Громада Згоран хоче до Шацької ОТГ, а сільські депутати - ні

01 Березня 2018, 16:00
3654

Жителі села Згорани обурені  їхню думку з приводу об'єднання в територіальну громаду ігнорують місцеві депутати.

Лист із таким змістом надійшов до редакції Район.Шацьк від мешканців села Згорани Любомльського району.

Подаємо зміст листа без змін.

На жаль, час і можливості щодо створення об'єднаної територіальної громади з центром саме в селі Згорани, що має гарну інфрструктуру, втрачено. Адже ні голова сільської ради Лукашук Олександр, ні депутати не подбали про те, щоб своєчасно проявити ініціативу та переконати жителів сусідніх населених пунктів про такі наміри і переваги.

Що ж вирішили згоранські депутати, аби доленосні для місцевих мешканців рішення не були прийняті без їх участі взагалі?

Декілька днів тому на зборах селян, на яких були присутні тільки депутати та декілька місцевих жителів, було прийняте попереднє рішення про приєднання Згоран до Рівненської ОТГ. Чим мотивований такий, м'яко кажучи, дивний вибір і які вигоди принесе він селам Згоранської сільської ради та їх мешканцям, ніхто не може пояснити. Адже відстань між селами складає майже 50 кілометрів.

Розуміючи, наскільки відповідальний такий вибір для села, небайдужі місцеві мешканці запропонували обранцям громади перед прийняттям такого важливого рішення вивчити громадську думку. Цю ініціативу підтримав сільський голова. Розробили відповідну анкету, охопили опитуванням майже все село. Селяни відверто висловлювали свій вибір, при цьому зазначаючи анкетні дані для можливих звірок. В результаті майже 80 відсотків жителів села підтримали приєнання до ІІІацької ОТГ, решта розділилась на користь Любомльської та Рівненської ОТГ.

Здавалося б, депутати найперше б мали подякувати за таку допомогу сільським активістам, які в ці морозні дні замість них провели таку відповідальну роботу, і прислухатися до волевиявлення своїх виборців. Натомість обранці громади стали звинувачувати цих людей, яким болить душа за майбутнє рідного села, у нелегітимності і необ'єктивності зібраної інформації.

А одна пані-депутат навіть заявила, що вона «має власну думку і не зобов'язана прислухатися до думки громади». Прикро, що навіть сільські депутати, наслідуючи негативний приклад нардепів Верховної Ради, за короткий проміжок часу вже встигли уявити себе «божками» і дистанціюватися від виборців, чиї інтереси зобов'язані представляти і відстоювати.

Все ж жителі села сподіваються, що їхня думка з приводу об'єднання в ОТГ буде врахована. Адже нинішніх 14 сільських депутатів - це лише маленька часточка сільської громади, яка у більшості своїй вболіває за майбутній розвиток села, за перспективи для своїх дітей і онуків.

Підписи жителів: Дарія Оксентюк, Віра Ярмошук, Ольга Цюпяшук, Валентина Дзядук, Галина Богдан, Галина Цвид та інші.

 

Лист жителів села прокоментував Згоранський сільський голова Олександр Лукашук:

–Я як голова сільської ради не впевнений, що 80% жителів села Згорани хочуть приєднання до Шацької ОТГ. Багато висловлюються на користь Любомльської та Рівненської ОТГ. Щодо союзу з Рівним, то й тут немає однієї думки ні серед представників громади, ні серед депутатів. Відсутність чіткої позиції змушує сільську раду продовжувати вивчати думку людей, проводити опитування, ініціювати наради, збори і не поспішати з прийняттям рішення. Вчора, 28 лютого, відбулася нарада, в якій взяли участь сільські та районні депутати, члени виконкому, керівники організацій та активні жителі сільської ради. Ніхто з присутніх не висловлювався категорично, упереджено, всі налаштовані працювати і найближчим часом провести остаточне опитування жителів сільради. Його  результати  допоможуть нам визначитися, з якою громадою в Згоран спільне майбутнє, і прийняти виважене рішення.

Читайте також: 

Шацьк, Світязь чи Любомль - з ким об’єднаються Згорани

Шацько-згоранський союз: бути чи не бути

«За Шацьк, за світле майбутнє наших дітей» - жителі Згоранської сільської ради про приєднання до Шацької ОТГ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024