Чому в Шацькому районі побоюються медичної реформи

02 Березня 2018, 16:40
2347

На сесії Шацької районної ради депутати обговорили низку медичних питань, зокрема, й проблеми, що виникають на місцях в рамках медичної реформи.

Про новинки медичної реформи у сфері надання первинної медичної допомоги коротко розповіла Тетяна Васенько, головний лікар КЗ ЦПМСД Любомльського і Шацького районів (лікар звітувала про виконання своїх функціональних обов’язків та використання трансфертних коштів Любомльському бюджету на утримання закладів охорони здоров’я).

Як зазначила лікар, в Єдиній електронній системі вже зареєстровані амбулаторії Шацького району, розпочинається реєстрація сімейних лікарів, аби з 1 квітня розпочати реєстрацію пацієнтів.

На Шацький район на розвиток первинки буде виділено з держбюджету 3 млн. 782 тис.грн., на ці кошти планується закупити 2 автомобілі для виїзду лікарів (800 тис.грн., по 400 тис.грн. кожен), за умовами співфінансування побудувати амбулаторію в с.Піща (2 млн.грн.), витратити 582 тис.грн. на закупівлю обладнання та меблів, а 400 тис. грн. – на ремонт Пульмівської амбулаторії.

Свої побоювання впровадженню медичної реформи висловив Олександр Бебко, начальник управління фінансів Шацької РДА: за його розрахунками, обіцяних державою коштів на одного пацієнта в рік (а це - 370 грн. на дорослого) лікарю та фельдшерам, який на обслуговуванні має 2 тис. людей, не вистачить навіть на заробітну плату, не кажучи вже за утримання авто, закладу, придбання палива, оплату праці шофера та опалювача. Його побоювання розвіяла Тетяна Васенько: окремо передбачена сума утримання на дорослого, більша – на дитину і ще більша – на пенсіонера. Звідси й нараховуватимуть кошти.

«Якось же зараз виживає сільська медицина, коли має на одного жителя 240 грн. в рік», - зазначила медик.

Віта Шепеля

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39