Рух розкладу автобусів у Шацькій громаді: актуальний графік та де придбати квитки пасажирам

03 Серпня 2023, 10:30
Шацька автостанція 5050
Шацька автостанція

У Шацьку після початку пандемії коронавірусу зачинилася автостанція – єдине місце, де пасажири могли дізнатися про розклад руху автобусів та купити квиток. 

З цього приводу журналісти Район.Шацьк надіслали інформаційний запит щодо розкладу руху автобусів до ПрАТ «Волинське обласне підприємство автобусних станцій», а також аби дізнатися, де можна придбати квитки на автобус.

Чому у Шацьку та Світязі не працюють автостанції

У підприємстві розповіли, що автостанцію змушені були закрити через збитковість, яку довели після проведення аналізу роботи ще у 2018 році. Попри це, керівництво підприємства через рік відремонтували приміщення та провели роботи з доброустрою АС Шацьк  з немалими фінансовими вкладеннями. Тут навіть встановили камери відеоспостереження.

«Однак, невдовзі після початку пандемії коронавірусу, роботу автостанції було призупинено. При цьому основним чинником збитковості автостанції в селищі Шацьк є небажання жителів селища та прибулих гостей здійснювати посадку в автобуси на території автостанції, купувати квитки в касі АС та мати гарантований захист страхових випадків», – каже голова правління ПрАТ «ВОПАС» Наталія Гітун.

Читайте також: Чи курсують маршрутки до карантинного Шацького району

На території громади також влітку відкривали автостанцію на території пансіонату «Шацькі озера». Однак, і вона виявилася збитковою.

Розклад руху автобусів у Шацьку

Тому, через тимчасове призупинення роботи автостанції у Шацьку інформація про рух автобусів на сьогодні не може поновлюватись в постійному режимі. У підприємстві автобусних станцій пояснили, що через введення воєнного стану та комендантської години велика кількість перевізників не виконують свої рейси чи виконують їх не систематично.

У підприємстві надали тимчасовий відкорегований розклад руху автобусів у Шацькій громаді.

Читайте також: Розповіли, чому у Шацьку зачинена автостанція

Вартість проїзду

А от тарифи на пасажирські перевезення є нерегульованими.Тобто перевізник сам визначає вартість пасажиро-кілометра, виходячи зі своїх витрат і закладеної рентабельності. 

«Вартість проїзду формується таким чином: вартість одного пасажиро-кілометра множиться на відстань до зупинки призначення (визначається по середині зони в яку потрапляє, в км). Тоді додається відсоток на обовʼязкове страхування пасажирів (1,5 % на міжміських маршрутах) та 20% ПДВ на суму вартості без страхового збору (для ФОП-перевізників, які є платниками ПДВ)», – пояснюють у підприємстві «ВОПАС».

На сьогодні, квитки на проїзд автобусами в Шацькій громаді можна придбати лише у водіїв рейсових автобусів.

Що можна зробити?

У адміністрації ПрАТ «ВОПАС» пропонують шачанам звернутись до депутатів Шацької селищної ради, які можуть направити звернення до керівництва Укртрансбезпеки у Волинській області щодо проведення ними перевірок та недопущення посадки пасажирів в автобуси на стихійних зупинках в селищі Шацьк, які не передбачені розкладами руху на маршрутах. 

Читайте також: У Шацьку до туристичного сезону відремонтували автостанцію

«Виправлення цієї ситуації буде напряму сприяти відновленню роботи та покращенню фінансового стану АС Шацьк, що відповідно покращить надання і розширення видів послуг громадянам. А наявність у них касових квитків убезпечить життя жителів Шацька від ризиків ДТП, оскільки вони будуть застраховані офіційними страховими компаніями», – пояснюють у підприємстві.

Читайте також: Шацьк: чим закінчиться конфлікт між перевізниками?

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024