Шацький селищний голова в США переймав управлінський досвід

09 Травня 2023, 12:22
Шацький селищний голова в США переймав управлінський досвід 919
Шацький селищний голова в США переймав управлінський досвід

Сергій Карпук, Шацький селищний голова, завдяки програмі «від Congressional Office for International Leadership та за сприяння Асоціації міст України й особисто народного депутата України Вячеслава Рубльова побував у Сполучених Штатах Америки.

Про це розповіли у Шацькій селищній раді.

Асоціація міст України висловила довіру Сергію Карпуку як професіоналу своєї справи, лідеру перспективної громади, зацікавленому у вивченні американського досвіду і його втіленні в українські реалії після повернення.

Читайте також: Сергій Карпук презентував Шацьку громаду в США

Очільник Шацької громади пройшов досить жорсткий відбір, лишивши позаду десятки мерів конкурентоздатних громад, отримавши унікальну можливість вивчати питання енергоефективності та енергетичної безпеки, знайомитися з роботою органів місцевого самоврядування США, говорити про Україну та її підтримку в боротьбі з російською агресією, розвінчувати міфи кремлівської пропаганди.

Делегацію українців (Сергій Вікторович був у групі мерів, селищних і сільських голів) привітно зустріли в США – з синьо-жовтими прапорами, словами підтримки. Перша спільна зустріч усіх учасників програми відбулася у Вашингтоні: для гостей провели цікаву екскурсію містом, до будівель Капітолію, Білого Дому, Меморіалу Лінкольна, Меморіалу жертвам голодомору в Україні 1932-1933 років.

Читайте також: Підвищення енергоефективності: чому голова Шацької громади відвідав Сполучені Штати

«Приємно, що американці визнають Україну як окрему державу. Проте є серед них і такі, що не розуміють, чим Україна відрізняється від росії. Висловлюють українцям, які переживають страшну трагедію, співчуття, але не усвідомлюють до кінця те, що росія є агресором у цій війні. Наша делегація під час спілкування з представниками багатьох прошарків американського суспільства доносила на спільних заходах (в тому числі на радіо і телебаченні) цю правду» – розповідає Сергій Карпук.

Голова громади побував у містах Вотерфорд та Модесто (штат Каліфорнія), де ознайомився з роботою місцевого самоврядування, відвідав школи, місцеві відділи поліції, рятувальні служби. Взяв участь у засіданні ротарі-клубу, де зустрівся з представниками влади, бізнесу, активістами; презентував Шацьку громаду та поспілкувався з американськими колегами.

«В Америці кожен штат має свій законодавчий орган і відповідно може самостійно вирішувати значну кількість питань, у тому числі політичних. Сіл і селищ у Штатах немає, є маленькі міста – таун і великі – сіті. Депутатів там набагато менше, як у нас, скажімо, на 200-тисячне місто – 5-6 обранців. Мер бере участь у засіданнях сесій, проводить прийом громадян і водночас може працювати на іншій роботі, зокрема займатися підприємницькою діяльністю. Виконавчу владу, яка формує бюджет, здійснює закупівлі, контролює комунальну службу, правоохоронну діяльність і сферу надання послуг, проводить роботи з благоустрою, представляє сіті-менеджер зі своєю командою. Тобто професійний управлінець вирішує повсякденні проблеми міста, а мер та депутати переважно займаються політикою».

Американці вразили українців вмінням самоорганізовуватися. Вони не чекають, що хтось прийде і зробить все за них, а облаштовують своє життя самостійно: беруть активну участь в управлінні шкіл, вирішують, які дороги ремонтувати, де встановлювати дитячі майданчики тощо. Кошти на реалізацію цих проєктів також накопичують самотужки: коштом збільшених сум податків та цін на товари в магазинах. Яскравим прикладом самоорганізації є об’єднання фермерів  міста Модесто, з представниками якого Сергію Карпуку вдалося поспілкуватися. Вони часто збираються, обговорюють актуальні питання, самотужки розв'язують проблеми, долають труднощі, які стають на заваді їхньої діяльності.

Читайте також: Білоруси шукають наші слабкі місця, а знаходять стіну опору – Шацький селищний голова

Під час візиту голова громади мав змогу перейняти досвід локальних влад США у сфері стрімкого підвищення енергоефективності й ощадливого використання ресурсів через проведення масштабної термомодернізації бюджетних установ і організацій, та обов'язкове здійснення публічних закупівель з урахуванням критеріїв енергоефективності та екологічності – «зелені» закупівлі.

Сторони обговорили енергетичну безпеку та підтримку України в боротьбі з російським агресором, а також розв’язання питання функціонування громад в період воєнного стану. Американська сторона запевнила в подальшій підтримці та співпраці народу України.

Серед особливо приємних подій – спілкування Сергія Карпука з американцями, в сім’ї яких він проживав; екскурсія надзвичайно красивим національним парком Йосеміті, 89% території якої вважається зоною дикої природи – зі скелями, водоспадами, гірськими річками, насадженнями велетенських секвой, дикими тваринами.

«Американці стверджують, що в нас, українців, є всі можливості стати високорозвиненою європейською державою. Я повністю поділяю їхню думку, бо в нас є для цього все: природно-ресурсний потенціал, розумні і працьовиті люди.  Втім, ми повинні стати справжніми господарями на своїй землі, навчитися самоорганізовуватися, більше чути один одного, об’єднуватися навколо спільних ідей, разом долати труднощі. Але найперше маємо вигнати ворога  з нашої землі і здобути перемогу у війні.

За час поїздки я отримав неоціненний досвід і поставив для себе як керівника завдання – підписати угоду про партнерство Шацької громади з одним із американських міст, в якому я побував. Це відкриє великі можливості для нашого краю.

Читайте також: В День міста Влодава голова громади подякував від шачан полякам за підтримку в час війни

Дякую всім, хто долучився до організації моєї поїзди в США, американському народу – за підтримку України в нашій священній боротьбі за свою землю, свободу та демократичні цінності!» – підсумував Шацький селищний голова.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024