Ціни, вугрі, збір на ЗСУ: яким був туристичний сезон на Світязі цьогоріч і як минають його останні дні

25 Серпня 2023, 14:54
Ціни, вугрі, збір на ЗСУ: яким був туристичний сезон на Світязі цьогоріч і як минають його останні дні 17693
Ціни, вугрі, збір на ЗСУ: яким був туристичний сезон на Світязі цьогоріч і як минають його останні дні

Кінець серпня на Світязі завжди був багатим на гостей. 

З початку повномасштабного вторгнення ситуація дещо змінилась. Торік людей приїхало значно менше. Але уже цього літа, не зважаючи на виклики часу, Світязь знову зібрав довкола себе чимало відпочивальників.

Цьогоріч туристичний сезон розпочався з початку липня. Уже без гучної музики та дискотек, але з тихим сімейним шармом.

Чудова погода і прохолодні хвилі Світязя – чого ще може бажати душа. Високі дерева, які створюють затінок і часто рятують від спеки. Неймовірні заходи сонця. Смачні світязькі пампухи та копчена рибка – усе привезуть просто на пляж, або під самий двір вашого будинку. Тепло. Затишно. Добре. Та людей охочих побачити й відчути усю цю красу багато. У останні спекотні літні дні Світязь зібрав чи не найбільше туристів за весь час.

Студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Валерія Маркуш на Світязі вперше. Дівчина родом із Закарпаття. Щоб приїхати на Шацькі озера подолала понад 500 кілометрів.

«Перше, що найбільше мені сподобалося — запах води. Гуляєш Світязем і відчуваєш цей чудовий запах. Мене приємно здивувала чистота та прозорість води в озері. І якщо чесно, то я називаю його морем. Чиста вода, пісок, риби та сонце — це відпочинок, якого нам так зараз не вистачає. Тому дуже тішить, що Світязь відкритий для відпочивальників. Для мене, і, я впевнена, для багатьох людей, відпочинок тут — це перезавантаження. Не дивлячись на те, що туристів дуже багато, можна  знайти спокійну місцину біля озера, де буде майже пусто. Насправді це дуже цінно. Не знаю, як там далі буде, але точно знаю, що Світязь – це те місце, куди я хочу повертатися знову і знову», – зазначає Валерія.

Ціни на житло цього року у Світязі не підіймали. Стартова ціна становить від 150-200 гривень з особи. Місцеві кажуть, сезон значно кращий ніж торік. Дуже багато приїжджає відпочивати військових з сім’ями, мам з дітками, молоді. Людям треба перезавантажитись і набратись сил, а відпочинок на Світязі – це і є один з методів перезавантаження.

«Цього року значно більше людей та й погода краща, ніж минулого літа. Пригадую, попереднє було досить дощове. Цього літа, особливо з липня, погода – просто чудова. Ціни ми не підіймали. Такі як і були того року: двомісний номер коштує 700 гривень за добу, тримісний – 800 гривень. Ми завжди відкриті й радо чекаємо гостей. Головне, аби якнайшвидше мирне небо», – зауважує власниця котеджу «У Олесі» Вікторія Хомич.

Вікторія розповідає, що відпочивальників цьогоріч доволі багато. Не зважаючи на те, що їх котедж розташований не в самому центрі села, усе літо він був заселений повністю. Люди хотіли простого сімейного відпочинку, аби набратись сил та побути поруч з рідними.

Ціни на харчування теж лишились помірними. У кафе «Альф» повноцінний обід на двох коштує 200-250 гривень. Близько до озера, смачно і доступно.

Пончики, копчена рибка, ягоди, морозиво, солодка вата та багато іншого – усе це можуть скуштувати туристи майже на самому березі. Пончики – 35-40 гривень за один. Солодка вата – 50 гривень. Ягоди – від 30 до 80 гривень за пів літра. Маленькі  копчені сомики від 10 до 50 гривень. Печена рибка на соломі від 40 до 200 гривень за одну. Вугор від 800 гривень до двох тисяч.

Переповнені прилавки сувенірів нагадують для туристів про подарунки, які можна привести з собою на згадку.  

«Цього року у порівнянні з минулим більше відпочивальників, отож, можна сказати, що цей рік більш продуктивний. Найбільше мають попит товари handmade», – зазначає власниця сувенірних крамниць Оксана Ткачук.

