Сторічні самоткані рушники показали у Шацькому краї

16 Лютого 2023, 15:45
Сторічні самоткані рушники показали у Шацькому краї 2175
Сторічні самоткані рушники показали у Шацькому краї

Неймовірні візерунки столітньої вишивки самотканих рушників з Шацького краю показали на світлинах.

Знімки опублікували у фейсбук.

Після завершення новорічно-різдвяних свят у господинь у давнину розпочинався новий період часу, коли жінки вишивали, в’язали та власноруч виготовляли безліч тканих виробів – рушників, доріжок, скатертин, килимків, серветок, покривал.

Читайте також: Зимова казка Шацького краю. ФОТО

Ткали в домашніх умовах, адже була потреба в тканинах, щоб вбратися, оздоблювати житло, використовувати їх з господарською метою.

Традиційні вишиванки, рушники, тобто все те, що зроблено руками людини, – це матеріальна спадщина. А процес виготовлення полотна, моделювання візерунків, звичаї, обряди, традиційні ремесла – це нематеріальна культурна спадщина.

З метою промоції туристичної привабливості Шацькою краю, різнобічної підтримки майстрів народних ремесел, традиції ткацтва та вишивання, ми презентуємо невеличку колекцію давніх рушників від майстринь з Шацька, Світязя та Острів’я. Вік цих рушників ‒ близько сотні років.

Через надзвичайно високий професійний рівень роботи важко назвати аматорськими. В основі їх створення лежить вишуканість, наполеглива, кропітка праця і терпіння.

Читайте також: У Шацьку проводять онлайн конкурс колядок та щедрівок

Шацький край: хто першими досліджував озерний край

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024