Заступника директора Шацького нацпарку судили за те, що сам собі виписував премії

11 Січня 2023, 17:10
Заступника директора Шацького нацпарку судили за те, що сам собі виписував премії 3336
Заступника директора Шацького нацпарку судили за те, що сам собі виписував премії

У Шацькому суді розглянули справу про правопорушення, яка надійшла від Управління стратегічних розслідувань у Волинській області.

Про це стало відомо з опублікованого рішення суду, – пише Район.Шацьк.

Справа стосується колишнього працівника нацпарку, який нині мобілізований до лав Збройних сил України. Чоловік був першим заступником директора зі збереження та відтворення природних екосистем Шацького національного природного парку та був посадовою особою - працівником служби державної охорони природно-заповідного фонду України. 

Читайте також: Держбюро розслідування провело обшуки в офісі Шацького нацпарку

Посадовець одноособово видав та підписав в січні, лютому, червні 2021 року наказ про преміювання працівників, на підставі якого отримав три, одинадцять та тринадцять тисяч гривень премії відповідно. Тобто прийняв рішення та вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів, чим порушив Закон України «Про запобігання корупції». Відповідно до законодавства, керівник мусив повідомити Державне агентство лісових ресурсів України про наявність у нього реального конфлікту інтересів не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли дізнався чи повинен був дізнатися. 

Реальний конфлікт інтересів це суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень або не вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Конфлікт інтересів у зазначеному випадку полягав у суперечності між службовими повноваженнями заступника, які виражались у праві видавати відповідні накази про виплату винагороди працівникам парку, та його приватним інтересом, котрий полягав у можливості надання додаткової грошової винагороди собі особисто, шляхом використання своїх службових повноважень.

Судом встановлено, що згідно з посадовою інструкцією перший заступник у разі відсутності директора виконує його обов`язки.

В судовому засіданні експосадовець пояснив, що перед видачею першого наказу про преміювання у січні 2021 року він, як перший заступник директора, за відсутності директора парку у зв`язку з хворобою, підготував і направив до Держагентства лісових ресурсів України лист з проханням роз`яснити порядок його преміювання за відсутності директора парку. Усно він особисто отримав відповідь, що може видавати наказ на преміювання, у тому числі й щодо себе. Не дочекавшись письмової відповіді на своє звернення, він видав відповідний наказ, пізніше ще два накази про преміювання за лютий і червень 2021 року, про що зараз дуже шкодує. 

Однак, у зв`язку зі звільненням з посади, він не міг надати суду копію листа, який було направлено у Державного агентства лісових ресурсів України. 

Читайте також: Директорку Шацького нацпарку відсторонили від роботи через підозру у розтраті майна

Він повністю усвідомив протиправність своєї поведінки для того, щоб не допускати подібного в майбутньому. 

Прокурор вважав, що щодо нього слід застосувати адміністративне стягнення у виді штрафу.

Суд прийняв рішення звільнити чоловіка від адміністративної відповідальності та обмежитися усним зауваженням. Провадження у справі закрити.

На постанову може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду області через Шацький районний суд Волинської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Читайте також: Журналістське розслідування: директорка Шацького нацпарку зробила бізнес з природоохоронної території

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024