У Шацькому районі не платять податки за землю та нерухомість

07 Березня 2018, 11:45
2283

У Шацькому районі власники будинків відпочинку, які зареєстровані та проживають в інших районах та областях, не поспішають сплачувати податок на нерухомість у місцеву казну.

Про це говорили на координаційній раді з питань місцевого самоврядування в Шацьку, обговорюючи питання про місцеві податки і збори та те, як вони мали б наповнювати бюджети сільських та селищної рад.

За словами Світлани Сулік, заступника начальника Ковельської ОДПІ – начальника Шацького відділення Ковельської ОДПІ, фізичних осіб-підприємців станом на 1 січня 2017 року було зареєстровано 517, на 1 січня 2018 року їхня кількість зменшилась до 421. Причина – зміни у податковому законодавстві. В основному завдання Шацького відділення зводиться до надання адміністративних послуг (в 2017 році їх надано більше 1500, в 2016 році – 791). Надходження від сплати податків до місцевих бюджетів у 2016 році склали 23 млн. 931 тис., за 2017 рік – 28 млн. 129 тис.грн., фактично мали перевиконання по всіх податках.

Але є проблемні питання у сплаті податків, над вирішенням яких потрібно працювати податковій інспекції спільно з сільськими та селищною радами. Наприклад, сплата податку на землю – одне  з найболючіших, оскільки Шацька селищна та сільські ради невчасно подають інформацію про власників земельних ділянок (продаж, перехід до нових власників, перекручування податкових номерів та інше), а значна кількість земельних ділянок належить особам, які проживають за межами Шацького району, тому повідомлення про сплату земельного податку неможливо надіслати через відсутність будь-яких контактних даних (Шацька, Світязька та Пульмівська сільради).

Аби виправити ситуацію, податкова планує провести звірки із землевпорядниками сільрад за відповідним розробленим графіком. Є проблемні питання у нарахуванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: власники майна зареєстровані в інших районах та навіть областях, відповідно повідомлення про сплату податків на майно формується іншими податковими інспекторами (йдеться про такі масиви, як Іллічівка, Ляпове), а кошти йдуть у інші бюджети.

За словами Світлани Сулік, для Шацького району цей вид податку міг би суттєво поповнити бюджети. Вихід – органам місцевого самоврядування провести інвентаризацію об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, користуючись тим, що влітку на свої бази відпочинку власники таки навідуються. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39