Чому на початку минулого століття шачани відмовлялися від зарплати золотими червінцями

23 Лютого 2018, 18:20
2670

Цю історію розповів мені (авторові) покійний дід Жипа Аврам Федорович.

Йшла розбудова шляху Піща -Любомль. Сама дорога побудована в 1860-70 роках, а тоді її вдосконалювали та виправляли акурат перед Першою світовою війною. Дід був ще тоді підлітком, яле як робоча одиниця уже працював нарівні з дорослими.

...Робота кипіла. Одні підсипали полотно, інші обкладали його дерном, садили верби (коріння цих дерев укріплювало насип). Сказали, що після обіду буде касир, привезе гроші. Добре заробляли ті, хто мав своїх коней та вози – техніки ж не було, а потрібен був пісок для полотна. Одні чоловіки в кар'єрі навантажували пісок, а інші підвозили його до дороги. Дід Аврам кіньми управляв дуже добре, тому підвозив пісок, а вже скинути його, куди скажуть, було неважко.

Приїхав касир, привіз гроші. Але як тільки почали сходитись люди, то пішла чутка, що привезли золоті червінці монетами. Хтось підходив і отримував зароблене, але більшість відмовлялася. Виявилося, касир привіз із Любомля золоті монети випуску 1897-1898 років. А наші земляки-робітники, як розповів дід, не хотіли брати золоті карбованці тому, що вони легко губилися, а паперові гроші – ні. Касирові нічого не залишалося, як поїхати до Любомля і замовити паперові банкноти. Через декілька днів усі працівники отримали заробітну плату – не червінцями, від яких відмовилися, а паперовими рублями.

За матеріалами книги Олексія Демедюка «Шацьк, Мельники (шацькі)»

Читайте також інші бувальщини автора:

Як шачанин за козацький скарб вивчив свою доньку у Львові

Хто і для чого до острова-схованки в Кримненському озері вимостив кругляком стежку

Куди з Шацьких озер поділася викопана 12-метрова крипа

Підземні ходи в Шацьку: де починаються і куди ведуть

Древні люди-велетні залишили свій слід на Шацьких озерах

Шацьк: копали фундамент під аптеку, а викопали дворянський сервіз

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром