Фотограф-пейзажист поділився секретами, як вдало зазнимкувати казковий Світязь

26 Березня 2018, 15:20
Світлина фотографа-пейзажиста Дмитра Сидорука 6040
Світлина фотографа-пейзажиста Дмитра Сидорука

В Україні є прекрасна перлина - велике, безкрає озеро Світязь, назване Українським Байкалом завдяки величезним розмірам. Недаремно для опису озера свідомо чи не свідомо використовують прикметник «найказковіше». Будучи фотографом пейзажистом, спробую поділитися секретами, які допоможуть привезти з подорожі вдалі фотографії цього озера, пише фотограф Дмитро Сидрук на сайті explorer.life

Коли я вперше побачив водойму, то був вражений чистою водою і розмірами - 2622 га. Озеро криштально чисте, навіть далеко від берега. В погожу погоду, без усіляких складностей можна роздивитися озерне дно та групки рибок. Також на берегах озера чисто: побачити якесь сміття доволі важко, принаймні, не в сезон, коли туристів майже нема.

Саме такої пори краще їхати за красивими пейзажними фото. Озерні краєвиди приголомшують своєю глибиною, можна спостерігати за різноманітними напівтонами та грою світла, а також за відображенням водяної поверхні. Світязь віддзеркалює небо й інколи важко відрізнити де лінія горизонту. В тиху, безвітряну погоду озеро нагадує велетенське природнє дзеркало, в якому видно хмари.

15

На березі Світязя чимало рибацьких човнів і розмаїтих каменів, які можна використовувати як цікавий передній план, підібравши композицію фотографії. Ці «головні герої» добре впишуться у ваш кадр. Я завжди намагаюся виділяти такого «героя». Як правило, це якийсь цікавий об’єкт: кущ, камінь, чи навіть човен. Він робить пейзаж живим.

10

Мені не вдалось зробити фото заходу сонця, бо локація не дозволяла побачити захід безпосередньо на озерній лінії горизонту. Однак схід сонця було зручно фотографувати. В тиху, спокійну погоду сонце піднімається із горизонту, забарвлюючи води Світязя яскраво оранжевими відтінками. Коли спостерігаєш за цим, складається враження, що озеро покрили глянцем, який виблискує теплими фарбами.

Світязь цікавий і в штормову погоду: він змінюється до невпізнаності. По небу пливуть хмари, а вітер піднімає хвилі. В цей час на березі стає дуже холодно, тому краще тепло вдягатися - водонепроникне взуття, рукавиці та куртка з капюшоном зайві не будуть.

Окрім Світязя, на території Шацького природнього заповідика є чимало гарних місць: треко- та веломаршрути, зони відпочинку, степові та лісостепові зони. Любителі пейзажних світлин зможуть знайти різноманітні місця для зйомок цікавих фотоінсталяцій.

12

Прихильники-фотографи тваринного світу на території Шацького заповідника також знайдуть цікаві об’єкти для зйомок. Наприклад, я давно не зустрічав такого розмаїття птахів - від найменших і яскравих, до великих хижих видів. Також є ймовірність зустріти змій. Тому треба пильно дивитися під ноги та обережно рухатись місцевістю з поганою оглядністю. Крім того, варто запастися засобом проти укусів комарів, а під час прогулянок дивіться на одяг, перевіряючи, чи нема на ньому комах.

Окремої уваги заслуговують ліси поблизу озера. Земля в лісі покрита мохами, різні за кольорами, висотою та формою - зелені, сірі… Дерева, які ми зустрічали на своєму шляху, були здебільшого хвойні, незвичної форми. Бачили також великі та малі болотця.

Фотоподорож до озера Світязь необхідно попередньо планувати: вивчити карту місцевості, визначити точку сходу та заходу сонця в той період року, коли відбудеться мандрівка. Для цього я використовую безкоштовний і простий у користуванні додаток для операційної системи Android, його назва - Sun Position Map. Він допоможе вам визначити час сходу та заходу сонця і місяця, їхню траєкторію руху, відобразивши її на конкретний місцевості.

В міжсезоння, неподалік озера, є багато варіантів житла, проте в пік відпусток про це питання варто потурбуватися заздалегідь. Виберіть мету вашої фотомандрівки, адже від цього залежатиме локація вашого таборування.

11

11

7

7

9

9

10

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39