Учителі історії шкіл Шацької ОТГ ділилися досвідом та обмінювалися здобутками

11 Лютого 2018, 10:15
5871

У середу, 7 лютого, в  НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія смт Шацьк» відбулося зібрання вчителів історії шкіл Шацької ОТГ.

Своїми творчими здобутками ділилися Наталія Никитюк, вчитель-спеціаліст першої категорії, та Віта Сулім, вчитель-спеціаліст вищої категорії.

Наталія Іванівна запросила колег на урок історії в 7-А клас «Утворення Галицько-Волинської держави». Вчителька продемонструвала добре продуманий, чітко спланований урок, доцільно використала різноманітні форми і методи роботи з учнями: фронтальна бесіда, індивідуальні завдання, робота в групах над історичними джерелами, використання мультимедійних цифрових технологій.

1

 

На уроці були задіяні різноманітні психологічні аспекти для розвитку пам'яті: довільної (інтерес, емоційність), зорової (наочні посібники), слухової (мова вчителя), словесно-логічної (узагальнюючі схеми). Семикласники активно працювали впродовж усього уроку, розвиваючи увагу, мислення, мовлення, допитливість. Так формуються не лише освітні компетенції школярів, але й їх ерудиція та світогляд. Родзинкою уроків Наталії Іванівни є те, що вона добирає й повідомляє учням якісь несподівані цікавинки про історичних осіб чи про ту епоху, яку вивчають на уроці. Вміло поєднує історичну давнину із сучасністю. Це викликає інтерес дітей до предмета, посилює їх увагу на уроці й робить виклад історичних фактів не нудним, а цікавим.

3

 

Віта Сулім поділилася з колегами досвідом використання історичного матеріалу з метою виховання у дітей загальнолюдських моральних цінностей. Гості відвідали виховний захід в 11 класі, де Віта Віталіївна класний керівник, на тему «Жінки в історії України».

Старшокласники підготували розповіді про видатних українок від княгині Ольги й до сучасних героїнь, що уславили  нашу націю в світі. Під керівництвом учительки діти розкрили роль жінки в історії нашої держави, у розбудові державності, у становленні нації, чим проявили повагу до жінки, що властиве українцям від діда-прадіда.

3

 

Емоційну атмосферу піднесеності й урочистості присутні відчули, щойно переступивши поріг ошатно прибраного класу, прикрашеного вишитими портретами наших національних геніїв, рушниками та скатертинами. А підтримували цю урочистість і виразне читання віршів, і майстерне виконання Тетяною Шумук  пісні «Україна– це ми».

Символічно, що і школярі, і вчителька були у вишиванках, створених працьовитими жіночими руками талановитих українок. Ще кілька місяців – і старшокласники стануть випускниками, розлетяться з шкільного гніздечка у широкі світи. Тож гордість за великих українок, пошана до жінки-творця, жінки-матері, жінки-патріота; бажання слідувати прикладам кращих співвітчизниць – це саме ті почуття, які вкрай потрібні молоді у дорослому житті. Це той золотий запас моральної міцності, яким школа благословляє на щасливу долю своїх вихованців. Це ті орієнтири, по яких, сподіваємось, вони будуватимуть своє життя.

2

 

Наостанок учителі шкіл ОТГ зібралися за круглим столом і в дружній бесіді обговорили  відвідані заходи, подякували педагогам, які привідкрили для них двері своєї творчої майстерні. Анатолій Павлей, начальник гуманітарного відділу ОТГ, відмітив, що освіта нині має бути відкритою, аби не лише керівництво й колеги, але й батьки школярів могли відвідати урок і побачити, як відбувається взаємодія між учнями та вчителем.

Тетяна Сидорук, заступник директора з навчально-виховної роботи «ЗОШ І-ІІІ ст.- гімназія смт Шацьк»

2

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024