Підземні ходи в Шацьку: де починаються і куди ведуть

11 Лютого 2018, 21:10
9312

Ви вірите в те, що в Шацьку є підземні ходи? Певна річ, що ні. А якщо я скажу, що є? Навіть можу назвати, де.

Між приміщеннями районної бібліотеки та колишнього банку (зараз - казначейство). Говорили, що в цих будинках колись жили євреї, які й побудували підземний хід.

Один знайомий розповів, що від острова Ципель до церкви існує підземний хід. Він дізнався про це від однієї старої людини, яка була у свій час при церкві. Втім, про той хід і я чув у дитинстві. А ще мій знайомий розповідав, що бачив карту з підземними ходами України, на якій був позначений і Шацьк.

Від очевидців, які побували в підземеллі, почув цікаву розповідь. Вони були тоді підлітками, два хлопці й одна дівчина. Спустилися вони якось у підвал, піднявши оббиту залізом кришку у підлозі всередині церкви. Спочатку навіть трохи пройшлися ним, але зненацька попереду стався обвал, і хмара пилу зробила непомітним слабенький промінь від ліхтарика. Підлітки тоді дуже злякалися  і як ошпарені вискочили з підземелля.

Діти дізналися про той хід від американця, який приїздив до Шацька і хотів купити озеро Люцимер. Він тоді говорив про великі скарби, заховані в підземеллі, і знав, що підземними коридорами можна вийти до другого берега Люцимера, в урочищі «Коло дуба»...  

За матеріалами книги Олексія Демедюка «Шацьк, Мельники (шацькі)»

Читайте також інші бувальщини автора:

Як шачанин за козацький скарб вивчив свою доньку у Львові

Хто і для чого до острова-схованки в Кримненському озері вимостив кругляком стежку

Куди з Шацьких озер поділася викопана 12-метрова крипа

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024