5 квітня в Шацьку: у Чистий четвер запаліть страсну свічку

05 Квітня 2018, 09:10
2748

Цитата дня: «Не суди людину по її друзях. У Іуди вони були бездоганні» – Поль Верлен.

Сьогодні Чистий (Великий) четвер – один з найважливіших днів Страсного тижня перед святом Великодня. Саме у четвер Ісус Христос встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері, а також був заарештований первосвящениками та засланний у темницю. У Великий Четвер увечері в храмі служиться послідування Святих і Спасительних Страстей Господа нашого Ісуса Христа. Під час цієї служби читаються дванадцять Євангелій, тобто 12 уривків зі всіх чотирьох Євангелій, де йдеться про страждання Христа перед розп'яттям, починаючи з останньої бесіди Його з учнями за Таємною Вечерею і закінчуючи похованням Його в саду Йосифа Аримафейського і приставлянням військової сторожі до Його гробу. Під час читання Євангелій всі, хто моляться, стоять із запаленими свічками, показуючи цим, з одного боку, те, що слава і велич не залишили Господа і під час Його страждань, а з другого боку — гарячу любов до свого Спасителя.

Цей день в історії:

1710 — у османському місті Бендери укладено договір між гетьманом Запорозького війська, старшиною й українським козацтвом. Сам документ отримав назву «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», а пізніше історики назвали його Бендерською конституцією або Конституцією Пилипа Орлика (за ім'ям гетьмана, що укладав документ).

Іменинники: Олексій, Анастасія, Варвара, Василь, Георгій, Ілля, Іван, Макар, Пелагея, Сергій.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

57-річний воїн АТО повернувся додому після контрактної служби

Ветерани АТО Шацького району привітали свого побратима учасника бойових дій Віктора Луткова з поверненням додому після контрактної військової служби.

Погода 5 квітня

Хмарна погода протримається у Шацьку увесь день, подекуди з-за змар виглядатиме сонце. Без опадів. Температура повітря +9...+19.

Народний прогноз погоди: У цей день вшановується пам'ять преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського монастиря. У народі Никон вважається покровителем гри в шашки. У цей день зяблик прилітає. Птахи були носіями різних прикмет, у тому числі і погодних, тому у давнину, як тільки птахи повертались з теплих країв, селяни зазивали їх на ганок, годували крихтами хлібу, зернятками, насінням льону. Наші пращури помітили: якщо перелітні птахи летять дружними зграями, весна хорошою буде.


 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024