Куди тектимуть «молочні ріки» в Шацькому районі

06 Березня 2018, 12:40
2463

Жвавим та насиченим дискусіями виявилося засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування, де обговорювались актуальні питання з життєдіяльності Шацького району.

Дискутували сільські голови при обговоренні питання створення та функціонування кооперативів. «Від нас нічого не залежить, ми на місці нічого не зробимо!», «Дайте нормальну ціну на молоко, і не треба тих кооперативів!», «Землю розбазарили, що нема де корів пасти, а тепер їм молоко подавай!», «А якщо й буде кооператив, то де гарантія, що ціна на молоко буде вища?» - лунало від сільських голів. Хоч у їхніх словах і є зерно правди, проте введення нових санітарних стандартів на молоко таки змусить рано чи пізно прийти до створення кооперативів.

Староста Самійличівського округу Олександр Кусько
Староста Самійличівського округу Олександр Кусько

Як розповіла Галина Носуліч, начальник відділу регіонального розвитку, екології та залучення інвестицій Шацької РДА, жодних обмежень на приймання молока ІІ сорту (яке тепер здають селяни) у населення в Україні не вводитиметься ( на сьогоднішній день всі вимоги до молока прописані в Державному стандарті України 366-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі»).

Староста Прип'ятського старостинського округу Іван Гінчук
Староста Прип'ятського старостинського округу Іван Гінчук

Та є одне «але»: підприємства будуть приймати на переробку молоко ІІ ґатунку тільки для виробництва казеїну та тваринних кормів, а для виробництва масла та інших молочних продуктів - тільки молоко І ґатунку, яке й будуть постачати кооперативи. Тож якщо люди захочуть мати вищу ціну за молоко, створювати кооператив таки доведеться. Тим більше, що єдиному в районі підприємству – ТзОВ «Шацький молокозавод», який виробляє масло та сир,  змушений буде використовувати для цього лише молоко І ґатунку, якісна сировина ой як потрібна. Тобто у функціонуванні кооперативу на території району зацікавлене й підприємство.

Директор ТзОВ Шацький Молокозавод» Михайло Поліщук
Директор ТзОВ Шацький Молокозавод» Михайло Поліщук

«Ми навіть готові долучитися до фінансування придбання обладнання, аби люди бачили, що й ми в цьому зацікавлені,» - розповів директор молокозаводу Михайло Поліщук.

Отже, створення кооперативів на території району є необхідним. Це  дасть можливість отримати значну державну допомогу на придбання відповідного холодильного та іншого обладнання, на відшкодування вартості якого з держбюджету даватимуть 50%, але не більше 100 тис.грн., що підвищить якість молока для невеликих господарств.

Особливо актуальним це питання є для жителів Прип’ятського старостинського округу, Піщанської та Грабівської сільських рад, адже жителі даних територій здають більше молока в порівнянні з іншими. У підсумку сільські голови таки погодились на відновлення роботи СОК «Барвінок» в с.Самійличі, який діє ще з 2006 року, а з 1 січня призупинив свою діяльність. Тим паче, що він має хорошу матеріальну базу (молоковоз, холодильне обладнання, прилади для вимірювання жирності молока та інше). А на його базі в селах району будуть функціонувати філії, які забезпечуватимуть усім необхідним обладнанням. На це, за словами Сергія Карпука, й спрямована державна підтримка: до обласної ради потрібно подати перелік обладнання, яке необхідно докупити для повноцінної діяльності кооперативу в селах. До співфінансування закупівлі обладнання долучаться Шацька селищна рада, готовий долучитись Шацький молокозавод.

Відповідно сільські голови надали свої пропозиції про потреби. Тож є надія, що молочні ріки Шацького району потечуть таки у правильному руслі. 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром