Ремонти, фахові спеціалісти, сценічні костюми та музичні інструменти: чого не вистачає галузі культури, аби запрацювати «на повну»

08 Березня 2018, 12:25
2178

В останній день лютого в Шацькій селищній раді зібралися працівники культури на щорічну підсумкову нараду, яку провела Оксана Юхимук, начальник відділу культури Шацької РДА, та в якій взяли участь Василь Голядинець, голова Шацької РДА, Анатолій Павлей, начальник гуманітарного відділу Шацької селищної ради.

Про підсумки творчої та фінансово-господарської діяльності галузі культури району у 2017 році та завдання на 2018 рік розповіла Оксана Юхимук. Одним з найвагоміших здобутків 2017 року є те, що вдалося зберегти мережу закладів культури і кадровий потенціал. На даний час базова мережа нараховує 25 клубних установ, з яких 19 – діючих, 17 бібліотек-філій Шацької центральної бібліотечної системи та дитяча музична школа. Діяльність галузі забезпечує 71 працівник. Проблемою галузі є забезпечення клубних установ фахівцями, адже лише 8 працівників мають фахову освіту. Обсяг профінансованих бюджетних призначень на галузь становила 4 млн. 160 тис.грн. Обмежене фінансування не дозволяє вирішити питання неповної зайнятості, відповідно працівники культури працюють на 0,5-0,75 ставок.

Сільські клубні установи знаходяться у підпорядкуванні сільських рад, відповідно вони здійснюють їх фінансування. Закладами культури протягом року було надано платних послуг на 93,8 тис.грн., від оренди приміщень надійшло 19,2 тис.грн. Протягом року у клубах та бібліотеках району були проведені косметичні ремонти, проте проблемним залишається відновлення опалення в Будинках культури сіл Світязь та Піща та завершення реконструкції Шацького районного Будинку культури. Проект реконструкції головної культурної установи району поданий на розгляд в ДФРР (загальна кошторисна вартість – понад 19 млн.грн., очікуване фінансування з ДФРР – 16 млн. грн.). В цьому році культури за підтримки фонду народного депутата України Степана Івахіва «Патріоти Волині» планується замінити вікна на металопластикові у шістьох закладах.

Також Оксана Юхимук розповіла про придбання музичних інструментів та музичної апаратури, підвищення кваліфікації працівників клубних та бібліотечних установ, бібліотечне обслуговування населення, поповнення книжкових фондів, роботу творчих колективів району, участь у культурно-мистецьких заходах різних рівнів (в тому числі обласних, всеукраїнських та міжнародних), проведення заходів районного рівня, участь у днях села, обмін досвідом з колективами інших районів, роботу із збереження культурної спадщини та інше.

Доповнила виступ своєї керівниці директорка Шацького РБК Валентина Ханзерук, акцентувавши увагу на роботі клубних закладів та проведенні культурно-мистецьких заходів (загалом за рік проведено 646 різноманітних заходи), діяльності гуртків при сільських клубах та будинках культури, досягненні працівників, участі у районних та обласних творчих конкурсах, проведенні виставок, роботі методичного кабінету районного будинку культури, роботі любительських об’єднань при закладах культури, клубів за інтересами.. Із нововведень – в минулому році започаткували проведення дня патріотичної пісні, що відбувся в санаторії «Лісова пісня». Відзначила Валентина Ханзерук роботу клубів с.Самійличі, Ростань, Піща, які завжди організовують на високому рівні не тільки місцеві сільські заходи, а й беруть активну участь у районних та обласних. Відзначила також колективи «Берегиня» Самійличі та «Золота осінь» с.Острів’я.

Загалом же мистецьку діяльність в районі забезпечують 69 колективів, які відвідують 652 учасники, працює 18 дитячих колективи та 17 фольклорних. На жаль, у 2017 році проведено на 22 культурно-мистецьких заходи менше, ніж у 2016 році. Як відзначила Валентина Віталіївна, стан матеріально-технічної бази закладів культури залишається досить низьким, аби проводити на сучасному рівні культурні заходи, адже не в усіх закладах навіть є ноутбуки, не кажучи вже про проектори, забезпеченість сучасною апаратурою. Найбільш проблемне питання – ремонт районного будинку культури. Не кращий стан у сільських клубних закладів, з яких 9 потребують капітального ремонту.

«Погана забезпечені сценічними костюмами, відсутність комп’ютерної техніки, музичної апаратури, слабкий рівень роботи з кадрами не дозволяє повноцінно працювати в час новітніх технологій. Але й за таких умов працівники культури намагаються достойно представляти культурно-масову роботу,» - наголосила директорка Шацького РБК.

Завідуючим клубних установ та бібліотек Валентина Ханзерук порадила більш тісно співпрацювати в організації заходів, долучаючи до цього школи та дитячі садочки. На перспективу для працівників культури є створення нових аматорських колективів по закладах культури, особливо для дітей. 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром