Яких впливових родичів задекларувала суддя Шацького районного суду

27 Березня 2018, 15:35
7520

Волинські судді мають впливових родичів не лише в судовій і правоохоронній системі Волині, але й на відповідальних і керівних посадах в Генеральній прокуратурі, Службі безпеки України та в найвищих судових органах держави. Загалом у своїх деклараціях родинних зв’язків волинські слуги Феміди вказали 174 родичів, - пише Громадське.Волинь

Відповідна інформація вказана у деклараціях родинних зв’язків волинських суддів за 2016-2018 роки.

У середині 2016 року Верховна Рада України прийняла новий закон «Про судоустрій і статус суддів», в якому усіх суддів держави зобов’язали, окрім декларацій про майно та доходи, до 1 лютого кожного року подавати також декларації доброчесності та декларації родинних зв’язків.

Вперше декларації родинних зв’язків українські судді подали у 2016 році в паперовому вигляді. У 2018-му судді подавали відповідні декларації вже втретє. Наприкінці січня 2018-го року Вища кваліфікаційна комісія суддів відмінила подання паперових декларацій родинних зв’язків і продовжила приймати такі документи через відповідну форму на сайті ВККС. Усі декларації є відкритими для будь-кого.

В декларацію родинних зв’язків судді вносять  низку інформації. Так, зокрема, слуги Феміди зобов’язані вказати родичів, які протягом останніх п’яти років були членами або працівниками секретаріату різних суддівських органів (Вищої ради правосуддя, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів тощо), безпосередньо суддями або працівниками апаратів судів усіх інстанцій, членами Громадської ради доброчесності, працівниками правоохоронних органів, Національного антикорупційного бюро, адвокатами, нотаріусами, посадовими особами Державної судової адміністрації, депутатами рад різних рівнів та працівниками органів місцевого самоврядування, а також займали посади в різних державних органах. Повний перелік посад вказаний у статті 61 Закону України «Про судоустрій та статус суддів».

Окрім прізвища, ім’я та по-батькові родича, місця його роботи, займаної посади і терміну перебування на ній, кожен суддя декларує і те, чи проживає він разом із родичем, чи має він спільний побут та взаємні права і обов’язки з ним.

ЯК ПОДАВАЛИ ДЕКЛАРАЦІЇ РОДИННИХ ЗВ’ЯЗКІВ ВОЛИНСЬКІ СУДДІ

Станом на початок березня 2018 року, у 20 судах Волинської області працює 118 суддів. Їхні декларації родинних зв’язків за 2016, 2017 та 2018 роки, або хоча б одна із них є у відкритому доступі.

Більше чверті волинських суддів не вказали у своїх деклараціях жодного із родичів, які підпадали б під обов’язкове декларування. Тобто 85 волинських суддів загалом задекларували своїх 174 родичів, які працюють або працювали на держслужбі чи в певних державних органах. Шість із 118 суддів задекларували п’ять або більше родичів.

Цікаво, що суддівський корпус Маневицького районного суду в повному складі (3 суддів) не задекларував жодного родича.  

ДЕ ПРАЦЮЮТЬ І КИМ ДОВОДЯТЬСЯ ВОЛИНСЬКИМ СУДДЯМ ЇХНІ ЗАДЕКЛАРОВАНІ РОДИЧІ

Як зазначалося вище, 85 волинських суддів загалом задекларували 174 своїх родичів, які протягом останніх п’яти років обіймали якісь посади в державних органах, або ж працювали адвокатами, нотаріусами.

Як не дивно, але найбільше задекларованих родичів служителів Феміди також працюють або працювали в судових органах. Загалом таких виявилося 57 осіб – третина задекларованих родичів. 25 з них теж є суддями. Більше того, 10 із 57 осіб працюють або працювали в тому ж суді що і суддя-декларант.

26 задекларованих родичів волинських суддів – адвокати, а 12 осіб – нотаріуси.

Мають досвід роботи на митниці або ж в різних податкових органах 11 задекларованих родичів, а 25 осіб – так чи інакше мали відношення до політики, тобто є або були депутатами рад різних рівнів. Троє з них мають досвід роботи в органах місцевого самоврядування.

Чимало родичів волинських суддів працювали або працюють і в правоохоронних органах. Загалом таких 33 особи. Із них: 11 – в прокуратурі (з яких четверо – у Генеральній прокуратурі України), 12 родичів – в поліції, а ще шестеро – в структурі Служби безпеки України.

Найбільше задекларованих волинськими суддями родичів – це двоюрідні брати та сестри. Таких виявилося аж 38 осіб. Дещо менше – 25 – рідні брати та сестри. 23 задекларованих родичі – це чоловіки та дружини суддів. Ще 21 особа це сини та дочки служителів Феміди, 20 – племінники та племінниці, 14 – батьки і матері.

Найменше представництво в деклараціях суддів мають родичі їхніх других половинок – тесті і тещі, свекри і свекрухи. Таких 6 і 4 особи відповідно.

