Дозволили виїжджати за кордон тим, чиї рідні загинули або пропали безвісти під час участі в АТО

16 Серпня 2023, 16:04
Дозволили виїжджати за кордон тим, чиї рідні загинули або пропали безвісти під час участі в АТО 1767
Дозволили виїжджати за кордон тим, чиї рідні загинули або пропали безвісти під час участі в АТО

За ініціативи Мінветеранів, уряд зняв обмеження на виїзд за кордон осіб, чиї рідні загинули або пропали безвісти під час участі в АТО.

Про це інформують у Шацькому військкоматі.

Військовозобов’язані громадяни, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції (АТО), зможуть перетинати державний кордон України у період дії воєнного стану.

Читайте також: Посилять контроль за виїздом чоловіків за кордон в умовах воєнного стану

Відповідні зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України (постанова КМУ від 27.01.1995 № 57) за ініціативи Мінветеранів внесено на засіданні Кабінету Міністрів України 11 серпня 2023 року.

Це зроблено, аби уникнути несправедливого обмеження прав членів сімей осіб, які загинули (зникли безвісти) під час безпосередньої участі в АТО (з початку збройної агресії у 2014 році до 30 квітня 2018 року).

Читайте також: Польща створює нову військову частину на кордоні з Білоруссю

Зазначимо, що за чинної редакції Правил, під час дії воєнного стану право на перетин державного кордону мають, зокрема, “військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули (пропали безвісти) під час участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України” (це періоди 30 квітня 2018 року – 24 лютого 2022 року та з 24 лютого 2022 року).

Однак дія чинних Правил не поширюється на військовозобов’язаних громадян, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в АТО.

«Уряд зняв обмеження права на перетинання державного кордону в період дії воєнного стану особами, чиї рідні загинули або пропали безвісти під час участі в АТО. Військова агресія рф проти України розпочалася у 2014 році та була відновлена 24 лютого 2022 року масованим вторгненням. Тому маємо уникнути несправедливого розділення як самих українських оборонців – учасників військових і спеціальних заходів, так і прав членів родин полеглих Воїнів», – наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Читайте також: Годував і Порошенка, і Зеленського: для волинської бригади готує їсти кухар елітних ресторанів

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024