66% злочинів в районі скоєно на території Шацької ОТГ

14 Лютого 2018, 16:30
2626

На сесії Шацької ОТГ, яка відбулася 9 лютого, депутати слухали звіт шацьких правоохоронців про стан боротьби зі злочинністю на території громади у 2017 році: Андрія Семенюка, начальника Шацького відділення поліції, та Євгена Шевчука, дільничного інспектора поліції.

За словами Андрія Семенюка, у 2017 році на території Шацької ОТГ було скоєно 99 кримінальних правопорушень (2016 рік – 100), з яких 44 крадіжки, 5 грабежів, зафіксовано 12 фактів нанесення тілесних ушкоджень, 12 ДТП з потерпілими та інших злочинів. Загалом же на території громади скоюється 66% злочинів від загальної кількості усіх правопорушень в районі. Працівниками Шацького відділення поліції було розкрито 41 кримінальне правопорушення, зі скоєних на території Шацької ОТГ (відсоток розкриття – 41%): 14 крадіжок, 5 грабежів, 2 операції з металобрухтом, 3 - незаконного поводження зі зброєю, 9 нанесень тілесних ушкоджень та побоїв та інші.

З 1475 адміністративних правопорушень, скоєних на території ОТГ, зафіксовано 893 факти  порушення правил дорожнього руху, 55 фактів керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. Виявлено 257 фактів появи в публічних місцях в стані алкогольного сп’яніння, 14 дрібних хуліганств, 25 фактів порушень зберігання та перереєстрації мисливської зброї, 2 факти зберігання наркотичної речовини, 43 факти невиконання батьками своїх обов’язків по вихованню дітей, 7 фактів доведення неповнолітнього до стану сп’яніння, 2 факти продажу алкоголю неповнолітнім (торговий заклад позбавлено ліцензії).

Стосовно фактів пошкодження бруківки біля АЗС «Світязь» та хуліганських дій біля новорічної ялинки, то поліцією проводиться робота по встановленню осіб, причетних до цих фактів. Значно полегшило б цю роботу встановлення камер відеоспостереження, особливо в місцях масового скупчення людей та на основних дорогах. Наприклад, у Любомлі за кошти міського бюджету було придбано 16 відеокамер (це дає можливість поліції оперативно реагувати на ситуацію на дорогах та інші правопорушення). У Шацьку поки що - жодної (є лише відеонагляд при торгових закладах, встановлений самими підприємцями). Як відзначив Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, в рамках програми профілактики правопорушень, яка прийнята селищною радою, є можливість вирішити цю проблему за співфінансування з обласним бюджетом, оскільки безпека громадян, яка найбільш гостро постає в літній сезон, це не лише проблема Шацької ОТГ і району, а й області.

Євген Шевчук звітував перед депутатами про свою роботу: за минулий рік ним було розкрито 11 кримінальних злочинів, скоєних на території Шацької ОТГ, та розглянуто 173 звернення. До адмінвідповідальності притягнуто 142 особи за вчинення різноманітних правопорушень, складено 4 протоколи про порушення правил торгівлі на ринку, 1 - за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, 11 - за торгівлю у невстановлених місцях, 10 - за вчинення насильства в сім’ї, 25 - за куріння у невстановлених місцях, 19 - за виготовлення і зберігання самогону без мети збуту, 8 - за порушення правил реєстрації зброї та інші. За словами дільничного, влітку особливо гостро стоїть проблема порушення правил торгівлі у невстановлених місцях. Вихід - або селищній раді надавати дозволи на торгівлю, або облаштувати місця для торгівлі.

Цікавились депутати тим, який штраф чекає на самогонників: виявляється, порівняно мізерний – від 50 до 170 грн. Але, як відзначив дільничний, якщо зафіксувати факти систематичного продажу самогону,  то на таких осіб може чекати уже чимала сума штрафу - до 17 тис. грн.

Заслухавши правоохоронців, депутати подали свої пропозиції: передбачити в бюджеті селищної ради кошти на придбання відеокамер, а також облаштувати місця для торгівлі, хоча б на місці старого ринку.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024