26 квітня в Шацьку: честь і шана землякам, які долучилися до ліквідації аварії в Чорнобилі

26 Квітня 2018, 08:45
1454

Цитата дня: «Безболісний урок не має сенсу. Той, хто нічого не втратив, не зуміє нічого досягти» – Сталевий алхімік.

Цей день в історії:

День пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф. 26 квітня 1986 року в Україні сталась найбільша трагедія не тільки України, а й усього людства – вибух на Чорнобильській АЕС. Причиною катастрофи прийнято вважати стрибок напруги в мережі, який викликав два вибухи.Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі. Оскільки Чорнобильська АЕС була графітно-водним реактором, саме графіт передбачав легкозаймистість всієї системи. Після вибуху в ньому залишилось близько 800 т графіту, який почав горіти. Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31 людини. Остаточно графіт перестав горіти лише 10 травня.
Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Всі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії.

 1164 — у Владимирі князь Андрій Боголюбський побудував «Золоті Ворота» на взірець київських

1840 — з друку вийшло перше видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

1918 – в Україні запровадили німецькі військово-польові суди.

 — в Україні розформовані підрозділи «синьожупанників», утворені в Німеччині з полонених українців

1945 – Україна увійшла до складу ООН як член-засновник.

1989 — під час мітингу пам'яті жертв Чорнобиля у Львові вперше замайоріли синьо-жовті прапори.

Іменинники: Георгій, Дмитро, Марфа.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Ліквідатор аварії в Чорнобилі: «Ми ловили гігантських карасів, проте їсти їх не наважувалися»

Сьогодні, 26 квітня, роковини Чорнобиля. Катастрофа, що зруйнувала мільйони життів і перевернула світогляд цілого покоління, не пройшла непоміченою і для жителів Шацького району.

4 травня 1988 року Степана Дибалюка та Василя Зубчика, жителів Шацька, викликали у військкомат. Після проходження комісії чоловіків відправили в Чорнобильську зону...

Степан Дибалюк
Степан Дибалюк

Погода 26 квітня

Протягом усього дня у Шацьку буде триматися хмарна погода. Без опадів. Температура повітря +9...+16.

Народний прогноз погоди: 26 квітня відзначається день пам'яті святої мучениці Фомаїди Єгипетської. У народі Фомаїда вважається приборкувачкою пристрастей. Наші пращури спостерігали за виділенням березового соку: якщо у берези було багато соку, вважалось, що літо буде дощовим. У цей час з'являються перші весняні квіти (при теплій весні з'являються раніше), зеленіє малина.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024