Декомунізують та виправлять історичну неправду: на вілицькому обеліску замінять «радянські» написи

22 Квітня 2018, 16:55
Обеліск в селі Вілиця й досі має радянські написи 4038
Обеліск в селі Вілиця й досі має радянські написи

До Дня пам’яті та примирення (9 Травня) Шацькою селищною радою заплановано облаштувати два обеліски: один – в Шацьку, інший – у селі Вілиця.

Доля села Вілиця є чи не найбільш трагічною в історії Шацького району під час Другої світової війни, коли у 1942 році фашистами це село було спалено вщент та знищено 96 його жителів. Аби вшанувати їхню пам’ять, у Вілиці за кошти місцевих жителів у 1960-х роках був встановлений обеліск, де на стелах викарбували прізвища односельчан, які загинули в роки війни, та місцевих партизан.

3
На зборах люди реєструються
На зборах люди реєструються

Але вже зборах, які відбулися в селі 16 квітня та участь в яких взяли в.о. Шацького селищного голови, секретар Людмила Цевух, депутати Шацької районної ради Андрій Лисий, Петро Цвид, та Шацької селищної – Віктор Пех, в.о. старости Прип’ятського старостинського округу Іван Гінчук, обговорювали питання зміни напису на пам’ятній стелі.

4

Від часу встановлення обеліску минуло добрих півстоліття, незалежній Україні в цьому році виповниться 27, змінилась влада, устрій, історія, погляди на історичні події, а на пам’ятній стелі в селі ще й досі викарбувано напис «Незабутнім односельчанам, які віддали своє життя за радянську владу та загинули від рук фашистських окупантів та українських буржуазних націоналістів».

3
Депутат районної ради Андрій Лисий доводить свою позицію
Депутат районної ради Андрій Лисий доводить свою позицію

Із таким трактуванням категорично не погоджується депутат районної ради Андрій Лисий, котрий і доніс свою позицію жителям села Вілиця на сільських зборах:

«В Україні вже декілька років триває процес декомунізації. Перейменовують міста, села, вулиці. Окрім того, в радянські часи буржуазними націоналістами називали бійців ОУН-УПА, зокрема, наших національних героїв, які боролися за незалежну Україну та поклали голови у боротьбі за її свободу – Романа Шухевича, Степана Бандеру. Наше завдання – виправити викривлене радянською владою трактування історії», - зазначив депутат.

Його пропозиція – змінити назву на меморіальній дошці (до 9 Травня мають виготовити три нові меморіальні дошки, де викарбують імена та прізвища людей, жителів сіл Вілиця, Кропивники, Прип’ять, Плоске, які загинули в роки війни), і замість слів «загинули за радянську владу» написати «за Батьківщину», а слова «від рук буржуазних націоналістів» узагалі викинути. Також депутат пообіцяв долучитися до фінансування встановлення однієї з трьох дошок.

3
На дошці викарбувані імена загиблих на фронті односельчан
На дошці викарбувані імена загиблих на фронті односельчан

Зрештою, після обговорення жителі села погодилися на напис «за Батьківщину», а також замінити напис «які загинули від рук фашистських загарбників та буржуазних націоналістів» на слова «загинули в роки Другої світової війни». Замість зірки на стелі планують зобразити тризуб або православний хрест, та демонтувати велику зірку на верхівці обеліску слави.

«До 9 Травня на вілицькому обеліску постараємося впорядкувати пам’ятник та встановити стели з написами. Але, на жаль, не встигнемо замінити паркан, бо важко знайти робітників. Тому цю роботу доведеться відкласти на пізніше», - розповіла жителям села Людмила Цевух.

3


3

3

3
Секретар Шацької селищної ради Людмила Цевух
Секретар Шацької селищної ради Людмила Цевух


3

3

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром