Освітяни Шацької ОТГ обурені тим, що їм урізають розмір надбавки за престижність

28 Березня 2018, 18:00
Збори відбулися в класі Шацької школи-гімназії 4915
Збори відбулися в класі Шацької школи-гімназії

Педагогічні працівники загальноосвітніх шкіл Шацької ОТГ ініціювали збори з керівництвом громади, на яких порушили актуальну для них проблему щодо негативних тенденцій у фінансуванні навчальних закладів.

Зокрема, мова йшла про нарахування заробітної плати, що здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету.

-Вчителів обурює те, що їм хочуть зняти на 10% надбавку за престижність, - розпочала збори Тетяна Сидорук, заступник директора з навчально-виховної роботи ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. –гімназія» смт Шацьк.

Керівництво Шацької ОТГ шукало разом з учителями вихід з ситуації
Керівництво Шацької ОТГ шукало разом з учителями вихід з ситуації

 

Протягом певного періоду часу анонсувалося підвищення заробітної плати вчителям. Утім, як такого підвищення не відбулося, оскільки однією рукою гроші начебто дали, а другою забрали: замість 20% за престижність нараховуватимуть 10%. Більше того, вчителі невдоволені тим, що цю надбавку в них забирають з січня місяця 2018 року, тобто потрібно буде вертати кошти за три місяці. Педагоги не були попереджені про такі зміни умов оплати праці і називають теперішні дії керівництва ОТГ незаконними.

Присутня на зборах Людмила Цевух, в.о. Шацького селищного голови, зазначила, що зарплата вчителів фінансується з освітньої субвенції.

–Донедавна вона була достатньою, і минулого року ми нараховували заробітну плату педагогам у максимальному розмірі. Зараз її не вистачає. Ситуація є складною, тому ми спільно з головами профспілкових комітетів освітян напрацювали спільне рішення. А саме написали і надіслали в Кабінет міністрів України, в Міністерство освіти і науки, Волинську обласну державну адміністрацію та обласну раду звернення з проханням додатково виділити кошти на оплату праці педагогічним працівникам. На швидкі зміни в держбюджеті та оперативне реагування на наше звернення не варто сподіватися. Утім, ситуація активно моніториться на рівні країни і як тільки зміни в рішенні про держбюджет відбудуться, ми зможемо поновити повноцінну надбавку педагогам за престижність, - відзначила Людмила Степанівна.

Анатолій Павлей, начальник гуманітарного відділу Шацької селищної ради, довів до присутніх інформацію про потребу в коштах та реальні фінанси, які приходять до нас із держбюджету:

-На заробітну плату потрібно понад 18 млн. грн., натомість надійшло освітньої субвенції 16 млн. 680 тис. грн., не вистачає 1 млн. 340 тис. грн.

1

 

Надія Дударчук, головний бухгалтер Шацької селищної ради, пояснила, що така сума субвенції розрахована за формулою, яку розробили в Міністерстві фінансів. При цьому розробники не врахували специфіку процесу освіти на місцях, наповнюваність шкіл, а врахували тільки середню кількість міського і сільського населення. Тобто всі ОТГ, де є селища міського типу, мають на сьогодні проблему з фінансуванням, а орган місцевого самоврядування став по суті заручником непростої ситуації. Проте урізання надбавки – це тимчасовий, вимушений непопулярний крок, який потрібно було зробити, аби уникнути заборгованості по заробітній платі.

Педагоги у своїх виступах обурювалися тим, що їх не попередили і не ознайомили зі змінами в умовах оплати праці. Наголошували, що незаконно відраховувати різницю в зарплаті за декілька місяців.

-Для чого нам така громада, де не цінується вчительська праця? Де обіцяють одне, а роблять інше. Це ганьба, коли престижність праці педагога оцінюють у декілька сотень гривень, та й ті урізають. Передавайте тоді школи назад у підпорядкування відділу освіти, де надбавку за престижність не забирають, - емоції під час зборів наростали.

Дискусії, які тривали на зборах, таки, зрештою, вилилися в спільне компромісне рішення.

В Шацькій селищній раді на сьогодні видане розпорядження, яким попереджено педагогічних працівників шкіл ОТГ про істотні зміни в оплаті праці. З 1.06.2018 року видадуть ще одне розпорядження - про встановлення надбавки за престижність у розмірі 10%. Зараз різницю в розмірі заробітної плати не відраховуватимуть. Керівництво Шацької селищної ради продовжує працювати над тим, аби з держбюджету якнайшвидше надійшли додаткові кошти освітньої субвенції на достойну оплату праці педагогів.

Мирослава Цюп’ях

1

2

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024