Чим відзначився Шацький районний суд серед волинських структур-служителів Феміди

17 Квітня 2018, 11:20
Шацький районний суд 2147
Шацький районний суд

У волинських судах працює лише 74% суддів від передбаченої штатними розписами кількості служителів Феміди. Ще 10% працюючих суддів не розглядають справи і не здійснюють правосуддя, бо у них з різних причин закінчився термін суддівських повноважень. 

Таким чином, на кінець березня в середньому на одного волинського суддю припадало по 45 справ, які перебувають на розгляді. За словами експертів, така ситуація й надалі погіршуватиметься, - йдеться у матеріалі Юрія Горбача на шпальтах видання Громадське. Волинь.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» зібрав інформацію про укомплектованість і зайнятість волинських судів і з’ясував чому склалася така ситуація.

Понад чверть посад суддів у волинських судах – вакантні 

Як повідомили у відповіді на запити, у 20 судах Волинської області (17 місцевих судів, а також Волинський окружний адміністративний суд, Господарський суд та Апеляційний суд області, – авт.) за штатними розписами мало би працювати 159 служителів Феміди.

Натомість, станом на початок березня у волинських судах працює лише 118 суддів, що становить 74% від необхідної кількості, передбаченої штатними розписами.

Майже 13% із цих 118 працюючих суддів (16 служителів Феміди) не здійснюють правосуддя і не розглядають справи, бо у них з різних причин призупинені суддівські повноваження. Зазвичай це сталося через те, що закінчився п’ятирічний термін призначення на посаду судді і тепер уповноважені органи мали б повторно розглянути питання відповідності цих осіб своїм посадам та призначити їх повторно або ж звільнити.

Серед таких: судді Господарського суду Волині Андрій Вороняк та Ігор Гарбар, у яких повноваження закінчилися ще рік тому, суддя Ратнівського райсуду Оксана Свистун, яка не проводить засідань уже понад два роки та інші. Найбільше таких суддів без повноважень у згаданому Господарському суді, Ковельському міськрайонному суді та Турійському райсуді (скрізь по 2 судді без повноважень). 

Є й такі судді, які не здійснюють повноважень через відкриті кримінальні провадження. Наприклад, суддя Ківерцівського райсуду Світлана Поліщук не проводить засідань уже більше шести років.

Призначили жінку суддею у 2007 році. Кримінальну справу відкрили у 2011 році. Тоді суддя нібито просила 5,5 тисячі доларів від родичів двох обвинувачених у зґвалтуванні і грабежі молодиків та обіцяла, що ті не сядуть до в’язниці. В цьому їй мав допомогти тодішній прокурор Ківерцівського району Володимир Мойсеєць. У 2012 Вища кваліфікаційна комісія суддів відсторонила суддю Світлану Поліщук від посади. З 2012 року ця справа розглядається у судах. У 2016-му Рівненський міський суд після чотирьох років розгляду таки ухвалив вирок: Мойсейця засудили до 5 років позбавлення волі, а Поліщук виправдали. Того ж року в апеляції вирок скасували і відправили на новий судовий розгляд в суді першої інстанції, який триває і досі.

Станом на початок березня у волинських судах відкрита 41 вакантна посада судді. Найбільше суддівських вакансій в Апеляційному суді Волині – 11. Ще 4 – у Ковельському міськрайонному суді. У решті судів по 1-3 вакансії. І лише Шацький районний суд повністю укомплектований. Там немає служителів Феміди, які втратили повноваження.

На даний час в Шацькому суді працюють троє суддів: Наталія Сушик (голова суду), Наталія Жевнєрова та Сергій Матвійчук.

Таким чином, із 159 передбачених штатними розписами посад працюють і здійснюють повноваження лише 102 судді (64%).


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024