Студентам Шацького лісового коледжу презентували XR-виставку про російську пропаганду

13 Листопада 2023, 19:37
Студентам Шацького лісового коледжу презентували XR-виставку про російську пропаганду 806
Студентам Шацького лісового коледжу презентували XR-виставку про російську пропаганду

У Шацькому лісовому фаховому коледжі студенти ознайомилися із XR-виставкою «Справжні причини війни, або Як працює російська пропаганда». Захід відбувся під час гуртка з медіаграмотності  «Район.Діти».

Презентувала виставку журналістка Національної мережі Район.in.ua, редакторка тематичного сайту «Район.Медицина» Віта Шепеля.

Журналістка розповіла про те, що таке пропаганда, коли вперше з’явився цей термін та хто і для чого його використовував, а також про види, методи, технології та можливості її використання.

Читайте також: Вихованцям Шацького будинку творчості розповіли про безпеку та шахрайства у соцмережах

«З початку великої війни в імформпросторі в сотні разів зросла кількість російської пропаганди, де проштовхувалися наративи про «нацистську українську владу», «адін народ», про нібито намагання Європи та Америки знищити росію. Російська пропаганда тісно просочилася не лише в російське суспільство, а й українське, де нам намагаються нав’язати думки про єдині з росією християнські цінності, єдину культуру, єдину спільну історію, що, звісно, не має під собою абсолютно ніякого підґрунтя», – зазначила Віта Шепеля.

Читайте також:  На Волині стартує мережа Район.Діти

Також журналістка розповіла про види, методи, технології та можливості використання пропаганди. Зокрема, про активне поширення постів, дописів та новин в телеграм-каналах, ЗМІ, соцмережах фейсбук та інстаграм, які несуть пропагандистський характер.

Читайте також: «НотаЄнота»: Мельниківські ліцеїсти зіграли в антифейкову гру та допомогли херсонському єноту

Далі – безпосереднє знайомство з виставкою, яку розмістили у фоє коледжу. Розроблена вона для підвищення медіаграмотності та протидії російській пропаганді на базі мобільного додатку з XR технологією доданої реальності edAR, що поєднує звичний формат постерів з новітніми технологіями - 3D моделями, аудіо, відео, VR-порталами, фотокартками, що оживають.

Читайте такожМельниківським школярам розповіли усе про фото в новинах і не тільки

«XR-виставка докладно пояснює, як побудована система російської пропаганди, розкриває головні прийоми та методи, розвінчує відомі фейки та маніпуляції, що роками працюють проти України, і головне – показує, до чого це може привести на прикладі війни», – зазначила журналістка.

XR-виставка – це поєднання звичного формату фото виставки та імерсивності новітніх технологій, що дають неймовірний вплив та ефект залучення, адже всі переваги 3D, AR та VR досвіду можуть бути доступні без спеціальної техніки.

Студенти та викладачі сканували зображення на виставкових плакатах, спостерігаючи, як картинки «оживали» та рухалися. Віртуально відвідали й зруйновану Бородянку, палаючий корабель. А ще розглядали проєкцію скульптури, яка під різним кутом має інший вигляд.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024