Таким чином, 44 задекларовані родичі, тобто чверть усіх задекларованих, це безпосередні члени сім’ї суддів: чоловіки/дружини та сини/дочки.

Цікаво, що із 174 родичів, судді вказали що спільно проживають лише із 29-ма, а мають спільний побут лише із 27-ма родичами.

ВПЛИВОВІ РОДИЧІ ВОЛИНСЬКИХ СУДДІВ: ХТО ВОНИ

Із 174 імен у деклараціях родинних зв’язків волинських суддів є чимало добре знаних в області людей. Так, наприклад, депутат Волинської обласної ради Андрій Турак є свекром судді Турійського райсуду Ольги Турак.

Багато впливових родичів задекларував суддя Рожищенського райсуду Руслан Хитрик, який кілька років тому потрапив в резонансне ДТП разом із депутатом обласної ради Сергієм Слабенком. Зараз Руслан Хитрик втратив повноваження судді, тож справ не розглядає до вирішення питання про повторне призначення на посаду. Він задекларував свою дружину Діану, яка є адвокатом, батька Івана Хитрика, який був депутатом Ківерцівської міськради, двоюрідніх братів Олександра та Богдана Хитриків, які працюють в Службі безпеки України та Генпрокуратурі відповідно, а також тестя Анатолія Грицюка – багаторічного депутата і колишнього голову Волинської обласної ради.

Одразу трьох племінниць та двох племінників задекларувала суддя Ратнівського райсуду Ольга Фазан. Одна племінниця Юлія Боснюк-Григор’єва працює помічником судді в Господарському суді Волині, друга Оксана Боснюк – в Управлінні СБУ у Волинській області, третя Наталія Балик – в структурі Луцького прикордонного загону. Племінники ж Віталій та Валерій Боснюки працюють в структурі Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національному університеті цивільного захисту відповідно.

Голова Володимир-Волинського міського суду Надія Пікула в декларації вказала двох своїх родичів: колишню суддю Господарського суду Волинської області Софію Костюк та колишнього зятя, через якого втрапила нещодавно унеприємний скандал, адвоката Романа Рудися.

У голови Камінь-Каширського районного суду Віктора Гордійчука в декларації вказаний цілий юридичний рід. Дочка Мирослава працює приватним нотаріусом у Луцькому районі. Інша дочка Іванна Окостень – суддею у Ковельському міськрайонному суді, а син Віталій – діловодом у Волинському окружному адміністративному суді.

Чи не найвіддаленішого родича задекларувала суддя Ківерцівського районного суду Світлана Поліщук. Її дочка Марія Шляхтун працює секретарем судових засідань у Луганському окружному адміністративному суді.

Колега Світлани Поліщук по Ківерцівському райсуду Вікторія Корецька задекларувала чоловіка Олега Корецького – колишнього Любомльського міжрайонного прокурора, колишнього заступника прокурора Волинської області, який тепер обіймає посаду в Генеральній прокуратурі України. Тим часом батьки Олега Корецького – багаторічні депутати Турійської районної ради.

Судді Ковельського міськрайонного суду Тетяна Денисюк та Волинського окружного адміністративного судуРуслан Денисюк, які є подружжям, у своїх деклараціях вказали відповідно один одного.

Одразу чотирьох родичів, працюючих в судових органах задекларувала суддя Локачинського районного суду Тетяна Кідиба. Її матір Ніна Приходай працює в апараті Господарського суду Волинської області, а рідна тітка Валентина Пахолюк донедавна працювала суддею у тому ж суді, сестра Яна Гринчук – секретарем судового засідання у Волинському окружному адміністративному суді, а двоюрідний брат Анатолій Пахолюк – суддею Луцького міськрайонного суду.

Начальник волинської поліції Петро Шпига є двоюрідним братом судді Любешівського районного суду Віталія Глинянчука. Рідний брат дружини судді тим часом деякий час працював інспектором патрульної служби у лінійному відділі міліції на залізничній станції Львів.

Голова Шацького районного суду Наталія Сушик задекларувала чоловіка Олексія Сушика та свекруху Лідію Сушик, які обоє працюють нотаріусами в Луцьку.

Голова Луцького міськрайонного суду Михайло Квятковський задекларував лише сина Богдана, який працює адвокатом.

Тим часом його колега по суддівському корпусу Алла Полюшко (Борнос) задекларувала двох родичів, які працюють в тому ж суді, що і вона. Це чоловік Андрій, який є помічником судді та племінниця Анна Коритнюк на аналогічній посаді.

Шість родичів задекларував суддя Луцького міськрайонного суду Ярослав Артиш. Його дружина Надія працює в прокуратурі Волинської області, брат Віталій – адвокат у Львові, інший брат Василь – в структурі податкової Львівської області, двоюрідний брат Василь Артиш кілька років відпрацював в податковій Івано-Франківської області, ще один двоюрідний брат Петро Стецюк – до 2016 року був суддею Конституційного Суду України, а третій двоюрідний брат – депутат сільради на Івано-Франківщині.

