Піща: батьки місцевих школярів хочуть змін у керівництві школи та надіються на покращення умов навчання дітей

26 Березня 2018, 17:10
Один з корпусів Піщанської школи, який ще у більш-менш нормальному стані 3089
Один з корпусів Піщанської школи, який ще у більш-менш нормальному стані

Проблема школи у селі Піща не є новою, проте вона щоразу набирає більшої актуальності. Які шляхи її вирішення бачать у районі? А як до цього ставляться самі жителі?

З таким питанням звернулася Пелагея Василівна Писачук із Піщі, в котрої четверо внуків - школярі, - пише газета «Новий погляд+».

– Наш храм науки бере початок ще від церковно-приходської, і йому більше 100 років. За останній час школа зовсім не розвивається, а навпаки – занепадає. В минулому році закрили один із корпусів. Кошти, які виділялися районною радою для облаштування внутрішніх санвузлів, не використали. До того ж, така ситуація була двічі, – ділиться наболілим для всього села бабуся.

– Ми стукали в усі двері. Начебто багато хто обіцяв допомогти. Проте все впирається в особисту пасивність директора школи. Ще один приклад -  проблема з навчанням першокласників згідно з новими вимогами. Великих класних кімнат у приміщенні просто немає.

Розповідає Пелагея Василівна про те, що батьки, зібравши підписи, звернулися до голови Шацької райдержадміністрації з проханням змінити очільника навчального закладу. Хоч і є бажання зі сторони батьків та районної влади допомогти, проте всі дуже сумніваються, що при теперішній директорці щось покращиться.

За коментарями щодо цієї ситуації звернулися до начальниці відділу освіти молоді і спорту Людмили Єрофєєвої:

– Організаційні питання до директора Піщанської школи, звісно, є. Зараз Любов Ковальчук на лікарняному, у неї серйозна проблема з сином. Коли людина повернеться до своїх обов’язків, ми плануємо зібрати збори батьків та вчительського колективу. Тоді буде розглядатися це питання і вирішуватися згідно з чинним законодавством.

Стосовно скарги на директорку - ситуація зрозуміла, а от як вирішити питання з їдальнею та внутрішніми санвузлами?

– Відділ освіти звернувся із клопотанням до проектної організації про проведення технічного обстеження приміщення їдальні. Якщо воно буде офіційно визнано аварійним, тоді організуємо харчування дітей буфетною продукцією. Це не найкращий варіант, але, на цей час є найоптимальнішим.

Стосовно санвузлів, то тут ситуація набагато складніша, і, дивлячись правді у вічі, мушу сказати: вирішити її зараз можливості немає, – продовжила очільниця районних освітян. – Я особисто і керівництво району більше схиляємося до думки про те, що потрібно основну увагу приділити питанню реконструкції з добудовою того приміщення, яке ще нині у належному стані. Це дасть можливість вирішити одразу кілька питань.

Своє бачення виходу із становища, що склалося, озвучив голова Шацької районної ради Сергій Карпук.

– Що стосується директорки, можу сказати, що поки людина на лікарняному, вважаю недоречним і неетичним щось коментувати. Це питання вирішуватиметься у межах чинного законодавства. Хочу подякувати небайдужим жителям села Піща за їхню активну життєву позицію. Люди не лише порушують питання, а й намагаються слідкувати за ходом їх вирішення.

Проблеми зі школою накопичувалися у селі не один рік. Нещодавно у Піщі ми з головою райдержадміністрації Василем Голядинцем та очільником сільської ради Олександром Бакуном зустрічалися з батьками школярів та іншими жителями села. Намагалися знайти відповіді і на це питання.

На вирішення проблеми з внутрішніми санвузлами вже двічі виділялися кошти. Проте у школі так і не визначилися з тим, де саме їх облаштовувати. Є проблеми з відводом і каналізацією, що пов’язано із специфікою розміщення навчального закладу (у прибережній смузі).

Питання закриття їдальні теж виникло не вчора. Потребує вирішення і проблема з розміщенням першокласників. На мою думку, вирішувати їх потрібно у комплексі.

А це - інше приміщення Піщанської школи
А це - інше приміщення Піщанської школи

Зараз розглядаються два варіанти розвитку подій. Перший – ремонт сільського будинку культури, де в кількох кімнатах можна розмістити учнів початкових класів. Там відповідно буде облаштовано їдальню та створено необхідні умови для дітей. Другий варіант – будівництво нової школи. Все це вимагає великих коштів, тому хочу відразу пояснити людям, що вирішиться це питання не так швидко, як хотілося б. Керівництво району шукатиме всі можливі шляхи залучення коштів на ці об’єкти, – підсумував розмову Сергій Вікторович.

Поспілкувавшись із декількома батьками піщанських учнів, стає зрозумілим, що питань до директора дійсно багато. У цьому одностайні і батьки, і керівництво району. Сподіваємося, що директор школи Любов Ковальчук, повернувшись до своїх обов’язків, проллє світло на багато питань.

Світлана ЛОНЧУК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром