Але за такої концентрації репелент не рекомендується застосовувати дітям до 12 років, вагітним і жінкам, що годують груддю. Крім того, репеленти можуть викликати подразнення шкіри або алергічну реакцію.

У репелентах нового покоління використовують менш небезпечно діючу речовину. Ці репеленти рідко викликають шкірні реакції, проте з ними все одно варто бути уважним при використанні вагітними і маленькими дітьми. Існують і зовнішні види відлякувачів — ультразвукові. Це прилади-генератори звуку (у діапазоні від 4,8 до 7 КГц), які створюють імітацію тривожного дзижчання самців комара. Саме цей звук відлякує самок-кровопивць у період розмноження. Однак з огляду на те, що існує близько двохсот груп комарів, ультразвук може бути просто неефективним. Крім того, неприємний звук може стати подразником для чутливих людей.

Фуміганти. Це рідкі, тверді й газоподібні хімічні препарати, які не просто відлякують, а вбивають комах. Найчастіше в наших магазинах можна побачити фуміганти двох типів: піротехнічні (паруюча спіраль) і електричні (електронагрівальний апарат і пластини або колба із шкідливою для комах речовиною — інсектицидом). Спіралі особливо годяться для заміських будинків, де ще не проведено електрику, а також на відкритому повітрі — на риболовлі або пікніку. У використанні вони дуже прості: треба просто підпалити пресовану спіраль, яка буде диміти. У квартирі такий вид антикомариного захисту можна використовувати тільки при відчинених вікнах і короткочасно, щоб інсектицид не подіяв на вас. Рідинні і пластинчасті електрофумігатори — один з найбезпечніших видів захисту і дозволяється навіть дітям і вагітним. Вони починають діяти через 10—12 хвилин після включення в розетку, комарі втрачають до вас інтерес через 1—2 години.

ЩО РОБИТИ З УКУСОМ КОМАРА 

1. У жодному разі не розчухуйте місце укусу — так в рану може потрапити інфекція. Зняти свербіж допомагають компреси з соди, борний спирт, настоянка календули, серцеві краплі — корвалол або барбовал, сік цибулі або помідора і сметана.

2. Якщо на місці укусу утворився набряк, прикладіть до нього що-небудь холодне або протріть кубиком льоду.

3. Якщо виникло почервоніння, значить, комариний укус викликав алергічну реакцію. У цьому випадку випийте пігулку антигістамінного препарату (на основі хлоропіраміну, клемастіну або цетиризину).

4. Якщо через кілька днів після укусів у вас підвищилася температура, обов’язково зверніться до лікаря. Це може говорити про інфекційну лихоманку. А якщо до температури додався сильний головний біль, терміново викликайте «швидку» — комарі могли заразити вас вірусом енцефаліту.  

НАРОДНІ РЕЦЕПТИ 

Комарі не люблять запаху гвоздики, анісу та евкаліпта. Змочіть олією цих рослин ватку і покладіть на підвіконня або біля ліжка. Можна також змастити гвоздичною, анісовою або евкаліптовою олією оголені частини тіла. Або скористатися сушеною гвоздикою: візьміть 5 г гвоздики на склянку води, прокип’ятіть 15 хвилин. 10 крапель відвару змішайте зі столовою ложкою спирту і протріть відкриті ділянки тіла. Такий захист розрахований на дві години. До засобів, які відлякують комарів, належить камфора. Випаріть 100 г камфори на водяній бані, і захист від комарів забезпечений на цілу ніч. Комарі бояться карболової кислоти. Достатньо на ніч трохи окропити нею стіну біля ліжка або змочити слабким розчином руки. Відлякує комарів і пирій. Жменю рубаних коренів пирію залийте півтора літрами води і прокип’ятіть, щоб відвар набув світло-жовтого кольору. Умивайтеся цим відваром перед виходом на вулицю. Якщо комар вкусив, скористайтеся олією чайного дерева. Вона швидко усуває свербіння і набряклість шкіри після укусів. Якщо після укусу з’явилися свербіж і припухлість, прикладіть до хворого місця ватяний тампон, змочений у соку часнику, який має антисептичну дію.

Джерело: Газета "РІО"

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39