Батько судді Луцького міськрайонного суду Олександра Гриня Микола Гринь тривалий час працював у структурі податкової на Волині. Свого часу він навіть очолював кілька років Луцьку об’єднану державну податкову інспекцію. А брат судді Сергій Гринь до 2016 року працював в структурі Головного управління ДФС у Волинській області.

Скандальний луцький суддя Віталій Ковтуненко не задекларував жодного родича, як і його колеги по корпусу Луцького міськрайонного суду Андрій ОлексюкОлеся КальковаРоман КихтюкЛюдмила Присяжнюк,Світлана РудськаАндрій Сівчук та Олег Ющук.

Луцька суддя Інна Плахтій вказала в документі дочку Катерину Троць, яка кілька років тому отримала посаду помічника судді у Луцькому міськрайонному суді, сестру Наталію Плахтій – суддю Волинського окружного адмінсуду та батька-адвоката Бориса Плахтія.

Батько судді Луцького міськрайонного суду Вячеслава Покидюка Микола Покидюк 36 років відпрацював суддею Маневицького районного суду.

Ще одна луцька суддя Валентина Пушкарчук задекларувала сина Сергія – слідчого військової прокуратури Луцького гарнізону та сестру Світлану Матвійчук – приватного нотаріуса.

Суддя Владислав Черняк вказав у документі матір Любов Черняк, яка багато років відпрацювала суддею у Господарському суді Волині та сестру-нотаріуса Мирославу Кухлевську. Його ж колега Ігор Ясельськийвідзвітувався лише про батька – колишнього заступника прокурора Луцького району Віталія Ясельського.

Суддя Господарського суду Волині Оксана Слободян (Сур’як) вказала в декларації чоловіка – колишнього суддю того ж суду Петра Слободяна.

Двоє із трьох задекларованих родичів судді Господарського суду області Віталія Войціховського відпрацювали по кілька років в структурі міліції. Двоюрідний брат Тарас Пазин – начальником штабу волинської міліції, а інший двоюрідний брат Василь Пазин – заступником начальника та начальником одного з райвідділів міліції. Третій двоюрідний брат Юрій Бобрик – командир пожежного відділення на Львівщині.

Голова Господарського суду Волині Микола Шум окрім дружини-нотаріуса Ірини Шум задекларував і пожежника-племінника Тараса Бобика, який очолює 16-ту рятувальну частину ДСНС.

Суддя Волинського окружного адміністративного суду Оксана Андрусенко у своїй декларації вказала двоюрідну сестру Марію Іванчук, яка працює у тому ж суді секретарем судового засідання, та двоюрідного брата-адвоката Ігоря Андрусенка.

Колега Оксани Андрусенко по суду Фелікс Волдінер вказав у своїй декларації матір Віру Калиновську, яка 17 років відпрацювала суддею у Луцькому міськрайонному суді.

Голова Волинського окружного адмінсуду Олександр Лозовський, який нещодавно втрапив у корупційний скандал, вказав батька Анатолія Лозовського – колишнього суддю Апеляційного суду Волині, та брата-адвоката Павла Лозовського.

Шість родичів задекларувала суддя адмінсуду Віра Смокович. Її брат Михайло Смокович працює суддею Верховного Суду України, племінник, теж Михайло Смокович, – суддя Оріхівського райсуду на Запоріжжі, а троє двоюрідних братів та двоюрідна сестра – по кілька років були депутатами районної та сільських рад на Любешівщині.

Суддя адмінсуду Юрій Сорока задекларував тестя Василя Назарчука, який є депутатом Луцької райради, та тещу Галину Назарчук – голову Романівської сільради Луцького району.

Голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк задекларував чотирьох родичів. Племінниця Тетяна Філюк працює суддею Луцького міськрайонного суду, один племінник Сергій Філюк – адвокатом, інший племінник Микола Філюк – депутат Самарівської ОТГ на Ратнівщині, а син Андрій Філюк – прокурор Військової прокуратури Західного регіону.

Обидві родички судді того ж таки Апеляційного суду Петра Борсука працюють в Камінь-Каширському районному суді. Дочка Катерина – головний спеціаліст, а сестра дружини Любов Мельник – заступник керівника апарату.

Дружина судді апеляційного суду Андрія Грушицького Віталіна – приватний нотаріус у Луцьку, а тесть Віталій Єлов – відомий в області адвокат.

Суддя Апеляційного суду Волині Світлана Киця задекларувала брата Андрія Кицю – колишнього заступника міського голови Луцька, який тепер знову очолює одну з міських шкіл.

Судді Апеляційного суду області Людмила МатвійчукЗоряна БовчалюкВалентина ДанилюкСвітлана Федонюк не задекларували жодного родича.

Юрій Горбач

Матеріал виготовлено Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту підтриманого National Endowment for Democracy

 

Коментарі
05 Липня 2018, 17:08
Чергова шмара для шацька
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024