На Волині закінчилися запаси скрапленого газу

24 Квітня 2018, 10:25
1526

Майже 90 тисяч волинян, які мешкають у селах, вже два місяці без скрапленого газу через те, що не відбувся аукціон.

Зріджений газ люди використовують для комунально-побутових потреб, зокрема, приготування їжі. Через цю проблему, ситуація в районах Волині, де нема газифікації природним газом, ускладнюється.

Упродовж лютого, березня та квітня 2018 року, з невідомих і незрозумілих причин, спеціалізований аукціон із продажу скрапленого газу для потреб населення не відбувся, обсяги продукції, не закуплені. Ресурсу для реалізації скрапленого газу населенню у ПАТ «Волиньгаз» не залишилося.

Постановою Кабміну «Про організацію та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу» №570 від 16 жовтня 2014 року передбачено, що закупівля об’ємів скрапленого газу для побутових потреб населення відбувається на спеціалізованих аукціонах з купівлі – продажу скрапленого газу для комунально-побутових потреб населення. Вони відбуваються щомісяця згідно із затвердженим аукціонним комітетом графіком.

«Через те, що аукціон не відбувся, «Волиньгаз» не має змоги придбати та організувати реалізацію скрапленого газу для населення. Це призведе до того, що деякі громадяни будуть змушені самостійно вирішувати проблему забезпечення скрапленим газом своїх господарств. Люди шукатимуть різні варіанти, як придбати скраплений газ на автомобільних газозаправних станціях, що категорично заборонено чинними нормативними документами. Такі порушення можуть призвести до нещасних випадків, фактично є загрозою для життя та здоров’я громадян», - аналізує начальник Волинського регіонального управління скрапленого газу ДП «Івано-Франківськгаз» Ігор Козачок.

Посадовець зазначає, що на початку березня ПАТ «Волиньгаз» проблему виклало у відповідному листі до Волинської обласної держадміністрації. У свою чергу виконавчий орган влади на Волині про складну ситуацію повідомив Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Міненерговугілля в квітні інформувало облдержадміністрацію, що ПАТ «Волиньгаз» не належить до сфери управління Міністерства і воно не може впливати на проведення спеціалізованих аукціонів. Також у листі-відповіді зазначено, що рівень стартової ціни на скраплений газ, який реалізується на спеціалізованих аукціонах, визначається відповідно до рівня цін на природний газ для потреб населення. Зважаючи на невизначеність питання встановлення ціни природного газу для потреб населення, а також враховуючи практику продажу на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу наступного місяця, аукціонний комітет позбавлений можливості розраховувати економічно - обґрунтовану стартову ціну на спеціалізовані аукціони, починаючи з березня 2018 року.

Відсутність затвердженої аукціонним комітетом стартової ціни на спеціалізований аукціон позбавляє можливості забезпечити організацію його проведення, відповідно до вимог Порядку.

Для відновлення можливості організації проведення спеціалізованих аукціонів у 2018 році Міненерговугілля розробило та надало до Мінекономрозвитку відповідні зміни до Порядку в частині удосконалення механізму ціноутворення на спеціалізованих аукціонах.

Вищезазначений проект нормативно-правового акта, щодо вдосконалення механізму ціноутворення на спеціалізованих аукціонах буде розглянуто Урядом після проходження ним процедур, визначених Регламентом Кабінету Міністрів України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 950.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39