Ростань: різдвяний виріб завідуючої клубу визнали одним з кращих на обласному конкурсі

11 Лютого 2018, 15:00
4031

Багата талантами наша земля. Ще раз у цьому переконалася, коли зустрілася з Ларисою Глушковою, завідуючою клубу села Ростань.

Тендітна жіночка із задоволенням та усмішкою показувала подарунки та диплом ІІ ступеня ХІІ обласного конкурсу різдвяно-новорічної атрибутики «Символи різдвяних свят». На огляд було представлено «Різдвяну шопку», яка і принесла майстрині друге місце – пише газета «Новий погляд+».

– Дуже хотілося виготовити саме цей атрибут. Все намагалася робити згідно з народними звичаями. Перед тим, як почати її майструвати, багато читала про цю традицію, цікавилась у старожилів, як було раніше. Основу робила з пінопласту, всі інші деталі намагалася виготовити автентичними. А взагалі дуже люблю працювати з природними матеріалами. Було приємно бачити свою роботу по Волинському телебаченню. У минулому році від нашого району представляли «Різдвяного павука». Виріб із соломи, яким колись предки прикрашали стелі домівок. Це зараз у всіх світильники, а тоді ж не було. Три роки тому на конкурсі отримали також диплом ІІ ступеня за маску Кози. А у планах на наступний − виготовити об’ємну гарну Різдвяну зірку. Я вже робила менші для свого клубу. Виходить гарно, віддала її у Прип’ятську школу, − розповідає майстриня.

9
Диво-витвір Лариси Глушкової
Диво-витвір Лариси Глушкової

 

Конкурс проводиться вже давно, представляє Шацький край Лариса не вперше. Вона бере активну участь в оглядах районного рівня. Приємно, що є люди, які відроджують традиції і залучають до цього діток. Жінка ще й гурток з виготовлення народних виробів веде для школярів.

– Учні люблять творити щось руками, гурток відвідує 22 дитини. Звісно, не всі вони беруть активну участь у виготовленні виробів. Комусь легко вдається, а комусь просто цікаво посидіти у компанії однолітків, поспостерігати та поспілкуватися. На жаль, усі матеріали доводиться купувати за свої кошти: ні спонсорів, ні якоїсь підтримки наразі немає, – зауважує майстриня.

Багато молоді та учнів приходить до клубу, бо керівник працює з натхненням, любить свою роботу і передає вміння тим, хто хоче пізнати основи народних ремесел. А ще біля сільського будинку культури завжди чисто й охайно. Там з ранньої весни й до пізньої осені різнобарв’ям палахкотять квіти.

− Якби зробили ремонт, − каже господиня, − то відвідувачів було б більше, бо в селі вміють і працювати, і відпочивати.

Хоч і працює Лариса Глушкова не на повний оклад, утім, намагається зберегти, що є, зробити цікавим і змістовним відпочинок молоді у Ростані.

Світлана ЛОНЧУК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39