Від магнітиків до картин на стіну – чого тут тільки немає. Ціна на магніт коливається від 20 до 60 гривень.

Молода письменниця з Києва Ольга Іменинник відпочиває на Світязі всьоме, і каже, що кожного разу не може налюбуватися його красою. Вперше її надихнула завітати сюди мама. Цьогоріч Оля приїхала з презентацією своєї першої книги «Лише за крок до щастя», події якої відбувають на Шацьких озерах.

«Цього разу відпочинок на Шацьких озерах я поєднала з презентацією своєї книги «Лише за крок до щастя», яка відбулася 17 серпня в Шацькій публічній бібліотеці. Події книги відбуваються на Шацьких озерах, тож свою першу презентацію я вирішила провести саме тут», – розповідає Оля.

Також гостя ділиться враженнями та розповідає про особливості свого відпочинку.

«Цьогоріч ми зупинилися у селі Світязь, на вулиці Луговій, біля затоки Лука. Відпочинок нам направду дуже подобається! Дуже! Навіть не зважаючи на те, що у перші дні як ми приїхали було доволі прохолодно. Умови чудові. Також, купуємо пончики у господинь. Ціна – 40 гривень за один. Їмо у кафе «Затока» – ціни, до речі, тут теж дуже доступні. Щодо цін на продукти – у магазинчиках, що поруч – дорогувато. Але я ходжу у магазини, що трохи далі від озера, ближче до центру села, тому все добре. Головне – я відпочиваю душею. Хоч трішки відволікаюсь від вибухів і повітряних тривог, які постійно переслідують у Києві. Я щаслива, що люди мають де сьогодні хоч трішки відпочити та набратись сил. Бо життя не можна поставити на паузу, воно триває» – зауважує Оля.

 

Для любителів активного відпочинку туристична компанія OZERA організовує чимало цікавих екскурсій. «Поліські джунглі» – хіт уже десяти років, зазначає засновник Петро Зуб. Ціни цього року не змінювали – екскурсії на байдарках коштують 600 гривень з особи, на позашляховику – 500 гривень. Також цьогоріч відкрили ще один новий маршрут у село Острівя.

«Туристичний сезон відкрився несподівано для нас усіх. Значно більше людей як того літа, і усі це бачать. У нас ціни на екскурсії порівняно з минулим роком не змінились. До речі, цього року ми відкрили ще один цікавий маршрут на позашляховику. Возимо туристів у село Острівя. Заїжджаємо на різні озера. Родзинкою екскурсії є музей ткацтва. Там є на що подивитися. Це автентика, наш колорит.
Одним словом, проводимо екскурсії, працюємо, донатимо! Головне зараз – наша Перемога!» – зазначає Петро Зуб.

Благодійні ініціативи – теж не виняток у Світязі. У неділю, 20 серпня, місцева зірка TOYMAYK і луцький виконавець BARYK провели концерт на березі озера Світязь. Молоді музиканти їздять з концертами по Україні, а частину зібраних коштів  передають нашим збройним силам. Цього разу виступили у Шацькому краї.

«За увесь час повномасштабного вторгнення ми провели три благодійні тури. Протягом перших двох турів ми віддавали повністю усі кошти для військових. Під час третього туру – частину, адже було багато міст і затрати теж були великими. Далеко не завжди було просто організувати виступи, але ми завжди шукали вихід, щоб зібрати хоч якісь кошти і допомогти нашим ЗСУ.

Цього разу дуже хотіли виступити у рідному мені Світязі. Вдалось зібрати 15 тисяч гривень для військових 100 ТрО Волинської області. Ми придбали ноутбук та допоміжні девайси для наших хлопців. Усе це робили спільно з фондом «Новий Боратин», волонтером якого є Андрій Баричук(BARYK)», – розповідає організатор заходу Андрій Цвид (TOYMAYK).

Туристичний сезон на Світязя добігає кінця, і дай Боже, щоб наступний розпочався під мирним небом. Безмежна дяка Збройним Силам України, що сьогодні бережуть наш спокій. Бо цей туристичний сезон тривав тільки завдяки їм!

                                                                                                           Аліна ШТЕМПЕЛЬ

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024